Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-12-2016, 09:44   #81
bestia150
ford::advanced

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Odp: Woda we wnęce na koło zapasowe

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie potwierdzam. Wyklejałem bagażnik matami/piankami i żadnego przecieku nie stwierdziłem (hatchback).
Ale problem dotyczy kombi: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

bestia150 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2016, 09:54   #82
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

A no to jednak trzymają się "sprawdzonych" rozwiązań.

Ale papierowe uszczelki to nowość. :-)
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2016, 10:09   #83
bleekm

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał raptorf22 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak sobie popatrzyłem dzisiaj wieczorem na bagażnik w moim kombiaku, mam jedną zagwostkę. Po podniesieniu wykładziny jest wilgotna podłoga obok wnęki koła, czy czasem obecne temperatury nie przyczyniają się do tego? Mam na myśli najzwyklejsze roszenie się z powodu różnic temperatury :zimna podłoga i ciepłe wnętrze bagażnika? Deszcz nie padał, auta nie myłem, a mam zapoconą podłogę. Tylko widać to z jednej strony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wątpie... Żeby taki efekt wystąpił to musi być odpowiednia wilgoć w powietrzu w środku auta, a żeby taka wilgoć była to musisz mieć niesprawną wentylację (np. ustawiony obieg wewnętrzny lub zatkane kratki pod tylnym zderzakiem). Wtedy z nadmiaru wilgoci na mostkach termicznych będzie osadzać się para - rosa. Głównymi takimi mostkami są szyby, a nie wnęka koła. Jeżeli nawet mostkiem byłaby wnęka koła to równie dobrze mógł być każdy element metalowy powyżej tej wnęki. Jeżeli nie masz szyb zaparowanych to moim zdaniem coś ci tam już przecieka i wilgoć (woda) zbiera się powolutku w najniższym punkcie czyli wnęce koła.

Ja potwierdzam że zawiasy mogą być tutaj przyczyną. Ja mam pod nimi jakąś uszczelkę gumową albo jej resztki bo na zewnątrz są jej strzępy. Póki co ponownie mi nie cieknie. Ja zaślepiałem kiedyś ten otwór we wnękach (tam gdzie papier był).

Teraz jednak myślę że ta woda we wnękach nie zbiera się tylko z winy tego papieru. Jest to skutek nieszczelności a nie przyczyna...

Powyżej tej wnęki gdzie zbiera się wszystkim woda jest gąbka. Jeżeli jest woda we wnęce, a gąbka sucha to przecieka przez otwór zaślepiony papierem. Woda dostaje się tam z pod lampy zapewne (a nie powinna) bo nie ma innej drogi. Jeżeli gąbka jest mokra to woda dostaje się albo przez zawiasy siłowników klapy albo przez łączenie blach przy tych siłownikach. Podejrzewam że Ford zastosował te papierowe naklejki dlatego bo uważał że woda się tam nie będzie nigdy dostawać.

Dziwnym trafem większości woda zbiera się w lewej wnęce tylko.
Ciekawe jest też to że niektóre osoby pod siłownikami klapy mają papierowe uszczelki (tego już nie umiem wytłumaczyć) a inni gumowe.

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 06-12-2016 o 10:24
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2016, 16:28   #84
spenser696969

Imię: Lukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI z DPF
Rocznik: 2011

Bagażnik uszczelniony(wszystkie otwory zaślepione papierowymi szarymi pozrywane i zaklejone masą uszczelniającą), wszystkie łączenia blach w bagażniku zaklejone przy amortyzatorach szczególnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., kratki wentylacyjne pod zderzakiem wklejone na masę (pomysł zaczerpnięty z UK forum wraz z zaślepkami, gąbka była mokra a we wnękach stała woda z prawej jak i lewej strony), dach uszczelniony na łączeniach, uszczelki papierowe pod siłownikami zastąpione na silikonowe, uszczelki w lampach posmarowane smarem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. teraz nie ma cudów żeby woda lała się do wnęki koła zapasowego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak jestem w błędzie to się załamię.
Proszę o poradę wykładzinę/filc z nadkola na razie nie montowałem bo chcę wyprać, śmierdzi skiśniętą wodą? Jaki środek? Tenzi czy coś innego?

Ostatnio edytowane przez spenser696969 ; 08-12-2016 o 18:18
spenser696969 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2016, 20:08   #85
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6

Szczęście me nie trwało zbyt długo. Dzisiaj po mocniejszych opadach deszczu woda leje mi się jeszcze bardziej przez kratkę w słupku: "D"

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czyli kompletnie luźne zawiasy klapy bagażnika nie były jedyną przyczyną przecieku
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2016, 20:16   #86
adzioll
ford::beginner

Imię: endy
Model: tranist
Silnik: 2.4tdci
Rocznik: 2006

Napisze raz jeszcze. U mnie było tak samo lało się tak samo jak na foto wyżej. U mnie w wersji kombi pomogło uszczelnienie łączenia blach pod plastikową zaślepką relingów. Odegnij podsufitkę i zobacz czy Ci nie kropelkuje
adzioll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2016, 20:24   #87
edmun

Zajrzę pewnie jutro, bo na dzisiaj nie dość że mam dość jak zobaczyłem że się dalej leje, to jeszcze pogoda jest taka, że nie ma co stać na dworze i moknąć, a nie będę próbował podsufitki odciągać przy zamkniętej klapie bagażnika. Garaż jest tak zawalony gratami że nawet nie ma jak na 10cm wjechać pod dach żeby cokolwiek robić. Spojrzę jutro sam. A jak nie to w poniedziałek popołudniu postaram się do moich magików podjechać bo nawet nie mam czym sam uszczelnić żeby dalej nie ciekło.
Stary 11-12-2016, 15:17   #88
edmun

Z racji że dzisiaj nie pada to po 5 minutach siłowania się z plastikami i nasłuchiwaniem czy czasami zaczepy szlag nie trafił udało mi się mniej więcej zdemontować boczek na tyle, że dostałem się za tą śmieszną niby wentylacyjną kratkę słupka D:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzięki podpowiedzi kogoś z forum, na dach poszedł wąż ogrodowy, woda w ruch i poszukiwanie nie zajęło dużo czasu (tym bardziej że podsufitka jest przesiąknięta w jednym miejscu wodą):

Po następnych minutach i kilku wycieraniach szmatką zacząłem tak lać wodę, aby iść od dołu do góry. Najpierw po złączeniach blachy, potem na zawiasy siłownika klapy jak i na sam zawias klapy.

Winowajcą okazał się ten plastik umiejscowiony na końcu relinga dachowego:

I teraz pytanie, bo dzisiaj raczej nie będę dalej grzebał ani składał wszystkiego do kupy. Jak się do tego plastiku dostać albo pod sam reling? Ma ktoś jakieś podpowiedzi jak dalej szukać? Skąd cieknie to wiem, ale nie wiem jak się tam dostać :/
Stary 11-12-2016, 16:06   #89
lapawwa
ford::average

Imię: Maciej
Model: Focke-Wulf
Silnik: 2.0 TDCI 163km by Mayak

Hehe widzę że nasze Fordy słabiutko są przygotowane na deszczowe dni... Dzisiaj patrzę że mam wodę z prawej strony bagażnika przy pierwszym od zewnątrz uchwycie w macie. Powertape w łape i butelka z wodą i chyba mam winowajcę. Albo śruba (która mocno siedzi) albo otwór na odbojnik. Idzie woda nieźle do środka. Kiedyś pamiętam że miałem wilgotną matę ale było lato i szybko było sucho. A teraz wiadomo jaka jest pogoda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tam jest jakaś uszczelka czy inne uszczelnienie? Jak zdemontować prawy plastik wewnętrzny? Szukałem w książce Ford Focus 3 Sam naprawiam ale nie ma tam o tym ani słowa....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ford-focus-iii-kombi_19358578.jpg (55.1 KB, 369 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez lapawwa ; 11-12-2016 o 19:27
lapawwa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2016, 17:48   #90
edmun

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

prosiłeś o dodatkowe zdjęcia. Musisz wybaczyć za jakość ale dzisiaj naprawdę już nie byłem w humorze żeby iść po aparat, lampy błyskowe itp, więc standardowo robiłem komórką.

Jeśli chodzi o ściąganie tego plastiku i kratki imitującej wentylację

Zaczynasz od ściągnięcia rolety.
Najpierw odkręcasz śrubkę przy haczyku przy siedzeniach. Przyda się (o ile dobrze pamiętam) Torx czyli gwiazdka. Następnie wypinasz lampkę oświetlenia bagażnika. Od strony siedzeń zobaczysz wcięcie które można podważyć. Lampkę wypinasz całkowicie żeby jej czasami nie uszkodzić. Następnie przy końcu bagażnika od strony klapy, łapiesz za plastik i odrywasz od boku samochodu żeby puściły zatrzaski. Mówimy wciąż o plastiku który służy za prowadnicę rolety. Na szczęście większość zatrzasków posiada metalowe nakładki których nie jest tak łatwo połamać.
Jak już większość "odskoczy" to polecam odpiąć gniazdko zapalniczki.

Ogólnie jak wiesz co trzeba zrobić, to ściągnięcie tego plastiku to jakieś 3 minuty. Nie ma tam wielkiej filozofii. Jak już ściągniesz ten plastik, to białą kratkę po prostu odrywasz bo jest na podobnych zatrzaskach jak ten czarny plastik.

Ja pomimo kiepskiej pogody i tych debili co to uważają że osiedlowe uliczki są szkolnym parkingiem, zabrałem się znowu za lanię wodą po relingach i okazało się że woda jednak cieknie po spawie/łączeniu blach (w okolicach tzw. spot welding points - niestety nie znam polskiej nazwy a angielską znam bo pracowałem w fabryce części do Hondy/Nissana na robotach co takie zgrzewy robiły).

Z laku jakichkolwiek środków uszczelniających, wyczyściłem blachę/łączenie, ogrzałem heat gunem żeby pozbyć się wilgoci i użyłem zestawu naprawczego do lakieru czyli ładnie pędzelkiem przejechałem kolejną warstwą farby. Jutro będzie test a jak i to nie pomoże to podjadę do mechaników aby poradzili co zrobić.
Odpowiedz

Zasady postowania