![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MKV
Silnik: Ecoboost 1.5 160hp
Rocznik: 2016
|
![]()
Hej wszystkim. Mam nadzieję, że znajdzie się chociaż jeden specjalista, który pomoże rozwiązać mój problem z wyświetlaczem SYNC3 w Fordzie Mondeo MK5 2016.
Po uruchomieniu auta wyświetlacz SYNCa miga (albo raczej podświetlanie wyświetlacza) podobnie jak na tym [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Dotyk raz działa, raz nie działa, nie zauważyłem od czego jest to zależne. Również czasami, po przejechaniu jakiegoś odcinka trasy, na pewno gdy auto uruchomione jest dłuższy czas ~30 min, wyświetlacz + dotyk potrafi się załączyć i działać świetnie, jakby nigdy nie sprawiał problemów. Jak już ekran jest włączony nie stwierdzam nieregularnego podświetlania (nawiązuję do załączonego filmu). Po ponownym uruchomieniu auta problem znów się pojawia. Ekran miga w każdym przypadku, niezależnie od ustawień Dzień/Noc/Auto i jasności podświetlenia. Wiem, że w aucie był wymieniany SYNC2 na SYNC3 - w ASO (gdzieś miałem od tego fakturę od poprzedniego właściciela) Problem zaczął się w podobnym czasie jak padł/padał mi akumulator, w tej chwili aku jest wymieniony na nowy. Raczej nie powinno to mieć wpływu aleee... był mróz -2 przez kilka dnia a auto nie garażowane i nie odpalane, wtedy aku się całkowicie rozładował (jednakże problem z Sync wystąpił 2 dni wcześniej) Jeszcze nie wyciągałem ekranu z auta, więc póki co to podam to mam: Sync w wersji 3.0 ESN: LV6N00KB VIN: WF0EXXWPCEGK32891 Na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] od tego samego użytkownika sugeruje on, że prawdopodobnie wymiana samej jednej przepalonej diody mogłaby naprawić synca... ale tego się nie dowiem, bo on z 2 SYNCów zrobił jeden Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja póki co nie mam dawcy, ale też wolałbym "pogrzebać" w elektronice, jakieś tam zdolności manualne posiadam i lutownicze również. Może ktoś zetknął się z podobnym tematem i jest w stanie coś doradzić zanim zacznę "grzebać" w elektronice. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus
Silnik: 1.5 tdci
Rocznik: 2018
|
![]()
Podobny przypadek mam w Focusie MK3 FL z sync3. Z dnia na dzień zaczął migać ekran nawigacji, nie załącza się podświetlenie. Poza tym ekran, dotyk sprawny. Wszystko rozebrałem i jest tam taśma LED z bardzo małymi diodami, których część jak się okazało odpadła. Pytałem tu na forum o taśmę i diody ale nikt mi jeszcze nie odpowiedział. Ekran wymieniłem na sprawny, używany.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Dzięki za odpowiedź, postaram się namierzyć problem, może same diody wymienić... Rozebrałem ekran, na pierwszy rzut oka wszystko na miejscu, nie widziałem żeby coś przepalone ewidentnie było, ale też żeby dokładnie płytkę sprawdzić i elektronikę na niej trzeba by mieć jakiś mikroskop
![]() Na zdjęciach po przybliżeniu trochę jakby popękane luty delikatnie były przy diodach, więc zastanawiam się czy może ich nie przelutować. Poszukam jeszcze taśmy/diód na AliExpress ale w sumie nie wiem dokładnie co to za diody. Załączam zdjęcia wszystkich sekcji, może ktoś coś zauważyć ego ja nie widziałem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka Ostatnio edytowane przez arturek ; 27-02-2025 o 19:09 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Dla potomnych, problem rozwiązany ... Szósta dioda w pierwszej sekcji nie działała... Po wymianie (SMD 1206,biała zimna) ekran działa jak złoto. Może lutowanie nie najpiękniej, ale jako tako i działa, ciężkie podejście (bez odklejania całej taśmy) i strasznie to małe diody
![]() Dołączone zdjęcia przed i po lutowaniu. Sprawdzanie diod [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ekran(podświetlanie) po wymianie diody [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Problem rozwiązany za ok 50 groszy... Czasu i nerwów (przy rozbieraniu i lutowaniu) nie licze... ![]() Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Imię: Bartosz
Model: Smax
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2017
|
![]()
Cześć. Jak sprawdziłeś która to dioda?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Wyżej zamieściłem filmik jak testowałem. Generalnie miałem miernik, który ma test diody, ale nie zawsze działał(możliwe że za niskie napięcie dawał
![]() ![]() Ale niestety nie mam dobrej informacji, rozwiązanie podziałało 2 tygodnie i znów pojawiły się te same objawy. Miałem właśnie dzisiaj update dawać do tematu bo dopiero w weekend miałem czas żeby znów rozebrać ekran. Okazało się, że wszystkie diody świecą, więc prawie straciłem nadzieję na jakąś chałupniczą naprawę. Mam jeszcze jeden pomysł, aby odłączyć panel dotykowy (który teoretycznie działał, ale może to on teraz/wcześniej sprawiał jakieś problemy) i zobaczyć czy ekran będzie świecił bez problemów. Jeśli tak to sam panel dotykowy na jakimś aliexpress zamówić (ok 100pln) bo polskie portale to ceny z kosmosu mają i z reguły całe sync3 sprzedają, a nie części zamienne. Jeszcze do rozważenia ewentualna opcja samego zamiennika lcd(~350pln) albo cały ekran z panelem dotykowym (~ 500 pln). Zobaczę jak sprawdzę ten dotyk. Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Imię: Bartosz
Model: Smax
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2017
|
![]()
No i dziwne jest to że potrafi "zaskoczyć" podczas jazdy i działać prawidłowo. Próbowałeś podłączyć pod ForScana? Jeśli nie to zamówię kabel i zobaczę czy jakieś błędy pokaże
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Podłączałem pod Forscana ale nie kojarzę abym miał z tym związane błędy. Podłączałem i kasowałem po wymianę akumulatora (jak dobrze pamiętam to pokazywało błędy, że brak zasilania był itp).
A czy teraz (po wymianie diody) to "zaskakuje" i działa to nie potwierdzę, nie miałem i nie zapowiadają się póki co dłuższe trasy. Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
Generalnie nie wiem skąd koncepcja, że to może mieć jakiś wpływ na działanie podświetlenia... Natomiast same sterowniki wyświetlacza (ten układ pod ekranem) widziałem już uszkodzone.
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 24-02-2025 o 21:43 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) Koncepcja powstała z braku innych ![]() Skoro mój jest nietrafiony, to może podrzucisz jakiś pomysł, co mogę zrobić dalej? Pisałeś, że widziałeś uszkodzone sterowniki ekranu, naprawiałeś je może, wymieniałeś całe? Są takie układy gdzieś dostępne? Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka Ostatnio edytowane przez Speedo ; 28-02-2025 o 05:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
mondeo mk5 , radio sony |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|