Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Blacharstwo/lakiernictwo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-08-2016, 13:29   #81
bestia150
ford::advanced

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Odp: Stłuczka, jaka wycena?

Będę samemu naprawiał i od początku zgłaszałem im rozliczenie kosztorysowe, dlatego nie chciałem robić zupełnie nowego kosztorysu w ASO, aby nie mieli podstaw do jego odrzucenia. Wywalczyłem to co mi się w sumie należało, czyli oryginały oraz realną stawkę RBG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale póki co wirtualnie, bo od 4.08 nie mogą jeszcze ustalić sprawcy...

bestia150 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2016, 17:44   #82
WyszyN88
ford::average

Imię: On
Model: Mk4
Silnik: Diesel
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał bestia150 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Będę samemu naprawiał i od początku zgłaszałem im rozliczenie kosztorysowe, dlatego nie chciałem robić zupełnie nowego kosztorysu w ASO, aby nie mieli podstaw do jego odrzucenia. Wywalczyłem to co mi się w sumie należało, czyli oryginały oraz realną stawkę RBG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale póki co wirtualnie, bo od 4.08 nie mogą jeszcze ustalić sprawcy...
Rozumiem. U mnie także nie ma jeszcze notatki z policji więc sprawa stoi praktycznie w miejscu. Z ciekawości jaką stawke za 1RBH Ci policzyli?

A już doczytałem że 130 zł.
U mnie jest 54.50 i hestia upiera się ze to jest stawka poprawna.
Póki co jestem na urlopie. Po powrocie zobaczyny jak to się potoczy ale raczej sam nie będę o to walczył. Bo ja mogę sobie do nich pisać i pisac.

Ostatnio edytowane przez WyszyN88 ; 29-08-2016 o 17:47
WyszyN88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2016, 19:57   #83
bestia150

Właśnie dostałem dzisiaj przelew, ale na kwotę z ich zaniżonego kosztorysu, a nie mojego co mnie mocno zdziwiło...

Nie będę się w takim razie z nimi już bawił w maile tylko, gdy minie 30 dni od szkody wyślę pocztą takie pisemko z wezwaniem do zapłaty: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Muszę jeszcze znaleźć wzór o odszkodowanie za utratę wartości handlowej pojazdu.

Jak to nie pomoże to poświęcę 50 zł i skieruję sprawę do Rzecznika Finansowego. Niech ich sprowadzi na ziemie. Trzeba walczyć o swoje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-08-2016, 10:57   #84
hak64

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Cytat:
Napisał bestia150 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Muszę jeszcze znaleźć wzór o odszkodowanie za utratę wartości handlowej pojazdu
Po co? Czy tak trudno dopisać do tego cytowanego odwołania punkcik dotyczący rekompensaty za utratę wartości pojazdu?
Cytat:
Jak to nie pomoże to poświęcę 50 zł i skieruję sprawę do Rzecznika Finansowego. Niech ich sprowadzi na ziemie. Trzeba walczyć o swoje
To w zasadzie bez sensu. Rzecznik ubezpieczonych w chwili obecnej ma związane ręce (w myśl orzeczenia SN ubezpieczony nie jest konsumentem) i może co najwyżej "pogrozić palcem" lub powiadomić KNF o stosowaniu takich praktyk przez ubezpieczyciela. Lepiej więc od razu sporządzić skargę do KNF (dołączając do niej całość korespondencji z ubezpieczycielem).
Stary 01-09-2016, 10:12   #85
bestia150

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy tak trudno dopisać do tego cytowanego odwołania punkcik dotyczący rekompensaty za utratę wartości pojazdu?
W sumie racja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy TU ma pierwsze zaproponować wysokość rekompensaty czy ja muszę dostarczyć kalkulację od rzeczoznawcy?
Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lepiej więc od razu sporządzić skargę do KNF (dołączając do niej całość korespondencji z ubezpieczycielem).
Tylko na stronie KNF jest napisane:
Cytat:
UKNF przyjmuje sygnały o nieprawidłowościach w działalności nadzorowanych podmiotów. Otrzymane informacje są wykorzystywane przez UKNF do analizy praktyk rynkowych i podejmowania działań mających na celu eliminowanie ewentualnych praktyk naruszających przepisy prawa lub i/interesy klientów. UKNF nie rozpatruje zgłaszanych zarzutów i nie zajmuje stanowiska w indywidualnej sprawie przedstawionej w korespondencji kierowanej do organu nadzoru. Sygnały o nieprawidłowościach wraz z zawartymi w nich danymi osobowymi mogą zostać wykorzystane w ramach prowadzonych działań nadzorczych, w tym mogą zostać przekazane do podmiotu podlegającego nadzorowi KNF, którego dotyczy zgłoszona sprawa.
Więc KNF oprócz pogrożenia palcem chyba też nic nie pomoże...
Stary 01-09-2016, 11:06   #86
hak64

