Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-02-2019, 13:23   #1
FatumX
ford::beginner
 
Avatar FatumX
 
Imię: Patryk
Zarejestrowany: 05-08-2017
Skąd: Wro
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2004
Postów: 36
Domyślnie Elektrozawór IAC 2.5 V6

Część,
Szukam dłuższy czas informacji, kto produkował oryginalny elektrozawór IAC (nastawnik wolnych obrotów) do mojego benzynowego Mondeo MK3 2.5 V6.

Numer seryjny 4138506, fabryczny kod 1S7E-9F715-CA

Mam problem wieszających się obrotów na ok 1500 +/- po wrzuceniu na N w automacie.

Wymieniałem ten elektrozawór (buczenie Batorego) na używkę ale wadliwa (błąd i lampka na desce), później kupiłem w inter cars ERA, ale nówka była uszkodzona (uznali reklamacje) i teraz mam jakiś SKV , ale ponownie problem powrócił jak wyżej opisany.

Czy ktoś wie jaka marka poza oryginałem będzie działała poprawnie ?

FatumX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2019, 20:31   #2
FatumX
ford::beginner
 
Avatar FatumX
 
Imię: Patryk
Zarejestrowany: 05-08-2017
Skąd: Wro
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2004
Postów: 36
Domyślnie Odp: Elektrozawór IAC Mondeo MK3 2.5 V6

Up

Czy możliwe, że wieszający się TPS odpowiada za wieszanie obrotów na poziomie 1500 lub 2000 i po wrzuceniu biegu (D) spada do 1000? Nie falują, ale są za wysokie.
Po chwili na N też momentalnie spadną do poziomu ok. 1000.

Jednocześnie pojawia się błąd P171 i P174.
FatumX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2019, 21:16   #3
leszek
ford::professional
 
Zarejestrowany: 25-02-2004
Model: mk5 mk3 mkI
Silnik: 2,0, V6 1,8
Rocznik: 15,04 95
Postów: 1,317
Domyślnie Odp: Elektrozawór IAC Mondeo MK3 2.5 V6

Cytat:
Napisał FatumX Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Up

Czy możliwe, że wieszający się TPS odpowiada za wieszanie obrotów na poziomie 1500 lub 2000 i po wrzuceniu biegu (D) spada do 1000? Nie falują, ale są za wysokie.
Po chwili na N też momentalnie spadną do poziomu ok. 1000.

Jednocześnie pojawia się błąd P171 i P174.
kolego ja go zawsze czyściłem benzyną ekstrakcyjną i pomagało nie było tego buczenia i obroty powracały do normy
raz kupiłem zamiennik i było też ok taki modelGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
leszek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2019, 21:45   #4
FatumX
ford::beginner
 
Avatar FatumX
 
Imię: Patryk
Zarejestrowany: 05-08-2017
Skąd: Wro
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2004
Postów: 36
Domyślnie Odp: Elektrozawór IAC Mondeo MK3 2.5 V6

Szukam producenta oryginału i nie wiem czy to Pierburg. Nie chcę kupować 4 raz w ciemno .
FatumX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2019, 21:48   #5
leszek
ford::professional
 
Zarejestrowany: 25-02-2004
Model: mk5 mk3 mkI
Silnik: 2,0, V6 1,8
Rocznik: 15,04 95
Postów: 1,317
Domyślnie Odp: Elektrozawór IAC Mondeo MK3 2.5 V6

ja jak chciałem kupić oryginał to ponad 800zł, a zamiennik 150zł nie wiem jak teraz
leszek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2019, 12:30   #6
FatumX
ford::beginner
 
Avatar FatumX
 
Imię: Patryk
Zarejestrowany: 05-08-2017
Skąd: Wro
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2004
Postów: 36
Domyślnie Odp: Elektrozawór IAC 2.5 V6

Właśnie kupiłem Pierburg 7.06269.10.0 (706269100).
Jedyny, solidnie zapakowany w folię z porządna uszczelka jaki widziałem.

