Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Ka

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-11-2019, 11:21   #1
Piotr4888
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 10-02-2012
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2006
Postów: 36
Domyślnie Usterka z ABS oraz TPS.

Witam.
Ford Ka 1.3 po dłuższej walce z czujnikami ABS przód przyszła pora jak się póżniej okazało też na czujniki ABS tył.Ta sama sytuacja brak sygnału z czujnika. Dodatkowo dziwne napięcie na kostce zasilającej 1.5 V natomiast z przodu było około 12V.
Po podpięciu komputera wywala cały czas błąd P0121(sygnał przerwany itd.) czujnik od TPS wymieniłem na nowy ale chyba będę musiał sprawdzić napięcie na kostce.Komputer nie może się połączyć z modułem ABS czyli dokładnie nie mam informacji co jest przyczyną zapalenia się kontroli ABS, szukam w ciemno, czujniki, kabelki. Ogólnie palą się 2 kontroli ABS i check Engine,z czego check znika ale po paru minutach jazdy wraca,dodatkowo przestał działać prędkościomierz, który rozbierałem aby poprawić luty niestety i to nie pomaga.
Gdzieś były podobne tematy poruszane i podobno wymiana pompy ABS rozwiązała problem nawet prędkościomierza...
Nie chcę wymieniać pompy w ciemno.
Znacie może sposób jak co posprawdzać aby dokładnie stwierdzić że całe zamieszanie jest przez pompę ?
Na chwilę obecną do wymiany czujniki abs tył ale nie wiem czy błąd zniknie.
1) Jakie napięcie powinnobyć na tylnej kostce zasilającej ABS(myśle że też koło 12V)
2)Jakie napięcie powinnobyć na kostce od TPS, które piny mierzyć(myśle że około 5V)?
3)Jakie napiecie powinnobyć na kostce od czujnika prędkości(może on odpowiada za nie działający prędkościomierz...)Po przekręceniu zapłonu widać jak wskazówka delikatnie tyka więc jakiś tam sygnał do licznika dochodzi...
Panowie RATUNKU Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.


Ostatnio edytowane przez Piotr4888 ; 03-11-2019 o 12:58
Piotr4888 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2019, 05:57   #2
Piotr4888
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 10-02-2012
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2006
Postów: 36
Domyślnie Odp: Usterka z ABS oraz TPS.

Witam ponownie, czujniki tył wymienione, niestety błąd abs nie znika, kable mają przejście do modułu ABS, pozostaje te napięcie 1.5v.
Do rozebrania komputer ABS?zimne luty?
Skąd tak niskie napięcie?
Piotr4888 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 13:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.