Cytat:
Tylko na stronie KNF jest napisane:
Cytat:
UKNF przyjmuje sygnały o nieprawidłowościach w działalności nadzorowanych podmiotów. Otrzymane informacje są wykorzystywane przez UKNF do analizy praktyk rynkowych i podejmowania działań mających na celu eliminowanie ewentualnych praktyk naruszających przepisy prawa lub i/interesy klientów. UKNF nie rozpatruje zgłaszanych zarzutów i nie zajmuje stanowiska w indywidualnej sprawie przedstawionej w korespondencji kierowanej do organu nadzoru. Sygnały o nieprawidłowościach wraz z zawartymi w nich danymi osobowymi mogą zostać wykorzystane w ramach prowadzonych działań nadzorczych, w tym mogą zostać przekazane do podmiotu podlegającego nadzorowi KNF, którego dotyczy zgłoszona sprawa.
Więc KNF oprócz pogrożenia palcem chyba też nic nie pomoże...
Kolego, napisali bo nie chcą być zarzucani indywidualnymi skargami, ale prawo (administracyjne) stanowi, że korespondencja urzędowa jeśli trafia do niewłaściwego adresata, musi być odesłana do kompetentnego urzędu. Tak więc skarga na policjanta trafiająca do Urzędu stanu cywilnego i tak zostanie przesłana do jednostki policji. W tym przypadku odesłanie korespondencji z KNF, do rzecznika będzie zawierać także pytanie " czy skarga jest zasadna"?
Stary 02-09-2016, 20:26   #87
bestia150

Rozumiem, tak w takim razie zrobię, ale mam nadzieję, że moje odwołanie będzie skuteczne.

Podpowiedz mi jeszcze jak z tym:
Cytat:
Czy TU ma pierwsze zaproponować wysokość rekompensaty czy ja muszę dostarczyć kalkulację od rzeczoznawcy?
Doczytałem w międzyczasie, że takie odszkodowanie należy się przy pierwszej szkodzie o charakterze kolizyjnym, a to byłaby w sumie druga. Przy pierwszej baba uszkodziła mi tylny zderzak, który został wymieniony z OC na oryginał. Nic po za tym nie uległo uszkodzeniu, więc w takim przypadku utrata wartości teoretycznie nie wystąpiła.

Teraz mam zakwalifikowany cały bok do naprawy włącznie z wymianą szyb, więc potencjalna utrata wartości będzie już znaczna. Tylko czy mam szansę coś w takiej sytuacji wywalczyć?
Stary 03-09-2016, 10:23   #88
hak64

Cytat:
Teraz mam zakwalifikowany cały bok do naprawy włącznie z wymianą szyb, więc potencjalna utrata wartości będzie już znaczna. Tylko czy mam szansę coś w takiej sytuacji wywalczyć?
Ubezpieczyciele niechętnie sięgają do własnej kieszeni i być moze bez rozstrzygnięcia sądowego nie sięgną. Niemniej warto trzymać się zasady: "podejmując walkę - można przegrać, ale nie podejmując - już przegrałeś".
Stary 04-09-2016, 22:01   #89
bestia150

Zabrałem się za pisanie odwołania i z ciekawości po przeliczałem sobie kwoty. Wyszło, iż likwidator wyliczając kwotę netto + 50% VAT do wypłaty z ich kosztorysu zaniżył mi odszkodowanie o 2 gr. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W sumie powinni mi jeszcze dopłacić 150% tego co dostałem do tej pory. Nie odpuszczę im tak łatwo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-09-2016, 20:11   #90
radek9103
ford::professional

Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011

Witam. Dziś spotkała mnie stłuczka. Oberwało tylne lewe koło. Na feldze widać wyraźne uszkodzenia. Pp zdjęciu koła okazało się że prawdopodobnie zgięty jest amortyzator i koło minimalne obciera. Pytanie czy trzeba jakoś specjalnie udowodnić, że szkoda powstała podczas tej stłuczki??? Mam wykres z geometrii zawieszenia z przed 3 tygodni.
Odpowiedz

Zasady postowania