Wymienię , zrobię adaptacje , skasuje błąd i zobaczymy.

Na wymianie filtrów gazu wyszło, że korekty są na poziomie 23-24%, a po odpięciu elektrozaworu silnik nie gaśnie. Co więcej zasysał jak odkurzacz kiedy był odłączony = ewidentnie nie domykał przepływu powietrza.
FatumX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2019, 18:38   #7
FatumX
ford::beginner
 
Avatar FatumX
 
Imię: Patryk
Zarejestrowany: 05-08-2017
Skąd: Wro
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2004
Postów: 36
Domyślnie Odp: Elektrozawór IAC 2.5 V6

Zawór wymieniony , adaptacja zrobiona i nowy problem.

1. Obroty nie chodzą płynnie tzn. chodzą jak wskazówka sekundnika w zegarku.
Na postoju schodzą do ok 950 i jak wskazówka powoli do 800-750

2. Wyskoczyły dwa nowe błędy tj. p0131 oraz p0151 pod komputerem pokazało usterkę podgrzewania sondy przed katalizatorem.

Albo to magiczny zbieg okoliczności i padła sonda po zmianie krokowego albo on jest niesprawny prosto z pudelka..
FatumX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2019, 19:51   #8
FatumX
ford::beginner
 
Avatar FatumX
 
Imię: Patryk
Zarejestrowany: 05-08-2017
Skąd: Wro
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2004
Postów: 36
Domyślnie Odp: Elektrozawór IAC 2.5 V6

P0131 "Czujnik O2 (Bank 1 Czujnik 1) - niskie napięcie"
P0151 "Czujnik O2 (Bank 2 Czujnik 1) - niskie napięcie"

Te błędy pojawiły się po zamontowaniu nowego krokowca. Na ostatniej sądzie mam emulator 2mm.

Czy to możliwe, że powietrza jest w dolocie tak dużo, że sondy nie dają napięcia i to powoduje błąd???
FatumX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-03-2019, 20:43   #9
heis
ford::average
 
Avatar heis
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 04-03-2018
Skąd: Warszawa
Model: mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6 LPG
Rocznik: 2005
Postów: 48
Domyślnie Odp: Elektrozawór IAC 2.5 V6

A masz jeszcze błędy P0171 i P0174?
heis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2019, 14:10   #10
FatumX
ford::beginner
 
Avatar FatumX
 
Imię: Patryk
Zarejestrowany: 05-08-2017
Skąd: Wro
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2004
Postów: 36
Domyślnie Odp: Elektrozawór IAC 2.5 V6

Początkowo było:

P0171 "Czujnik O2 (Bank 1) - mieszanka zbyt uboga"
P0174 "Czujnik O2 (Bank 2) - mieszanka zbyt uboga"

Po zmianie elektrozaworu i nieudanej adaptacji wyszło:

P0131 "Czujnik O2 (Bank 1 Czujnik 1) - niskie napięcie"
P0151 "Czujnik O2 (Bank 2 Czujnik 1) - niskie napięcie"

Jednoczenie poprzednie dwa błedy nie były już widoczne.
Wydało mi się to bardzo dziwne i wczoraj zajrzałem pod maskę i odpiąłem elektrozawór na włączonym silniku - nie zgasł.
Po sprawdzałem rurki i okazało się, że przedów z odmy do trójnika, który idzie do dolotu był pęknięty.
Na ten moment wymieniłem go na jakąś badziewną rurkę gumową, a jutro odbieram z ASO oryginalny przewód (swoją drogą bardzo trudno dostępna część).

Na ten moment na zastępczej rurce buczy, ale działa. Zaskoczeniem jest dla mnie to, że w końcu komputer ożył i pokazuje spalanie na 100km, które się realnie zmienia. Wcześniej niezależnie wisiał na 11.1 L..

Dam znać jak wymienię przewód dla szukających 4856298 - rurka separatora oleju.
FatumX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 23:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.