![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Robert
Model: Galaxy III
Silnik: 2.0
Rocznik: 2014
|
![]()
Cześć, mam pytanie przy jakiej temperaturze powinien załączyć się wentylator chłodnicy w Maverick 2.3? U mnie według forscan jest to aż 120stopni i włącza się drugi bieg wentylatora, wcześniej nic. Wiązka itp sprawdzona pod kątem uszkodzeń, załączenie przekaźnika od wolnego biegu włącza wentylator normalnie. Martwić się czy ten typ tak ma? Dziękuje
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
![]()
Powinien się włączać najpierw pierwszy bieg.
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) Rozebrałem przekaźnik z obudowy i ręcznie załączam go. Generalnie to 120 stopni pokazuje temperatura głowicy, a temp płynu jest trochę niższa, około 115stopni Ostatnio edytowane przez SRS ; 19-09-2024 o 18:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]() Cytat:
Czy przy włączeniu klimatyzacji wentylator włącza się na pierwszy bieg? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) Przy włączeniu klimatyzacji załącza się szybszy bieg, przekaźniki zamieniałem więc to nie jest to. Nie posiadam też żadnego schematu do mavericka. Sterowanie przekaźnikiem niskiego biegu od sterownika jest bo patrzyłem przejścia na przewodach więc tutaj nie ma problemu. Ostatnio edytowane przez SRS ; 19-09-2024 o 18:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]()
Mam takie schematy klimatyzacji, może to pomoże.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) jeszcze jak podłączałem forscana i tam są tabele od każdego biegu wolnego, średniego i wysokiego, jak np wyciągnę przekaźnik od wolnego biegu to wyskakuje błąd (analogicznie z każdymi prędkościami) jak mam włożone to żadnego błędu nie zgłasza więc tutaj raczej wszystko w porządku. Podłączałem nawet na próbę inny czujnik temp i jest to samo. Szczerze nie mam pojęcia co z tym robić. Na fordscanie pokazuje mi temp głowicy i temp płynu chłodniczego i wentylator włącza się jakoś przy 115stopniach na średnią prędkość. Ostatnio edytowane przez SRS ; 19-09-2024 o 18:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]()
W Forscanie jest funkcja sprawdzenia. Nie pamiętam, jak to się nazywa, autotest, czy jakoś tak. Włącza się najpierw pierwszy bieg, a później drugi bieg wentylatora.
Nie wiem, jak w Mavericku, ale w Mondeo MK2, gdy się odłączyło wtyczkę od czujnika temperatury płynu chłodzącego, to też najpierw włączał się wentylator na pierwszy, a później drugi bieg. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) jak odłączę wtyczkę od czujnika to na chwile dosłownie włączy się jeden bieg, może z 1s i potem na full jadą wentylatory. testu nie mogłem wykonać np w forscan nie widziałem takiej opcji. Ostatnio edytowane przez SRS ; 19-09-2024 o 18:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]()
Jeżeli dobrze pamiętam, jest to w procedurach serwisowych.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|