Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-01-2017, 17:06   #11
rzeznik2005
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 15-09-2015
Model: S-max
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Postów: 16
Domyślnie Odp: Immobilizer aktywny, nie idzie odpalić

Nie no, wiązka do przeglądu, obowiązkowo.

Tylko lepiej do elektryka zawieźć nie trzeba za lawete płacić 😃

Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka

rzeznik2005 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2017, 13:52   #12
rzeznik2005
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 15-09-2015
Model: S-max
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Postów: 16
Domyślnie Odp: Immobilizer aktywny, nie idzie odpalić

Okazało się że wiązka cala, jednak jakimś cudem komunikacja między kompem a ABS zniknęła, elektryk podpial kompa i zaprogramowal na nowo.
Niby nie jestem pierwszy któremu to się stało.

Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka
rzeznik2005 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2017, 14:30   #13
tedi_k
FCP member
 
Avatar tedi_k
 
Imię: Tadeusz
Zarejestrowany: 04-11-2011
Skąd: Katowice
Model: Grand C-max Titanium, C-max Energi (USA)
Silnik: 2.0 TDCi z PowerShift, 2.0 PB wolnossący cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2013, 2016
Postów: 12,249
Domyślnie Odp: Immobilizer aktywny, nie idzie odpalić

Cytat:
Napisał rzeznik2005 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Okazało się że wiązka cala, jednak jakimś cudem komunikacja między kompem a ABS zniknęła, ...
Wierz dalej w cuda, to będziesz długo jeździł...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2017, 17:33   #14
rzeznik2005
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 15-09-2015
Model: S-max
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Postów: 16
Domyślnie Odp: Immobilizer aktywny, nie idzie odpalić

To jak wytłumaczysz że po ustawieniu konfiguracji problem zniknął i mogę normalnie jezdzic?

Może coś podpowiesz w temacie kolego, skoro kable całe to jaka przyczyna?

Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka
rzeznik2005 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2017, 21:10   #15
tedi_k
FCP member
 
Avatar tedi_k
 
Imię: Tadeusz
Zarejestrowany: 04-11-2011
Skąd: Katowice
Model: Grand C-max Titanium, C-max Energi (USA)
Silnik: 2.0 TDCi z PowerShift, 2.0 PB wolnossący cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2013, 2016
Postów: 12,249
Domyślnie Odp: Immobilizer aktywny, nie idzie odpalić

Cytat:
Napisał rzeznik2005 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Może coś podpowiesz w temacie kolego, ...
Na moje doświadczenie to mechanik poruszał wiązkami, załapało kontakt i stwierdził "szybko muszę wydać ten samochodzik, bo utknę w nim na tydzień..."...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc masz "cudowne ozdrowienie" do następnego razu...
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2017, 09:14   #16
did3
ford::average
 
Zarejestrowany: 22-04-2008
Model: s-max
Silnik: diesel
Rocznik: 2007
Postów: 94
Domyślnie Odp: Immobilizer aktywny, nie idzie odpalić

tedi_k ma niestety rację. Do pierwszego deszczu, lub wizyty w myjni. Dostanie się wilgoć i nie uruchomisz auta.
did3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2017, 14:30   #17
kot_79
ford::advanced
 
Imię: Bartek
Zarejestrowany: 20-09-2011
Skąd: Zachodnie Mazowsze
Model: Galaxy (był Escort MK5, Escort MK7, Fiesta, MND Mk3, MND MK4)
Silnik: TDCi
Rocznik: 2008
Postów: 463
Domyślnie Odp: Immobilizer aktywny, nie idzie odpalić

Dokładnie... na 90% problemem jest wiązka.

Tak z ciekawości, ile sobie policzył elektryk?
__________________
Regulamin %23
kot_79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2017, 17:33   #18
rzeznik2005
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 15-09-2015
Model: S-max
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Postów: 16
Domyślnie Odp: Immobilizer aktywny, nie idzie odpalić

Wziął 200 zł
Dzisiaj myłem samochód jeżdżę w tej pogodzie i problem nie wrócił jak narazie

Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka
rzeznik2005 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2018, 23:24   #19
Domas
ford::amateur
 
Imię: Dominik
Zarejestrowany: 18-03-2018
Skąd: Bydgoszcz
Model: S-MAX
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
Postów: 1
Domyślnie Odp: Immobilizer aktywny, nie idzie odpalić

Witam

Podłączę się do tematu bo mój problem jest zbliżony do opisywanego w tym wątku oraz do tematu podanego wcześniej przez forumowicza kot_79

Auto: Ford S-MAX 2008 r. 2.0 TDCI 140 KM

Problem: brak reakcji silnika na przekręcenie stacyjki na rozruch (pozycja 2) przy braku jakichkolwiek oznak zbliżającego się focha Maksa.

Wszystkie kontrolki na zegarach uruchamiają się normalnie. Brak jakichkolwiek oznak, że coś się pokrzaczyło, a rozrusznik nie kręci.
Rozrusznik sprawdzony metodą "na krótko" i kręci jak szalony. Przy włączonym zapłonie i kręceniem rozrusznikiem brak chęci motoru do zaskoczenia - silnik się kręcił i nic poza tym. Wzbudziło to we mnie lekkie podejrzenia...

Po lekturze tego wątku i kilku innych rozpoczęte zostały poszukiwania braku prądu/przejścia w felernej wiązce idącej od sterownika (lewe przednie nadkole) do skrzynki z bezpiecznikami pod maską.

Demontaż filtra powietrza, osłon przewodów (peszel???) i piękny widok pierdyliona przewodzików, które przy dolnym rozgałęzieniu posiadały jakiś proszek/nalot miedzy sobą.

Sprawdzałem gdzie i w jakiej sytuacji pojawia się prąd na bezpiecznikach (zapłon/brak zapłonu). Wysunął się wniosek, że bezpiecznik F-8 jest cały czas bez napięcia. Przy analizie schematów instalacji elektrycznej zauważyłem, że między bezpiecznikiem F-8 i F-7 jest przekaźnik R2. Sprawdziłem czy pojawia się sygnał zwierający i była cisza w tym miejscu po przekręceniu zapłonu (podajże nóżka nr 2). Zwarłem te dwa bezpieczniki i auto zaskoczyło!!!
Drążyłem temat dalej i z schematu instalacji (strona nr 40) wyszło, że przewód ŻÓŁTO-NIEBIESKI jest odpowiedzialny za sygnał zwarcia.
Szybkie "macanko" tego przewodu w felernej wiązce... i był kutas spróchniały w miejscu gdzie wiązka się rozgałęzia (na samym dole). Szybkie próbne wycięcie i skręcenie przewodu i SUKCES !!!

Moje podejrzenie, że te wiązki w tym miejscu gniją jest takie oto, że:
1. nad tą wiązką jest wlew płynu do spryskiwaczy
2. płyn, zwłaszcza zimowy nie jest obojętny dla miedzi, a miedź na niego reaguje w mało sympatyczny sposób... się utlenia w biało/zielonkawy proszek
3. przy wlewaniu przeważnie coś się "uleje" bokiem i zamoczy wiązkę
4. jeżeli przewód jest zgięty (zakręca) to prawdopodobieństwo, że jego osłona doznała mikropęknięcia jest znaczące, a przez takie pęknięcie płyn się powoli przesączy (np. kilka takich zalań) i swoje robi, do tego fakt, że na rozgałęzieniu wiązka jest szczelnie zawinięta taśmą uniemożliwia odpłynięcie płynu (stąd biały pył w wiązce) i całość się moczy, aż kiedyś wyparuje

Taka to moja teoria dlaczego przewody w tym miejscu się psują - loterią jest który się podda...

Rada na taki stan rzeczy... LEJEK i PEŁNE SKUPIENIE przy wlewaniu płynu do spryskiwaczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. lub jakaś osłona przeciw zalaniu.

PS
Wniosek jeszcze jeden dotyczący tego bezpiecznika F8 i przewodu żółto-niebieskiego, że jest on odpowiedzialny za prąd na wtryskach. Po zwarciu bezpiecznika F8 i F7 pojawiło się charakterystyczne piszczenie w ich okolicy. Przy normalnym stanie rzeczy ten dźwięk pojawia się po przekręceniu stacyjki na zapłon.

Dziękuję za uwagę i jeszcze bardziej wielkie dzięki za wcześniejsze wypowiedzi i dyskusję, która "naprowadziła mnie" na właściwy trop.
Domas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2018, 17:47   #20
endriu1974
ford::amateur
 
Imię: Andrzej
Zarejestrowany: 08-05-2017
Skąd: Toruń
Model: s-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Postów: 5
Domyślnie Odp: Immobilizer aktywny, nie idzie odpalić

Brawooo mnie niestety dopadło to samo.Oddałem do serwisu zobaczę czy zrobią.
endriu1974 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
2.5t , abs , esp , immobilizer , komputer


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 20:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.