![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Imię: Stefan
Model: Transit Connect
Silnik: 1.5 TDCi EcoBlue
Rocznik: 2018
|
![]()
Dzień dobry,
auto 79k km przebiegu w wersji 120 konnej 6 biegowej, bezpośrednio po ostatnim tankowaniu (nie wiem w sumie czy ma to coś wspólnego z awarią) zapalił mi się check engine. Sprawdziłem błędy aplikacją Car Scanner i wyszedł błąd: U029D lost communication with nitrogen oxides (NOx) sensor A Sprawdziłem też podgląd na żywo danych z tego czujnika na postoju i w trakcie jazdy i ciągle jest 0, więc tak jakby faktycznie nie miał połączenia, lub po prostu czujnik/sonda jest uszkodzona. Czy może ktoś z Was miał podobną usterkę? Jak sobie z nią poradzić? Domyślam się, że powinna pomóc wymiana czujnika, ale może da się sprawę załatwić jakoś inaczej. Ostatnio edytowane przez Stefanski ; 24-01-2023 o 14:35 Powód: Rozszerzenie opisu auta w poście, poprawka w tytule |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::advanced
![]() Imię: Arek
Model: Ford Connect ACTIVE/Kia ProCeed GT MY2022
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM /1,6 T-GDi 206 KM
Rocznik: 2022/2021
|
![]()
Ja wymieniłem czujnik. Nie miałem czasu ani sił na kombinacje z jakimiś zamiennikami itp. Oryginał kosztował 1100 zł plus kilka stówek za montaż ( nie robię nic sam przy aucie)
Wiem Żr w tej cenie mogłem spokojnie wyłączyć całkowicie AdBlue, ale ostatecznie skoro tak wyszło z fabryki to niech tak będzie :-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
|
![]() Cytat:
Nr części: KV61-5L248-AC |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Imię: Mateusz
Model: Grand Tourneo Connect
Silnik: 1.5 120KM
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam, mieliście Panowie pełny zbiornik AdBlue, gdy to wyskoczyło?
PS. Jak i gdzie można wyłączyć całkowicie AdBlue i czy komputer w aucie potem nie głupieje przy dopalaniu DPF? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
|
![]() Cytat:
Bump: Natomiast co do czujnika NOx to na tą chwilę wciąż nie wymieniłem go, bo wyczytałem że te czujniki potrafią ruszyć po przegonieniu auta na autostradzie przy wyższych obrotach. Tak więc zrobiłem 50km z prędkością 140km/h na 4-tym biegu. Efekt jest taki, że check engine od kilkudziesięciu kilometrów po skasowaniu nie wyskoczył ponownie. Mam podgląd na parametry z czujnika na żywo w programie diagnostycznym i czasami ma on poprawne odczyty, a czasami zawiesza się na minimalnym, lub maksymalnym odczycie. Poobserwuję to jeszcze i zdecyduję co z tym robić dalej. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Oooo popatrz, ja na nie sił ani czasu na takie zabiegi :-) dla mnie auto musi na siebie zarobić, wiec wymieniam elementy na nowe oryginalne.
Ale ciekawa ta opcja z przegonieniem po trasie w specyficznych warunkach, W sumie i mnie tez chyba AdBlue było na „rezerwie” ale na jakieś 1300 km o ile dobrze pamietam |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Imię: Mateusz
Model: Grand Tourneo Connect
Silnik: 1.5 120KM
Rocznik: 2019
|
![]()
[W sumie i mnie tez chyba AdBlue było na „rezerwie” ale na jakieś 1300 km o ile dobrze pamietam[/QUOTE]
No właśnie taką teorie sprzedał mi znajomy mechanik, który raczej robi starsze auta. Jego współpracownik miał taką akcje przy 1.5 EcoBlue w Focusie bodajże i jak ostatnio odjeżdżałem od niego po przeglądzie powiedział mi, żebym zawsze lał AdBlue do pełna i nie pytał dlaczego, bo nikt tego tak do końca nie rozumie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Myśle ze tu akurat poziom AbBlue w zbiorniku ma niewiele wspólnego, zawsze tankuje w okolicach „500 do pustego” i nie za każdym razem wymieniam czujnik, zepsuł się po około 120 tys km :-) takir drobne pierdoły właśnie po tym przebiegu zaczęły mu doskwierać, a to czujnik, a to poduszka, a to koło pasowe wszystko po końcu przedłużonej gwarancji. Przypadek ? :-)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Na tą chwilę wszystko działa poprawnie mimo braku wymiany czujnika, check nie wyskakuje ponownie, więc chyba raz na jakiś czas faktycznie warto przegonić auto na wyższych obrotach zamiast od razu wymieniać go
|
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|