Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN





Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-11-2022, 18:54   #1
PolSwe1997
ford::beginner
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 06-11-2022
Skąd: Helsingborg
Model: Tourneo Custom
Silnik: 2.0 Panther
Rocznik: 2017
Postów: 10
Domyślnie 2.0 Ecoblue dymi na czarno

Witam wszystkich!

Jestem swiezakiem na tym forum i mam nadzieje ze temat jest w dobrej kategorii.

Jakis czas temu nabylem Forda Tourneo Custom z 2017 roku. Auto jest napedzane silnikiem z serii Panther czyli 2.0 Ecoblue o mocy 170 KM z DPFem.
Problem polega na tym ze auto dymi na czarno. Auto dymi na postoju jak i podczas ostrzejszej jazdy. Na zimnym silniku potrafi tak mocno dymic ze az pluje sadza z wydechu. Na rozgrzanym silniku dymi mniej, ale wciaz sporo.
Nie swieci sie zadna kontrolka lub informacja. Auto podpinalem pod kompa i jedynie przyszedl blad od dodatkowego podgrzewania (U0166).

Na ta chwile:
1. Wymienilem filtr paliwa
2. Oczyscilem zbiornik paliwa (zasyfiony)
3. Nowe oryginalne wtryski Continentala (wszystkie cztery z tymi samymi kodami co stare - ADQTL)
4. Zaslepialem EGR
5. Odpinalem przepustnice. Auto nie zgaslo ale pokazalo blad na kompie.

Mimo tych wykonanych krokow, auto wciaz dymi na czarno.

Co jeszcze moge dodac?
1. Silnik traci obroty lub nawet potrafi zgasnac przy skrecie kierownica na postoju.
2. Brak spadku mocy podczas przyspieszania
3. Silnik kreci 1,5-2 sekundy zanim odpali
4. Zero kontrolek
5. Wedlug komputera pokladowego systemy sa OK i zero wiadomosci.

Gdzie jeszcze moge szukac winowajcy?

PolSwe1997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2022, 22:28   #2
tomaszjan31
ford::professional
 
Imię: Tomasz
Zarejestrowany: 09-09-2012
Skąd: ŚLĄSK
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
Postów: 1,136
Domyślnie Odp: 2.0 Ecoblue dymi na czarno

Przeszukaj na forum w temacie transit, a zwłaszcza ostatnie strony, jest tez temat o tej konstrukcji w smaxie. Tam znajdziesz prawdopodobnie interesujące Cie odpowiedzi.
Motor z 2017r, który debiutował na przełomie 2016/2017 posiada swoje konkretne bolączki
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2022, 14:36   #3
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED
 
Avatar wojtekjanus
 
Imię: Wojciech
Zarejestrowany: 02-09-2008
Skąd: Warszawa
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Postów: 13,686
Domyślnie Odp: 2.0 Ecoblue dymi na czarno

Generalnie czarny dym w dieslu to albo za mało powietrza, albo za dużo paliwa. Pomijając co zrobiłeś z EGR-em i że dałeś nowe wtryskiwacze, są to najczęściej następujące przyczyny:
- nieszczelny dolot,
- zawalony brudem lub olejem filtr lub mokry,
- zawalony olejem IC,
- niedoładowująca turbosprężarka (nie musi to być uszkodzona turbosprężarka, ale złe wskazania MAP)
- niedomykający się EGR,
- lejące wtryskiwacze (rozpylacze),
- bardzo słaby spręż (pisałeś, że trzeba nim nieco dłużej zakręcić przy starcie, pytanie, co będzie zimą po nocnym postoju na mrozie).
I jeszcze inne możliwości, a nawet takie, jak niefachowy tuning (grzebanie w sofcie itp. - zbyt duża dawka wtrysku).
__________________
Zgredzik

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 07-11-2022 o 14:39
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2022, 01:00   #4
PolSwe1997
ford::beginner
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 06-11-2022
Skąd: Helsingborg
Model: Tourneo Custom
Silnik: 2.0 Panther
Rocznik: 2017
Postów: 10
Domyślnie Odp: 2.0 Ecoblue dymi na czarno

Wymienilem nowy generator dzisiaj. Auto na razie nie dymi, ale pojawil sie nastepny problem - start/stop gasi samochod i mruga zolta kontrolka Start/Stopu. Wyswietla sie rowniez komunikat Start/Stop Restart Manualny Wymagany.

