Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-01-2025, 21:11   #111
raf77777
ford::amateur

Model: Escape
Silnik: 1.5
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Tylne światło przeciwmgielne jakie zamontować ?

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

z uznaniem dla dużej wiedzy kolegi zamawiam, przekonamy się za jakiś czas. Dziękuję za zainteresowanie tematem

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 24-01-2025 o 12:20
raf77777 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2025, 21:57   #112
ostrebor
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Escape Fusion
Silnik: 2.0
Rocznik: 2014 2017

Potrzebuję rozdzielić w moim Escape 2014 światła przeciwmgielne. Jak sprowadziłem autko podpiąłem tylne do przednich. Wiem że był do kupienia moduł produkcji kolegi z forum. Czy ktoś wie czy można jeszcze takie „cacko” zakupić?
ostrebor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2025, 08:24   #113
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał ostrebor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....był do kupienia moduł produkcji kolegi z forum. Czy ktoś wie czy można jeszcze takie „cacko” zakupić?
"Nie to zdrowie, nie te lata"... Już od dawna nie chce mi się tego "dłubać"... Nawet miałem dodać tę funkcję do softu "czerwonego pudełka Damiana" (zrobionego w oparciu o "czerwonego " klona UCDS) - ale jakoś tak ciągle coś pilniejszego jest do zrobienia...
Inna sprawa, że moduł w Escape mojej córki padł i obecnie też ma spięte przednie z tylnymi, więc ten projekt "wzbogacenia Damian's boxa ciągle jest na liście "to do"...
Stary 13-02-2025, 08:55   #114
ostrebor
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Escape Fusion
Rocznik: 2014 2017

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"Nie to zdrowie, nie te lata"... Już od dawna nie chce mi się tego "dłubać"... Nawet miałem dodać tę funkcję do softu "czerwonego pudełka Damiana" (zrobionego w oparciu o "czerwonego " klona ...
Dziękuję za odpowiedź. Muszę zmienić diagnostę, który nie będzie z tego powodu robił przedstawienia. W ostatnim roku użycie świateł przeciwmgielnych przeze mnie - 0.
ostrebor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2025, 22:38   #115
teiksef
ford::advanced

Rocznik: 2020

Ja się ze swojego ze dwa razy ucieszyłem (w sensie tylnego, bo przód nieco częściej jest używanyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2025, 16:52   #116
Zrazik2

Imię: Wald
Model: Mustang
Silnik: 5.0
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Numer tego "chińczyka" jest dla Explorera 2020->
Raczej powinien zadziałać w Escape, bo do Explorerów zwykle bierze się z Kugi EU...
Choć oczywiście "okaże się dopiero w praniu"...
Może przyjść z innym podświetleniem jak np Edge US i china niebieski/biały

A kojarzy ktoś pin przedniego przecimgielnego? bo mam auto bez przodów i będę próbował chyba się wpiąć w puste przednie jak nie odpali na przycisku przednich na pinie 67 od tyłów.
Zrazik2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2025, 23:19   #117
teiksef

No na przycisku od przednich tyłów raczej nie odpali. Musiałby mieć zwarcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przeciwmgłowy na tył jest na pin 67, na wtyczce C2280F, czyli górnej w BCMie.
Wyjście na przednie przeciwmgłowe jest na wtyczce C2280E, czyli na środkowej - pin 6 na lewe, pin 7 na prawe.
Obrazek

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 02-03-2025 o 23:22
Stary 05-03-2025, 00:27   #118
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał teiksef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No na przycisku od przednich tyłów raczej nie odpali. ...
Nie odpali, bo włącznik świateł od Kugi/Escape jest "komputerowy" a nie "elektryczny"... Czyli wysyła komunikat po LIN co się ma włączyć.
W Mondeo MK5 (i pochodnych) jest "elektryczny" - czyli wystawia sygnał "na odpowiednim przewodzie". Tam się da zrobić takie "druciarstwa", w Kudze/Escape - NIE.
Stary 16-03-2025, 16:21   #119
sasquie

Rocznik: 2013

Dzień dobry, cześć.

Przeczytałem posty w tym wątku i jeśli pozwolicie, chciałbym dopytać o kilka kwestii. Pacjent to Escape 2013, ma przednie światła przeciwmgielne. Od 2015 roku przechodził normalnie przegląd pomimo braku światła przeciwmgielnego z tyłu, w zeszłym roku auto odkupiłem od teścia i stwierdziłem, że czas uzupełnić braki.

Jeśli dobrze rozumiem, opcji zainstalowania światła przeciwmgielnego z tyłu jest kilka.
1. Lampa w zderzak, wiązka do przodu auta i tu masa do karoserii, plus do brązowego przewodu z wtyczki C2280D. I ku tej opcji się skłaniam. Pytanie tylko, jak rozgałęzić przewód z wtyczki? Ciąć na przebiegu i lutować? Da się wcisnąć dodatkowy przewód w samą wtyczkę?
2. Opcja nr 1 z włącznikiem dodatkowym, zamontowanym w oryginalnym włączniku świateł (mam wersję z jednym włącznikiem od światła przeciwmgielnego przedniego). I tutaj jest krok po kroku film na YouTube. Minusem jest załączanie światła niezależnie od włączenia lub nie świateł mijania.
3. Opcja idealna (dla mnie docelowa, ale potrzebuję czasu na znalezienie włącznika) - wymieniam włącznik świateł na wersję EU, np. z Focusa MK3 (bez regulacji poziomu reflektorów), lampa w zderzak, ciągnę wiązkę do przodu. Masa do karoserii, a plus?

Obecnie chcę zrealizować wersję nr 1 (dajcie proszę znać, czy coś pominąłem) bo przegląd za 2 tygodnie, ale docelowo chcę to zrobić po bożemu, z działającą kontrolką w zegarach. I przy okazji zapytam jeszcze o to, czy wtyczki z BCMa mogę wyciągać do woli, na podpiętym akumulatorze, czy muszę go odpiąć? Wydaje się logicznym odciąć zasilanie, ale czy jest jakieś realne ryzyko?

Ostatnio edytowane przez sasquie ; 17-03-2025 o 10:23
sasquie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2025, 20:43   #120
teiksef

(usunięte)

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 16-03-2025 o 20:46
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania