|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
06-05-2022, 11:57 | #41 |
ford::beginner
Model: Focus mk3 lift, Fiesta mk8
Silnik: Desel 1.5
Rocznik: x
|
Odp: Dołożenie kamery cofania
No cóż, jeżeli sugerujesz, że tak sobie tutaj trwają dywagacje, a nikt w rzeczywistości nic nie zrobił, to łap fotki.
Przed: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - kierownica z tworzywa, bez tempomatu - najprostsze radio z obsługą bluetooth + usb - jedno gniazdo USB przy wybieraku biegów, drugie na desce za radiem - brak fabrycznych czujników i kamery Po: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - kierownica skórzana z tempomatem - Ekran 7" - Sync 3.4 w wersji bez nawigacji. Android Auto mi wystarczy. - dołożona [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zamontowana w fabrycznej nie-kamerowej klamce. Wiertarka, dremelek, odrobinę rzeźbienia i się da. Na koniec gumowe/piankowe uszczelnienia, od góry epoksyd, aby wszystko miało szczelność. Uwaga - wyjęcie klamki wymaga narzędzia w kształcie litery L , bo palcami nie byłem w stanie docisnąć blaszki zatrzasku. Zrobienie tego na silę to słaby pomysł. Minusy kamery niefabrycznej: - kąt mojej kamery jest trochę nisko. Zbyt dużo zderzaka w polu widzenia, a kolory linii nie odzwierciedlają odległości. No trudno. Być może kamera z regulowanym kątem nachylenia byłaby tu lepsza. - brak linii skrętnych. Kamera ma opcję rysowania własnych albo wyłączenia ich całkowicie poprzez zworkę na dodatkowym przewodzie. Miejsce ze zworką jest pod górną wewnętrzną listwą plastikowej tapicerki klapy bagażnika, więc zmiana jest możliwa w minutę. Plusy: - koszt kamery 100 zł, a nie 500 (kamera,klamka,wtyczki,ciągnięcie linii LIN do BCMa). - nie zamykam sobie drogi do rozbudowy. Jak dostępność i cena wersji fabrycznej (klamka+kamera+wtyczka) będzie akceptowalna, to zawsze mogę wymienić. Zasilanie i linia do APIMa są gotowe. Można wtedy dołożyć same linie skrętne. Podłączenie kamery niefabrycznej: - do APIMa kabelki z zalutowanym gniazdem RCA. Kamerka wpięta do niego w okolicach dźwigni otwarcia maski - przewód kamery owinięty taśmą parcianą i przeciągnięty górą - pod uszczelką drzwi kierowcy i pasażera za nim - do klapy przeciągnięte lewym gumowym przepustem. Warto psiknąć wodą lub WD40, ale nie za dużo, aby nic nie zaplamiło podsufitki. - zasilanie kamery wzięte z lewej żarówki cofania, a więc w klapie, niedaleko kamery. Przekładka radia i naszykowanie kabli do APIMa wykonane u forumowicza Krystiana spod Poznania. Przekładka kierownicy, przeciągnięcie i montaż kamerki samodzielnie. Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 06-05-2022 o 12:57 |
09-05-2022, 12:57 | #42 |
ford::amateur
Imię: jurek
Model: grand c-max
Silnik: 1,6 150km
Rocznik: 2013
|
bombel321 może pomożesz mam taki sam plan wysłałem priv
|
01-01-2024, 20:47 | #43 |
ford::beginner
Imię: Maniek
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 EB 100 KM
Rocznik: 2018
|
Panowie ...jest ktoś z Wrocławia kto dołoży oryginalną kamerę cofania do Fiesty ?
|
28-09-2024, 09:20 | #44 |
Imię: Aleksander
Model: Fiesta MK8
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2019
|
Fiesta 2019 - kamera cofania
Witam, posiadam Fiestę MK8 2019 z radiem sync 2.5. Chce dołożyć kamerę cofania. Na AliExpress są już fajne zestawy kamer z wiązkami itp. Teraz pytanko bo znalazłem kamerę z liniami skrętnymi jednak nie ma adaptera RCA 32 pin. Drugi zestaw to linie stałe jednak w pakiecie jest już adapter. Czy wystarczy domówić taki adapter do tej kamery z skrętnymi liniami czy raczej nie będzie to działać?
Podsyłam zdjęcia zestawów i proszę o pomoc |
29-09-2024, 15:56 | #45 |
Imię: Siergier
Model: Focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2015
|
dobór kamery cofania
Cześć,
szukam porady odnośnie zakup kamery cofania do Fiesty mk8 z sync 3. Zdecydowalem sie na zakup nieoryginalnej wersji, ale mam problem z wyborem odpowiedniej wersji. Do wyboru sa wersje AHD i CVBS. Czy ktos posiada wiedze na temat tego, czy SYNC 3 obsluguje sygnal AHD oraz jaka rozdzielczosc jest najsensowniejsza do wyboru? A druga kwestia to aktywacja poprzez Forscana. Czy ktos jest w stanie mi wskazac, ktora opcje w APIM powinienem wybrac dla kamery cofania pracujacej z fabrycznymi tylnymi czujnikami parkowania? Z góry dziekuje i zapraszam do dyskusji |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|