|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
05-09-2024, 13:45 | #1 |
ford::amateur
Imię: Robert
Model: Ka
Silnik: 1.2
Rocznik: 2014
|
Pojawiające się informacje "hill holder, start-stop, esc" oraz kontrolki
Witam Forumowiczów.
Na początku zaznaczę, że podjąłem próbę znalezienia mojego problemu za pomocą wyszukiwarki. Od pewnego czasu pojawia mi się następujący komunikat: "Hill holder nie do dyspozycji zobacz instrukcję Auto start-stop niedostępny ESC nie do dyspozycji zobacz instrukcję" Jednocześnie pojawiają się 3 kontrolki tj. kontrola trakcji, start-stop i żółty trójkąt z wykrzyknikiem w środku. Nadmienię, że wymieniony został ostatnio akumulator (taki jak na 1 montaż), po podpięciu pod komputer nie było w pamięci zapisanych żadnych błędów, sprawdzony alternator, czujniki w kołach. Zasadniczo elektryk nie znalazł nic, a wymienione wcześniej informacje wyświetlają się z różną częstotliwością. |
19-10-2024, 13:13 | #2 |
|
Odp: Pojawiające się informacje "hill holder, start-stop, esc" oraz kontrolki
Czy ten problem nadal występuje?
|
19-10-2024, 14:09 | #3 |
|
Częstotliwość się zmniejsza, ale jeszcze tak.
|
19-10-2024, 14:27 | #4 |
|
Nie mogę teraz tego znaleźć dokładnie w fakturach ale to jest kwestia czujnika hamowania, być może wystarczy jego przeczyszczenie ewentualnie wymiana. Tam jest jeszcze czujnik od tego wszystkiego głębiej ukryty, ale lepiej zacząć od tego pierwszego.
Mnie się to zaczęło przy naciskaniu hamulca pod górę i ruszania bez ręcznego. A później już różnie, ale przeważnie przy jakimkolwiek naciśnięciu pedału hamulca. |
30-12-2024, 06:29 | #5 |
|
Jeszcze raz wielkie dzięki. W tym wypadku wystarczyło użyć preparatu d połączeń elektrycznych i problem ustąpił.
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|