![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Imię: Błażej
Model: Focus MK1
Silnik: 1.8 TDDi 90 km
Rocznik: 1999
|
![]()
Cześć,
Focus 1.8 TDDi 90 km 1999 rok. Foczkę mam od 2-3 tygodni. Auto ma bardzo słaby dół i w ogóle brakuje mu mocy ( z klimatyzacją już w ogóle). Jezdziłem takim silnikiem w focusie kolegi i jest nieporównywalnie inaczej. Ale od początku... 1.Po zakupie auta zauważyłem, że jest słabe na niskich obrotach- kiedy załączy się turbina jest już okej i da się jechać. 2.Samochód kopci na czarno- ciemnosiwo, mocniej jak jest rozgrzany i pod obciążeniem (bez specjalnie wysokiego kręcenia silnika). Przy przegazowaniu na luzie również zakopci na czarno-siwo. 3.Na zimno ( mimo upałów) odpala ciężej niż na ciepłym silniku. 4. Foczka spaliła w 150 kilometrowej trasie 7 litrów/100km ( fakt z klimą ale bez przesady...) 5. Wczoraj jadąc obwodnicą trójmiasta dwukrotnie odczułem krótkotrwałe szarpnięcie jakby jeden cylinder przerwał na sekundkę. Dziś się to już nie powtórzyło. 6. Po zakupie zaślepiłem EGR ( nie spowodowało to właściwie żadnej różnicy). Proszę o pomoc w diagnozie, nie chcę nic sugerować ale oczywiście podejrzewam wtryski, pompę te sprawy. Proszę o radę, jako że nikt nie jest również wróżbitą to namiary na dobrego mechanika w Gdyni od fordów też by się przydały. Przeglądałem temat gdzie jest kilku wymienionych jednak może ktoś ma aktualne informacje. Pozdrawiam ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta , Ka
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI , 1.2MPI
Rocznik: 3/2012 , 9/2012
|
![]()
wpierw szukamy a potem piszemy , na te tematy jest tyle postów że ...... , proszę
http://forum.fordclubpolska.org/sear...archid=9681328
![]() |
#3 |
|
![]()
przeczytałem wszystkie przytoczone przez Ciebie tematy, nie rozświetliły mi zbyt wiele. Wszystkie wężyki od dolotu wydają się być szczelne, egr jest zaślepiony, turbina dmucha.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
|
![]()
Od początku tak miał? Może ktoś przed Tobą nie potrafił jeździć dieslem i auto jest totalnie zapchane.
Xperia Z1 tap tap
![]() |
#5 |
|
![]()
od kiedy go mam o tak jest. Zapchane, masz na myśli kolektor dolotowy ? Fakt jest tam sporo szlamu, sprej nie dał rady przy tym. Ale jak to tłumaczy kopcenie, zwiekszone spalanie, szarpnięcia na ułamek sekundy podczas jazdy ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Może być. Pogoń go dobrze, wlej dodatek do paliwa, wymień filtr powietrza i paliwa, i zobacz, czy to coś da. Możesz mieć taki syf w układzie wydechowym, że trochę zajmie wydmuchanie go. W najgorszym przypadku pozostanie czyszczenie manualne i wymiana podzespołów.
Xperia Z1 tap tap
![]() |
#7 |
|
![]()
Zastanawia mnie jeszcze jedno w takim razie. Podobne objawy w innym temacie diagnozuje się jako wtryski albo pompę. Nie wymagam od nikogo wróżenia a chyba w ten sposób sam nie dam rady. Zostaje mi mechanik.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Najgorsze zostaw na koniec. Zawsze szukaj w tych pierdółkach, jak filtry, przewody, wydech. Jeśli to nie przyniesie rezultatów, zagłębiaj się w bardziej problematyczne strefy. Szkoda bulic kasę, jeśli to jakaś drobnostka, a mechanicy? No cóż, że świecą szukać uczciwego. Jeśli masz takiego, to leć do niego, bo masz pewność, że jak będzie to np. peknięty przewód, to zostanie on znaleziony i wymieniony. Jeśli jednak dopiero będziesz kogoś szukał, to lepiej sam dokładnie zbadaj problem, bo jak pojedziesz i powiesz "Panie, kopci, nie ma mocy, szarpie" to Ci wymienią wszystko, łącznie ze skrzynią biegów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Xperia Z1 tap tap
![]() |
#9 |
|
![]()
Odebrałem auto od polecanego na tym forum mechanika w Gdyni mechanika. Powiedzieli, że komputer pokazał błąd czujnika ciśnienia doładowania. Ok zatem kazałem robić. Wymienili ten czujnik, który wkręca się od boku przy intercoolerze.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a chyba powinni to ... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Dobrze myśle ? Skasowano mnie 400 zł a tamten czujniczek kosztuje 50 zł. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Mało tego, dostałem nawet kwit że wymienili czujnik ciśnienia doładowania. edit2 Odłączylem wężyk od map sensona dmuchając z niego przepływ powietrza jest, nie zupełnie swobodny ale jak dmucham to przelot jest. Przejechałem się bez podpietego węzyka do map sensora i na niskich obrotach bez zmian, na wyższych odjęło dodatkowo turbinę. Czy to oznacza, że drożnośc wężyka jest za mała czy map sensor jest do bani ? Ostatnio edytowane przez oldsoul ; 14-08-2015 o 21:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Podbijam temat, nieelegancko ale jestem zbulwersowany zaistniałą sytuacją. Zanim zrobie borutę w warsztacie chciałbym prosić o poradę doświadczonych czy mam rację.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|