Wtryski wykluczam bo wszystkie cztery sa nowe i oryginalne.
Zadnych bledow od sensora MAP.
Nieszczelny dolot chyba by sie odezwal przez Check Engine i brak mocy lub reakcji na gaz.
Filtr oleju i powietrza wlozylem wczoraj nowy, i oczywiscie nowy olej.
Zastanawialo mnie tez sprezanie, tylko ze przy slabej kompresji to albo by nie odpalal, albo by nie chodzil w ogole jak trzeba.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 11-11-2022 o 17:25
PolSwe1997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2022, 10:27   #5
PolSwe1997
ford::beginner
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 06-11-2022
Skąd: Helsingborg
Model: Tourneo Custom
Silnik: 2.0 Panther
Rocznik: 2017
Postów: 10
Domyślnie Odp: 2.0 Ecoblue dymi na czarno

Maly update:

Przetestowalem auto w nocy z wlaczonym start-stopem. Przy zatrzymaniu sie na skrzyzowaniu, silnik gasnie i swieci zielona kontrolka Start/Stop i przy wcisnieciu sprzegla auto odpala i nie gasnie, czyli system dziala poprawnie. Auto ani razu nie zgaslo, trzyma obroty na biegu neutralnym, ma natychmiastowa reakcje na gaz i pelna moc.

Zapomnialem dopisac ze generator ktory zostal wlozony to jest jego oryginalny po czesciowej regeneracji. Gosc do ktorego oddalem generator, wymienil szajbe, posprawdzal diody i wymienil szczotki.
Gadalem z jednym mechanikiem rano i twierdzi ze jezeli rotor nie byl wymieniany to szczotki musza sie ulozyc do starego rotora i dopiero wtedy osiagnie pelne ladowanie i ze system Start/Stop w tym modelu jest bardzo czujny na spadki napiecia.

Za jakas godzine odpale auto i zobacze czy na zimnym silniku nie bedzie dymil na czarno i jak sie bedzie zachowywal Start/Stop.

Baterie sprawdzone i swieca na zielono, czyli zadnego zwarcia w celach. Opcje ktore jeszcze zostaja to rozrusznik i w najgorszym wypadku komputer glowny.

Ostatnio edytowane przez PolSwe1997 ; 11-11-2022 o 10:34
PolSwe1997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2022, 17:06   #6
PolSwe1997
ford::beginner
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 06-11-2022
Skąd: Helsingborg
Model: Tourneo Custom
Silnik: 2.0 Panther
Rocznik: 2017
Postów: 10
Domyślnie Odp: 2.0 Ecoblue dymi na czarno

A wiec tak:
Auto po dluzszym postoju odpalilo, ale musial krecic z 2-2,5 sekundy, lekko falowaly obroty i dymil na czarno ale nie zgasl. Podtrzymalem go na 2000 obr/min przez minute i silnik zaczal robic rowno. Dymil tylko przy ruszaniu gdy sprzeglo bylo wspomagane.

Przejechalem autem i nie ma zadnych problemow z ASS. Po zatrzymaniu samochodu zaswiecila sie zielona kontrolka od ASS i po wcisnieciu sprzegla, auto odpala i nie ma zadnej utraty mocy. Usterka ASS okazala sie falszywym alarmem.
Niestety przy skrecie lub wlaczeniu klimy na postoju, silnik zaczyna sie hustac i potrafi zgasnac.
Diagnostyka nie pokazuje zadnego bledu na ukladzie wspomagania lub sprezarki od klimy.

Pare odczytow z diagnostyki na postoju:

Ladowanie Alternatora - 14,79 V
Dawka paliwa Cylinder 1 - 8-8,15 mg
Dawka paliwa Cylinder 2 - 8,7- 8,9 mg
Dawka paliwa Cylinder 3 - 7,8-8 mg
Dawka paliwa Cylinder 4 - 8,7-8,9 mg
Cisnienie na szynie paliwowej po wtrysku - 23-23,2 MPa
MAF - Miedzy 7 a 10 g/s
Dawka paliwa - 0,02 l/min
Dawka paliwa, zapotrzebowanie - 9,7-11 mm3
Polozenie przepustnicy zaworu EGR - 1,43V
Polozenie przepustnicy zaworu EGR - 100%
Rzeczywista recyrkulacja spalin (EGR) - 35-50%

Brak usterki na wszystkich wtryskach

Dane spisane przez diagnostyke Autocom

Caly czas mnie zastanawia to opoznione odpalanie, czy gdzies rozrzad mogl przeskoczyc o jeden zabek, lub faktycznie cos jest z kompresja

Ostatnio edytowane przez PolSwe1997 ; 11-11-2022 o 17:09
PolSwe1997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2022, 09:52   #7
PolSwe1997
ford::beginner
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 06-11-2022
Skąd: Helsingborg
Model: Tourneo Custom
Silnik: 2.0 Panther
Rocznik: 2017
Postów: 10
Domyślnie Odp: 2.0 Ecoblue dymi na czarno

Maly update

Problem nie zostal nadal rozwiazany. W EGRze i kolektorze bylo sporo syfu i sadzy. Dokladne czyszczenie kolektora, nowy EGR i ponowne wyczyszczenie DPFu nic nie dalo. Auto nie umie utrzymac zimnych obrotow, dymi na czarno (tylko jak sie nie gazuje) i gasnie po paru sekundach.

Juz pomalu mi ubywa opcji. W sumie juz chyba tylko rozrzad i remont silnika. Komp nie pokazuje zadnych bledow
PolSwe1997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2022, 10:31   #8
Doomek
ford::beginner
 
Imię: Rafal
Zarejestrowany: 20-08-2011
Skąd: Warszawa
Model: Transit
Silnik: 2.5TD
Rocznik: 1998
Postów: 27
Domyślnie Odp: 2.0 Ecoblue dymi na czarno

Spróbuj podjechać do kogoś żeby zrobił sprawdzenie kompresji i/albo pomiar przelewów, koszt nie powinien być duży. Moim zdaniem, problem bardziej wygląda na układ paliwowy. Silnik dymi na czarno jak go przelewa - więcej paliwa niż powietrza. Nie znam tej konkretnej konstrukcji ale tak to wychodzi na logikę. Sprawdzenie kompresji powie w jakim stanie jest układ korbowo tłokowy i zawory, przelewy pokażą czy wszystko ok z wtryskami. Pamiętaj że wskazania komputera nie zastąpią pomiarów ręcznych. Czujniki mogą być już zużyte i wskazania mogą odbiegać od rzeczywistości. Z drugiej strony fajnie by było zmierzyć ciśnienie doładowania, może jakiś przewód jest uszkodzony podciśnienie czy rura doprowadzająca powietrze od turbo - ewentualnie nieszczelny intercooler. Opcji jest sporo, trzeba podwinąć rękawy i posprawdzać ;-)
Doomek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2022, 10:46   #9
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED
 
Avatar wojtekjanus
 
Imię: Wojciech
Zarejestrowany: 02-09-2008
Skąd: Warszawa
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Postów: 13,686
Domyślnie Odp: 2.0 Ecoblue dymi na czarno

Próba przelewowa jest prosta, tania i szybka i mówi bardzo dużo o stanie wtryskiwaczy. Przekroczone przelewy często skutkują nierówną pracą na wolnych obrotach.
__________________
Zgredzik
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2022, 12:52   #10
PolSwe1997
ford::beginner
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 06-11-2022
Skąd: Helsingborg
Model: Tourneo Custom
Silnik: 2.0 Panther
Rocznik: 2017
Postów: 10
Domyślnie Odp: 2.0 Ecoblue dymi na czarno

Postaram sie pozniej zrobic test przelewowy. Dziwi mnie tylko ze to moga byc lejace wtryski bo kupilem nowe oryginalne wtryski z Continentala. Watpie zeby to byla jakas wada fabryczna, ale sprawdze.

Mnie wciaz zastanawia to ze auto dluzej kreci zanim odpali. Mozliwe ze rozrzad mogl przeskoczyc? Tylko ze z drugiej strony przestawiony rozrzad powinien chyba pokazac jakis blad od polozenia walka lub walu.
Auto reaguje i wchodzi na obroty ale gasnie po puszczeniu pedalu i spadku na 800 obr. Czasami ma moment ze auto nie reaguje na gaz i zapala sie kontrolka cisnienia oleju (tryb awaryjny?) i po paru minutach znowu reaguje i kontrolka sie nie swieci.

Zadnych bledow w ECU, check sie nie swieci.
PolSwe1997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 16:23.


User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2022 DragonByte Technologies Ltd.