Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-01-2020, 22:45   #11
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Samodzielna wymiana silnika

Wydaje mi się, że przyczyną tej awarii jest pęknięcie tłoka i bardzo silne przedmuchy do skrzyni korbowej. Wtedy właśnie silnik sika olejem przez wszystkie możliwe otwory i uszczelnienia i cała komora jest w oleju. Ewentualnie całkowicie zatkana odma - ale to jest raczej mało prawdopodobne.

Ja sam osobiście nie wymieniałem silnika w Transicie FWD, ale zleciłem to dobrej doświadczonej firmie specjalizującej się w serwisowaniu Transitów.
Nie stosują oni podnośników, stanowiska są z kanałami po których jeżdżą wózki z podnośnikiem tylko do niskiego unoszenia samochodu.
Podczas wymiany silnika demontują cały zespół łącznie ze skrzynią opuszczając go na wciągarce łańcuchowej na dół do kanału - łańcuch przechodzi przez komorę od góry do dołu. potem cofają samochód do tyłu i z powrotem mogą wciągnąć silnik ze skrzynią na górę. Samochód podczas tej operacji ma zdemontowana klapę silnika i wycieraczki - inaczej łańcuch wciągarki by nie przeszedł przez komorę. Muszą też wpierw zdjąć przednie koła, zdemontować półosie, zlać olej ze skrzyni i z powrotem założyć koła aby przetoczyć samochód. No i rozłączyć całą resztę osprzętu.

Mając dostęp do dużego podnośnika ramowego można pokusić się o podobny demontaż silnika ze skrzynią, odpowiednio podnosząc i opuszczając samochód.
W tym warsztacie twierdzą, że taki tok postępowania jest prostszy, łatwiejszy i szybszy niż demontaż całego przodu i wyszarpywanie silnika do przodu. Ale to nie jest moja opinia, ja tylko powtarzam co słyszałem i widziałem. Mają konkretne warunki, więc pracują jak im najwygodniej... Ale dzięki temu unikają demontażu chłodnicy i skraplacza klimy, przedniej belki, mnóstwa przewodów i innych dupereli. Na zdjęciu to widać - pusta komora silnika, a cały przód nie ruszony. Pokazałem też wciągarkę jakiej używają...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ford czerwiec 2013 013.jpg (94.7 KB, 55 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg ford czerwiec 2013 026.jpg (91.0 KB, 52 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 08-01-2020 o 12:58
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2020, 12:43   #12
grzegorz74
ford::beginner

Imię: GRZEGORZ
Model: transit
Silnik: 2,2 tdci
Rocznik: 2010

Witam.Wyciągałem sam silnik i masakra,ciasno.Tak jak Wojtek pisze cały zespół na dół i masz wszystko na wierzchu.Ja bym w nowym silniku od razu obejrzał rozrząd i ile wysunięty jest napinacz, wszystko jest na wierzchu a pózniej w aucie kiszka,tym bardziej że trzeba zdemontować osłonę rozrządu z uszczelniaczem i póżniej to uszczelnić porządnym silikonem bo będzie ciekło.Jest trochę roboty ale jak chcesz jeżdzić spokojnie to warto.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Aha z rozrządem uważaj.Broń Boże kręcić silnikiem do tyłu.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
grzegorz74 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2020, 12:53   #13
Piotrek Wielos
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 tdci 140KM
Rocznik: 2005

W transicie najłatwiej jest właśnie silnik zrzucić w dół że skrzynia, ale do tego trzeba mieć sprzęt, od biedy duży żuraw do wyciągania silników też da radę ale będzie to napewno większą walka, jak dysponując podnośniki em czy wciagnikiem lancuchowym
Piotrek Wielos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2020, 17:15   #14
slavobos
FCP member

Imię: Sławek
Model: S-MAX Titanium / Transit T350 LWB
Silnik: TDCI 2,0 140KM Powershift / 2,2 TDCI 100KM
Rocznik: 2012/ 2013

Dziękuję panowie.
slavobos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2020, 20:38   #15
BSN
ford::average

Model: 3xTransit/1xGalaxy
Silnik: 1x2.0adblue/2x2,0Tddi/2,3+LPG
Rocznik: 1x 2017/2x2004/1999

Przydatny jest zwykły paleciak na, którym opuszczamy silnik ale przód samochodu trzeba wtedy podnieść tak wysoko, aż da radę wyjechać paleciakiem z silnikiem i skrzynią. Plus taki, że można to zrobić bez kanału i żurawia.
BSN jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2023, 09:55   #16
madej61
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Transit Mk7
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Wymiana silnika poważny dylemat

