Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford EcoSport

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-08-2024, 14:12   #1
marek49ae
ford::beginner

Model: EcoSport
Silnik: 1,5 tdci
Rocznik: 2015
Domyślnie Sporadyczna utrata komunikacji z modułem sterowania zestawem wskaźników

Witam, od pewnego czasu borykam się z utratą komunikacji z modułem wskażników błąd U0155, innych błędów brak. Występuje to najczęściej gdy jest włączona klimatyzacja- gorąco. Wciskam guzik start-stop, nie zapalają się kontrolki na liczniku, włącza się tylko radio.
kilkukrotne wciśnięcie guzika zapala kontrolki, można odpalić silnik. Najczęściej występuje to po krótkim postoju, rzadziej po długim. 2 razy podczas anomali, po załączeniu zapłonu,szybko mrugałą kontrolka immo ale silnik odpalał, kontrolka gasła podczas jazdy. Wymieniłem akumulator, dziś wymieniłem przekażnik przycisku włącznika zapłonu, nigdy nie zwróciłem uwagi czy pstryka gdy zapłon się nie chce włączyć. Wyjmowanie innych przekażników, bezpieczników nie powoduje wyrzucenia błędu, tylko wyjęcie--ręczne rozwarcie styków-- tego przekaźnika powoduje brak zapłonu i wywala błąd U0155. Teraz trzeba kilka dni pojeździć czy problem nadal wystąpi czy nie. Czy ktoś coś ciekawego podpowie co jeszcze w temacie przeglądnąć? Następne chyba będą wiązki kabli. Dziękuję z góry za każdą sugestię

Ostatnio edytowane przez marek49ae ; 17-08-2024 o 14:33
marek49ae jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2024, 12:19   #2
marek49ae
ford::beginner

Model: EcoSport
Silnik: 1,5 tdci
Rocznik: 2015
Talking Odp: Sporadyczna utrata komunikacji z modułem sterowania zestawem wskaźników

Po dwóch tygodniach od wymiany przekaźnika problem nie wystąpił ani raz, chociaż okoliczności powinny spowodować brak zapłonu, przy wysokich temperaturach praktycznie każde odpalenie powodowało problem. Czyli przekaźnik był uszkodzony, wymiana na nowy rozwiązała usterkę.
marek49ae jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania