![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Robert
Model: Edge
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2016
|
![]()
Witam szanownych kolegów.
Od ok. miesiąca jestem posiadaczem Forda Edge 2.0 TDCI 209km. Odkupiony jako używane w salonie Ford po jednym właścicielu. Pełna historia serwisowa wyłącznie w ASO. Dość szybko napotkałem problem z rozładowującym się akumulatorem. Z dnia na dzień samochód coraz ciężej kręcił przy porannym rozruchu aż w końcu jednego dnia zapalił dosłownie ostatkiem sił. Przypadkiem zauważyłem pod wieczór że ekran deski rozdzielczej nie wygasza się ( nawet po postoju kilkunasto godzinnym. Cały czas wyświetla tryby skrzyni biegów i lekko się podświetla tło wyświetlacza lcd). Auto już było na wizycie u elektryka-wymienili akumulator na nowy twierdząc że tamten pomimo naławowania na full wykazywał po podłączeniu testera ok. 60% sprawności . Stwierdzili że nie występuje pobór prądu. Dodam że akumulator został wymieniony jeszcze przez poprzedniego właściciela w ASO Ford dosłownie tydzień przed moim zakupem samochodu za horendalne pieniądze. Dzwiwna sytuacja bo jak po prostu zamknie się auto pobór prądu na klemie po ok pó godziny wynosi ok. 0.250A Po wyjęcu na kilka sekund bezpiecznika nr. 12/13 na znajdującego się pod kierownicą zegary wygaszają się i pobór prądu znika. Zamknięcie i otwarcie auta nic nie zmienia. Jeśli włoże spowrotem bezpiecznik i włączę zapłon lub uruchomię silnik problem powraca. Myślę że dlatego elektryk nie wykrył poboru ponieważ po odłączeniu klemy moduły uśpiły się. Dodam że pod danym bezpiecznikiem ( bezpiecznik trzy pinowy-Micro3 [ obsługuje dwa osobne obwody ] ) wg. rozpiski są też inne urządzenia-moduł sterowania ogrzewaniem, wentylacji i kllimatyzacji ( bezpiecznik 12 ), zestaw wskaźników, moduł sterujący kolumną kierowniczą, moduł ( bramka ) inteligentnego złącza diagnostycznego. Może ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem? Odłączenie akumulatora na jakiś czas nic nie daje-problem wraca z każdym włączeniem zapłonu. Zastanawiam się czy przypadkiem nie jest to kwestia oprogramowania. Gdzieś w historii pojazdu jest wzmianka w temacie zmiany softu skrzyni biegów na nowszy i później przywrócenie oryginalnego. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: Edge ST
Silnik: 2.7
Rocznik: 2020
|
![]()
Zrób reset BCMu i wpiszw BMSie, że jest nowy aku podając z grubsza jego parametry - tak na wszelki wypadek po owym elektryku.
Ostatnio edytowane przez PeterX ; 11-05-2025 o 23:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ford::amateur
![]() Imię: Robert
Model: Edge
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2016
|
![]()
Resetu BCMi już próbowałem i niestety nic to nie zmienia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|