Witam, nowy jestem, pozdrawiam i potrzebuję poważnej porady .
Mam Transita 2.2 2012 , prawdopodobnie przepalił mu się tłok, no i co teraz?
Co radzicie? Kupić używany importowany z UK ( mój też ich wersja) ,cały silnik za 10k? czy tylko używany słupek? , czy kupić tutaj w Polsce słupek po remoncie , i przerzucić resztę bebechów , lub wywieżć bude na złomGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , bo jak czytam jakie te silniki są awaryjne to jest to co chodzi mi po głowie.
Samochód potrzebny do wożenia towarów więc bedzie robił kilometry. Sens robić?
A jeżeli sens to zna ktoś polską firmę która robi "uczciwe" słupki? Dzięki . Tomek
madej61 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2023, 11:46   #17
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Domyślnie Odp: Wymiana silnika poważny dylemat

Wszystko zależy od stanu budy - jeżeli jeszcze jest zdrowa, to warto robić.
Ja bym nie brał regenerowanego silnika, podobnie nie zdecydowałbym się na remont. Remont to kpl nowych części plus na pewno kpl nowych wtryskiwaczy. No i potrzebny jest warsztat, gdzie już znają te właśnie silniki i wiele razy je robili. To jest bardzo wymagający silnik jeżeli chodzi o remont generalny.
Szukałbym używki, częściowo uzbrojonej - czyli z wtryskiwaczami i pompą. Resztę osprzętu bym sobie darował i przełożył ze starego silnika. Generalnie te firmy które oferują używane silniki z rozbieranych samochodów, są elastyczne jeżeli chodzi o to co zostawić na silniku wg życzeń klienta, a co zdemontować. Osprzęt sprzedają oddzielnie. No i na pewno pojechałbym na miejsce obejrzeć co kupuję.
Silnik używka za 10 k to bardzo drogo. Są na rynku o wiele tańsze.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 06-09-2023 o 11:49
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2024, 11:43   #18
pucharek1988
ford::amateur

Imię: lukasz
Model: ft260 tdci
Silnik: 2.2
Rocznik: 2012
Domyślnie Wymiana silnika Proszę o pomoc

Jak w temacie posiadam transit mk7 2.2 63kw euro 4 , korba wyszła bokiem. No i teraz chce wstawić nowy silnik mój poprzedni miał o kodzie : 4HU, i powiedzcie mi czy kupując silnik np na olx musi być koniecznie ten sam kod silnika ? czy obojętnie jaki ? chciałbym zrobić to najtańszym kosztem najlepiej plug & play bez ingerencji w wiązki itp. Już nie wiem co robić , czy lepiej kupić zregenerowany za 6k ? i niby ten sam kod silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., czekam na pomoc z waszej strony
pucharek1988 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2024, 09:39   #19
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Domyślnie Odp: Wymiana silnika poważny dylemat

Nie kupuj regenerowanego silnika - to ryzyko prawie równe pewności, że wejdziesz na minę.
Postaraj się znaleźć silnik o takim samym kodzie, choć w przypadku kiedy będziesz chciał kupić silnik bez osprzętu (cena), można ewentualnie szukać podobnego, ale o innym kodzie.
Ja bym szukał sprzedawcy, który specjalizuje się w rozbiórkach samochodów (najczęściej powypadkowych) i ma w ofercie kilka, kilkanaście podobnych silników. Sprowadzają takie auta także z Europy zachodniej, zwłaszcza z Anglii i rozbierają na części. Myślę o takich sprzedawcach jak np. ten [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
Jeżeli twój układ wtryskowy był ok (pompa, wtryskiwacze), podobnie z turbosprężarką, to można się zastanowić, czy kupować silnik z osprzętem, czy bez. To kwestia ceny, ale weź pod uwagę, że przełożenie gratów ze starego uszkodzonego silnika do tego kupionego, to wcale nie jest takie plug and play. To jest sporo niby dupereli do dokupienia, za którymi jednak trzeba pochodzić, poszukać (uszczeleczki, podkładki, wężyki, szpilki) - chyba, że robiłbyś przekładkę w warsztacie, który specjalizuje się w Transitach i mają takie rzeczy na magazynie.
Ten silnik był montowany także w Boxerach, wtedy czasami osprzęt (typu rury, czujniki, podejście pod wydech itp.) mogą się różnić. Najlepiej byłoby pojechać do takiego sprzedawcy i obejrzeć co on tam ma...

Tagi
tdci , transit

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania