![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#151 |
ford::beginner
![]() Imię: Patryk
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017
|
![]()
Hej, jest sukces?
W jaki sposób udało Ci się ogarnąć miganie? Bump: Hej, jest sukces? W jaki sposób udało Ci się ogarnąć miganie? |
![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
ford::average
![]() Imię: Dariusz
Model: Fiesta
Silnik: Dragon R3 1.5 200KM
Rocznik: 2019
|
![]()
W mojej Fieście bez sukcesu jeśli chodzi o lewą lampę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Silnik: 1.0 140KM
|
![]()
Witam wszystkich Forumowiczów, jako że to mój pierwszy post.
Udało mi się kupić Fiestę Mk8 dokładnie taką jaką chciałem tylko z jednym minusem, nie mam LED z przodu. Czy komuś udało się zamontować lampy soczewka plus LED do jazdy dziennej w miejsce zwykłych świateł? Jeśli tak, to czy jest z tym dużo zabawy i na co zwrócić uwagę? Może któryś z forumowiczów będzie miał takie lampy na zbyciu, czyli soczewka i obrysówka LED do jazdy dziennej? |
![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
![]() Zarejestrowany: 19-07-2013
Model: Focus mk3 lift, Fiesta mk8
Silnik: Desel 1.5
Rocznik: x
|
![]()
^^^^^^^
Marcin C. w skrócie, chronologicznie, były takie możliwe lampy: Na starcie produkcji: A) halogenowe odbłyśnikowe (mijania na żarówkach H7, dzienne+długie na dwuwłóknowej H15) B) soczewkowe (projekcyjne) na żarówkę H7, otoczka LED jako dzienne, długie H1 C) full led z modułem lamp w kabinie i czujnikami poziomowania na zawieszeniu. Lampa ma w środku cztery "daszki" z odbłyśnikami, a włącznik nie ma pokrętła regulacji wysokości. około 2019-2020 doszły zmiany D) lampy wyglądające jak soczewkowe [B], ale nie ma dekielka żarówki za soczewką. Jest zaślepka na stałe, a w środku zamiast H7 jest fabryczny moduł LED. Długie wciąż na H1. E) lampy full led wyglądające jak [C], ale nie mają autopoziomowania. Włącznik w kabinie ma zwykłe pokrętełko regulacji wysokości. Następnie lift w 2022. Zmiana kształtu przodu w tym lamp. F) bieda-led. Wyglądają podobnie jak odbłyśnikowe [A], ale światła mijania mają moduł LED świecący na odbłyśnik od góry. Dzienne zrealizowane na halogenie tak, jak w A. G) full led. Także wyglądają trochę jak odbłyśnikowe, ale nie ma żarówek z tyłu odbłyśników. H) matrix LED. Wyglądają trochę jak soczewkowe [B]/[D] ale przed soczewką jest metalowy pierścień. Jak to w matrycach, podejrzewam że musi być wysoka wersja kamery na szybie (-Cx) oraz jakieś kabelki (Private CAN) pomiędzy kamerą a reflektorami. ---------------------- Jeżeli masz [A] to bezproblemowo zmigrujesz się do [B] lub [D] , ewentualnie kompem trzeba zmienić, aby ramka dziennych przygasała po włączeniu krótkich. Z [A],[B],[D] bardzo trudno przejść do [C] (dokładki modułów, wiązek, tragedia), a śrenio-trudno do [E] (dokładki brakujących przewodów do kabiny - BCM cyfrowo steruje włączaniem długich) i nie wiadomo co jeszcze, próby w tym wątku zakończone niepowodzeniem, ale ponoć się da. Najnowsze z wyglądu [F],[G],[H] mają inny kształt, więc przejście w tą stronę jest niezbadane. Podejrzewam, że wymagałoby wymiany całego przodu (zderzak, maska). Te auta są zbyt świeże, aby ktoś robił swap dla zabawy i wrzucał na fora. Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 14-03-2025 o 12:58 Powód: literówki |
![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
ford::amateur
Silnik: 1.0 140KM
|
![]()
Dziękuje bardzo za odpowiedź, chcę zmienić z :
A) halogenowe odbłyśnikowe (mijania na żarówkach H7, dzienne+długie na dwuwłóknowej H15) na B) soczewkowe (projekcyjne) na żarówkę H7, otoczka LED jako dzienne, długie H1 Zatem z tego co widzę nie powinno być większych problemów, teraz tylko jakie jest kodowe oznaczenie lamp B. Do tego następne dwie rzeczy, czy ktoś z forumowiczów ma takie lampy czy lepiej szukać na Allegro? Jeszcze jedna kwestia czy ktoś może polecieć jakiś warsztat na śląsku który by to zrobił i zaprogramował. |
![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
![]() Zarejestrowany: 19-07-2013
Model: Focus mk3 lift, Fiesta mk8
Silnik: Desel 1.5
Rocznik: x
|
![]()
^^^^^^^
Marcin C. Wymiana prosta, wtyczki takie same. We Fieście jest ciasno i trzeba poluzować sąsiednie plastiki (czarna listwa nad chłodnicą) a nawet zderzak (przy nadkolach), bo głupio by było przy wyjmowaniu lamp wygiąć i wyłamać zaczepy. U siebie robiłem wymianę z najprostszych halogenów [A] z soczewkowe z ramką LED DRL i wbudowanym modułem LED dla świateł mijania, a więc na mojej rozpisce jest to [D] Symbole: L1BB-13E014-CE L1BB-13E015-CE Ten LED za soczewką to nie jest jakaś proteza żarówki H7, ale schowany w lampie bardzo masywny moduł z dużym radiatorem i sporą diodą. Świeci według mnie nieporównywalnie lepiej do halogenów (i rozkład światła, i ilość, i precyzyjna linia odcięcia, i chłodna biel) Po zamianie z halogena, ramka LED gaśnie przy włączonych krótkich. Trzeba Forscanem w BodyCM wyfiltrować ustawienia zawierając DRL i poustawiać Kod php:
Przy takich ustawieniach: - dzienne - włączona ramka DRL na pełną moc - postojowe - ramka świeci w przygaszeniu - krótkie - włączone soczewki, ramka led świeci przygaszona - długie - świecą H1, soczewki, ramka led świeci przygaszona. - w trybie dziennych, gdy włączysz kierunkowskaz, ramka w reflektorze po tej stronie przygaśnie. Do powyższego zestawu polecam - H1 Osram Blue Intense, około 36 zł za dwie. - kierunkowskazowy - Osram Diadem Chrome PY21W Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 15-03-2025 o 22:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
ford::advanced
Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 EB
|
![]() Cytat:
Ciekawi mnie zmiana z B na D, roznia sie teoretycznie tylko swiatlami mijania, wiec czy bedzie to P&P czy trzeba bedzie cos zmieniac Forscanem? Druga sprawa to czy zmienilo sie tylko zrodlo swiatla czy moze soczewka tez jest inna, w sensie czy oswietla droge jak z H7 czy lepiej?
![]() |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|