![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
![]()
Silnik, to 3,0 V6 197 KM automat w Fordzie Escape.
Zaczęło się od tego, że czasem silnik zgasł przy przełączeniu z D na R. Czasem zgasł raz, czasem kilka razy pod rząd. Później zaczęło się to też zdarzać po przełączeniu z R na D. Ostatnio zdarza się też, że zgaśnie po przejechaniu kilku (1-3) metrów do tyłu. Przeważnie daje się natychmiast uruchomić, a czasem jest później duży problem z uruchomieniem silnika. Dzieje się to czasem na zimnym silniku, częściej na rozgrzanym, zarówno przy pracy na gazie, jak i na benzynie. Silnik pracuje równo, spalanie jest normalne i nigdy nie gaśnie podczas jazdy. Nie ma też żadnych błędów które mogłyby być z tym związane. Zawsze jest to po zmianie z D na R lub odwrotnie. Do tej pory zmieniłem na nowe czujniki położenia wału korbowego i wałka rozrządu, zlikwidowałem zasysanie lewego powietrza, wymieniłem pompę paliwa i regulator ciśnienia paliwa (choć to raczej nie ma związku, skoro gaśnie na gazie). Czy ktoś ma pomysł, co może być powodem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]()
Już 10 dni i nic. Jedno mnie pociesza, że nie tylko ja nie wiem, co jest grane.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]()
JUż ponad 500 odwiedzin i nikt nic nie doradził. Wygląda na to, że będę musiał sam sobie poradzić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]()
Chyba znalazłem. Jak potwierdzę w testach, to dam znać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]()
Chyba już trafiłem tak na 99,98%.
Kilka razy szarpałem wszystkie przewody elektryczne, jakie są w komorze silnika i silnik nie gasł, więc uważałem, że to nie to. Około połowy października ścisnąłem ręką obudowę wtyczki do ECU i silnik przygasł. Puściłem, chodził dalej, znów ścisnąłem, przygasł. Pomyślałem, że tam któryś przewód ma przerwę. Zdjąłem obudowę i przy pracującym silniku szarpałem wszystkie przewody i nic. Pomyślałem, że któryś przewód był przyciśnięty przez śrubę mocującą obudowę i zwierał chwilami do masy. Rozsunąłem przewody na boki, założyłem obudowę i od tamtego czasu nie zgasł ani razu. |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|