![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#81 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Nie wiem iak działają "pierwsze lepsze", na forum korzystamy ze sprawdzonych.
Czas zaczac szukac już otwartych tematów Np. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Zwłaszcza gdy się już tam raz zadawało pytanie, a nie chciało się poświęć czasu na czytanie. Ostatnio edytowane przez Antej ; 12-09-2024 o 19:20 |
|
|
|
|
|
#82 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Silnik: 1.6 cdti
|
Powitać,
Ostatnio przestał mi grzać fotel kierowcy, pasażera działa. Sprawdziłem bezpieczniki, przyciski, zamieniłem moduły pod siedzeniami, zmierzyłem napięcia, wszystko dochodzi do modułu pod siedzeniem, ale nie grzeje... Obstawiam maty, podobno znany temat w Focusach, ale nie mogę za dużo informacji o tym znaleźć. Czy jest tam osobna mata na oparcie i siedzisko? Nie grzeje w ogóle nic. Czy ktoś przerabiał temat i dobierał sie do mat? Jak rozebrać fotel, czy wystarczy coś polutować na łączeniu siedziska z oparciem? Jak z wymianą mat jakby to było konieczne, ciężki temat? Ostatnio edytowane przez PanMarcinPL ; 12-10-2024 o 15:36 |
|
|
|
|
|
#84 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Cytat:
1) Tu masz opisane - zobacz cały wątek [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2) Spróbuj odpiąć wtyczkę zasilającą pod fotelem i sprawdź opór ma macie siedziska i oparcie => to będzie info czy uszkodzona instalacja grzania pozdrawiam Arturek
|
|
|
|
#85 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Maty niby są oddzielnie na siedzisko i oparcie ale są połączone szeregowo. Jak padnie jedna to nie działa cały obwód.
|
|
|
#86 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzegorz
Model: Focus MK3.5 ST-line kombi
Silnik: 1.5 / 182
Rocznik: 2017/2018
|
pytanie zagadka ;-)
czy ktoś próbował dołożyć grzane fotele z tyłu? |
|
|
|
|
|
#87 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Silnik: 1.6 cdti
|
Padła mi mata siedziska, mata oparcia grzeje sprawdzane. Niestety nie mogę nigdzie dostać oryginalnej maty siedziska o tych samych numerach.
Czy ktoś próbował dokładać uniwersalną matę grzewczą z allegro, taką pod tapicerkę o podobnych wymiarach? Pomyślałem, aby wyjąć oryginalną matę, uciąć kabel i połączyć z uniwersalną matą? Co sądzicie? |
|
|
|
|
|
#88 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Jacek
Model: Focus MK3 2011 Trend
Silnik: benzyna 1,6 105 KM
Rocznik: 2011
|
Ale jak sprawdziłeś? Jeśli maty siedziska i oparcia są połączone szeregowo jak napisał kolega lukaszooo, to nie powinny Ci grzać przy uszkodzeniu jednej z nich. Jeśli omomierzem, to sprawdzenie jest OK, ale taka uniwersalna mata, o której piszesz powinna mieć ten sam opór co dotychczasowy opór grzałki siedziska. W innym przypadku, któraś z mat (zależnie od stosunku oporów) będzie przy szeregowym połączeniu przegrzewała a druga będzie niedogrzana. A więc trudno przesądzić czy mata uniwersalna sprawdzi się jako "dostawka" do tej sprawnej. Sądzę raczej, że jest pomyślana jako taka, którą podłącza się bezpośrednio pod 12V i jej połączenie w szereg z tą w oparciu sprawi, że nie uzyskasz dostatecznego efektu grzania.
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Wymieniałem niedawno klientowi uszkodzona mate i był ten sam problem. Skończyło się na kupnie fotela za 100zl i wyjęciu maty. Minus taki że fotel dawce trzeba zutylizować....
|
![]() |
|
|
|