![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#81 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-03-2015
Model: Transit
Silnik: 2,5TD
Rocznik: 1998
|
![]()
Ktoś ma jakiś pomysł od czego moze być ten bezpiecznik? Czasem przejade 50km i spali, czasem 3km i spali, a przed chwila to 4 bezpieczniki pd rząd i nie udało się uruchomić silnika, od razu po przekręceniu stacyjki pali bezpiecznik.
Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
![]()
Czyli ten trzask to spalił się bezpiecznik. Wszystkie poprzednie domysły były zupełnie nietrafione - w związku z tym.
Z tego co teraz podajesz, jest to bezpiecznik nr 33. Ten oraz nr 32 (piąty od prawej) odpowiadają za układ immobilisera. Z wiadomych powodów Ford nie podaje żadnych istotnych technicznych informacji o tym systemie, nie ma też go na schematach. Znajduje się w skrzynce razem z PCM. Prawdopodobnie masz gdzieś zwarcie wiązki elektrycznej, mniej prawdopodobne jest uszkodzenie elektroniki PCM. Dobra latarka z ostrym światłem i szukaj gdzieś przetartej wiązki, zwłaszcza pod deską, w komorze silnika. Odepnij skrzynkę bezpieczników z mocowania i spróbuj zajrzeć od tyłu na przewody. Przy odrobinie szczęścia znajdziesz zwarcie... Jak zachowuje się kontrolka immo po włączeniu stacyjki. Czy podaje jakiś kod odpowiednio błyskając? Czy przed spaleniem bezpiecznika kontrolka błyska, a po spaleniu w ogóle nic nie sygnalizuje?
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 24-06-2024 o 22:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
|
![]()
Tak, ten trzask to był od bezpiecznika.
Na razie nie udało mi się znaleźć elektryka który na miejscu by to chciał naprawić. Za stary samochód, jak sie ruszy kable to się wszystko może posypać, itd itp Czy w transitach z 1998 roku było jakieś złącze diagnostyczne? Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 | ||
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
![]() Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jest to problem, bo już chyba nikt nie używa takich testerów, to już wykopalisko jest. Ale podobno fordowskim IDS-em cos tam można odczytać. Ale u ciebie pali się bezpiecznik od immo, zwykle immo poprzez swoją kontrolkę sygnalizuje stan w jakim się znajduje. Jeżeli w ogóle kontrolka działa, to warto odczytać kod błędu immo, podstawowe błędy masz opisane w wątku o EPIC-u, także jak je odczytać. Jednak twój problem to prawie na pewno zwarcie na masę w którejś z wiązek elektrycznych, dopóki nie dotrzesz do tego miejsca, problemu nie usuniesz. Tester tu nic nie pomoże... Cytat:
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-06-2024 o 10:44 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
|
![]()
Będziemy szukać po kablach... samochód w Polsce to się jakoś z tym uporamy.
Dziękuję za informację, jak zwykle przydatne. Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Tagi |
rozrząd , transit |
|
|