Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-09-2015, 16:03   #941
markis
ford::average

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 1.5EB Titanium X
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

OK.
W sumie masz rację, ale vide "Katalog Mondeo", str. 20.

Mimo adaptacyjnych LEDów, jest tam narysowany schemat "statycznego" doświetlania zakrętów...

[edit]
...mi to wygląda właśnie na użycie halogenów.

markis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-09-2015, 17:43   #942
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

A w którym miejscu? Przecież to wszystko jest pokazane dla świateł LED.
Przy LED strumień światła z głównych reflektorów podąża za ruchem kierownicy i w ten sposób doświetlasz zakręty.

Pytanie. Chodzi mi o moment mycia auta na myjni ręcznej. System bezkluczykowy i jego czujniki są na tyle wrażliwe, że jak się przejedzie strumieniem wody przy klamce to auto zamyka się i otwiera, miga światłami i składa lub rozkłada lusterka. Powyłączałem wszystkie automatyczne zamki i lusterka, ale nadal mruga światłami podczas mycia. Czy u Was jest podobnie?

Ostatnio edytowane przez Pulse ; 29-09-2015 o 17:52
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-09-2015, 17:47   #943
MateuszS

Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK5 Titanium X
Silnik: 2,0 TDCI 150 KM

Mondeo z ledami doświetla zakręty statycznie i dynamicznie.
Dynamiczne doświetlanie jest realizowane przez skrętną soczewkę, statyczne natomiast przez tę prostokątną soczewkę, która jest pod kątem ok 45 stopni ( ta środkowa - są trzy ) Sprawdź to wieczorem a zobaczysz.
MateuszS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-09-2015, 22:09   #944
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Pulse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A

Pytanie. Chodzi mi o moment mycia auta na myjni ręcznej. System bezkluczykowy i jego czujniki są na tyle wrażliwe, że jak się przejedzie strumieniem wody przy klamce to auto zamyka się i otwiera, miga światłami i składa lub rozkłada lusterka. Powyłączałem wszystkie automatyczne zamki i lusterka, ale nadal mruga światłami podczas mycia. Czy u Was jest podobnie?
Kluczyk podczas mycia ma być w środku auta. Wtedy nie reaguje na strumień wody.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 11:38   #945
pedroso

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost

Ten wyświetlacz miedzy zegarami z migaczami i tym co na zdjęciu jest z focusa'01 czy to nowsze modele miały ?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg image.jpg (16.5 KB, 124 wyświetleń)
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 12:40   #946
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

Mk4 też takie coś miał. A co Ci w nim przeszkadza? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-10-2015, 13:14   #947
pedroso

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost

W ramach szukania na czym tu chciano zaoszczędzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 13:31   #948
bongos
ford::amateur

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK5
Silnik: Diesel 1.6

Cytat:
Napisał Szkier Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć,
witam swszystkich forumowiczów.
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Mondka mk5, 1.5 Ecoboost, M6, Titanium, 5d.
U mnie z dziwnych spraw to miałem źle spasowane drzwi kierowcy (ustawione w ASO) i krzywą taflę tylnej szyby (zmieniona na nową w ASO również na krzywą - czekam na kolejną prostą). Spalanie po 3600 km miasto: 8,4 l/100km, autostrada (130 - 150 km/h): 7,5 l/100km.
Jako, że zbliża się czas deszczów i śniegów zaczynam się rozglądać za gumowymi dywanikami do mojego auta (koniecznie żeby kierowcy był dłuższy niż ten fabryczny welurowy), czy macie do polecenia jakąś dobrą firmę, która robi takie cuda?
Witam kolegów MK5-wiczów,

znalazłem coś w niemieckim forum MK5

1) tania wersja (takie kupiłem - niestety strona kierowcy tylko trochę dłuższa od orginału)
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

2) Wersja luksusowa (ale cena też odpowiednia)
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez bongos ; 01-10-2015 o 13:46
bongos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 20:26   #949
jacek-k-wawa

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM

Doktoryzuję się ostatnio z ustawienia światel LED w moim Mondku i chciałbym zwrócić uwagę na kilka drobiazgów.

Parę dni temu pojechałem do serwisu (przemilczę którego ...) z prośbą o sprawdzenie i ewentualnie korektę ustawienia światel LED, bo miałem (jak chyba wiekszość z nas tutaj) wrażenie, że świecą nieco za krótko. Oczywiście wysłuchałem na początku, że tego się nie robi no bo się one same ustawiają (!) itp i wymaga to napewno podpięcia się pod komputer bo inaczej się nie da. Po krótkiej lecz rzeczowej dyskusji :-) doszliśmy jednak wspólnie do konsensusu, że nawet w przypadku samopoziomujących świateł trzeba im ustawić to 'zero', które jest bazą do późniejszych automatycznych korekcji w zależności od obciażenia samochodu. No więc wytargany został zwyczajny, konwencjonalny przyrząd z soczewką od lat używany w stacjach obsługi no i okazało się że faktycznie za nisko. :-)

Udało się nawet znaleźć śruby do regulacji (uwaga - na każdą lampę są dwie - taka bezpośrednio z góry chyba do regulacji wysokości oraz w okolicach błotnika do chyba regulacji w poziomie). Byłem więc przekonany, że sukces jest murowany i nie asystowałem w dalszych walkach.

Odebrałem samochód i dopiero po 2 dniach miałem możliwość sprawdzenia wyników tej regulacji. Efekt był dość spektakularny - moje światła dość chyba dokładnie oświetlały czubki drzew przy drodze i jakoś świeciły tak hm... krzywo.

Ponieważ miałem po drodze taką zwykłą stację przeglądów rejestracyjnych to podjechałem tam no i pan diagnosta się złapał nieco za głowę jak zobaczył jak mam światła ustawione. Wyglądał na rozsądnego więc poprosiłem o pomoc - wziął się za regulację ale okazało się, że nie da się dobrze wyregulować, bo ... kończy się zakres regulacji na jednej ze śrub. Było prawie dobrze ale jeszcze trochę brakowało. Pomyślałem przez chwilę, że może faktycznie z tym komputerem to racja - może trzeba te światła ustawić w jakiś tryb 'zerowy', gdzie nie działają te wszystkie ficzery poruszania i zmiany kształtu wiazki. Dodam, że oczywiscie w trakcie regulacji dokładnie ustawialiśmy kierownicę w środku, żeby światła nie były w żaden sposób korygowane.

Po powrocie do domu coś mnie olśniło o sprawdziłem w menu ustawienie 'światła adaptacyjne' i tutaj ku mojemu zaskoczeniu bylo ustawione, że powinienem jeździć po ...lewej stronie drogi. Ponieważ nigdy tutaj nic nie zmieniałem to mam podejrzenia, że zostało to przestawione w trakcie mojej pierwszej wizyty w serwisie.

Po przestawieniu na ruch prawostronny udało się światła ustawić dobrze.

I na koniec nieco przydługiego opowiadania mam prośbę do użytkowników Mondków z lampami LED - jakie zmiany na wiązkę świateł mijania ma u was to ustawienie? Np stojąc przed drzwiami garażowymi lub inną ścianą?
U mnie nie jest to przestawienie wiazki na taką jak powinna być np w Anglii (czyli rozszerzenia wiązki skierowane w lewo), co w sumie dość łatwo było by zauważyć. ale dość drobna korekcja polegajaca na nieco obniżeniu świateł i skierowaniu ich na lewo.

Jak jest u Was?
-j
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 21:01   #950
olek.tbg

Cytat:
Napisał MateuszS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,
dzisiaj przeprowadziłem test ACS, ustawiłem karton o wymiarach 120cm szerokości i ok 150cm wysokości, rozpędziłem auto do ok 25km/h i .... przydzwoniłem w niego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Co prawda auto zaczęło hamować ale nie wyhamował do 0.
Zachar to kiedyś testował w Seacie, nie wiem czy mogę tu podlinkować.

Sytuacja była taka sama - ustawili ścianę z kartonów, i elegancko w nią przydzwonili Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odpowiedź producenta była taka,że auto nie reaguje na jakąkolwiek przeszkodzę (czyli np kartony) .

Zbliżając się do samochodów czujniki wykrywają,że przed nami jest auto i hamują, na czujniki ma wpływ materiał z czego zrobiona jest przeszkoda.

Czyli teoretycznie wykryje,że przed nami jest pojazd, ale czy ściana to już nie wiem.

Pamiętam,że Zachar odniósł się do tego ale nie wiem już czy zrobił drugi test
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania