![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku |
![]() |
#41 |
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Hybrid
Silnik: 2.0 Hybrid
Rocznik: 2021
|
![]()
W takim razie będę musiał spróbować nauczyć się to ignorować bo chyba faktycznie może być tak, że ten typ tak ma. U mnie jest podobny odgłos jak w filmiku zamieszczonym w poście.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
![]() Imię: MARIUSZ
Model: MONDEO
Silnik: 2.0 Hybrid
Rocznik: 2020
|
![]()
Nie bardzo uspokaja mnie stwierdzenie ten typ tak ma. Jakoś nie bardzo potrafię sobie wyobrazić, że stukanie skrzyni jest normalnym odgłosem. Dla mnie to wykazuje luz na współpracujących elementach, którego być nie powinno. Co ma powiedzieć serwis? Skąd wiemy, że Ford jako gwarant nie zamiata sprawy pod dywan? Wszystko dobrze o ile nic prócz tego stukania się nie będzie działo. Gorzej jeśli rozpadnie się jakieś łożysko czy ekement obudowy wówczas przestanie być śmiesznie, zwłaszcza jeśli zablokuje skrzynie przy 120km/h.
Swoją drogą nie ma już nowych skrzyń w ASO. Są jedynie regenerowane i obecnie również niedostępne do zakupu. Ostatnio edytowane przez Kocudrak ; 27-10-2024 o 18:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
![]() Imię: Maciek
Model: Mondeo Mk4, Mondeo Mk5 Hybrid
Silnik: 2.0 16V, 2.0 Hybrid
Rocznik: 2008, 2021
|
![]()
Witam, właśnie odebrałem moje mondeo po 5 miesiącach oczekiwania na wymianę skrzyni ecvt z serwisu. Skrzynię wymienili, jest nowa i .......... stuk podczas ruszania jak i hamowania jest nadal. NIE JEST TO ZE SKRZYNI BIEGÓW!!! Piszę tego posta żeby uspokoić pewnie wielu użytkowników, którzy przerażeni jeździli swoimi furami mając z tyłu głowy że pomału rozsypuje im się skrzynia biegów. Wiem, bo przechodziłem to samo. Skrzynię mam nową, ma przejechane około 300km i stuk (klick) pozostał, nie wierze że nowa skrzynia ma identyczną usterkę jak stara.
W serwisie oprócz tego sprawdzili klocki hamulcowe, jarzma, półosie i stwierdzili, że owy klick jest spowodowany załączaniem się silników elektrycznych. Też jestem niedowiarkiem i chodzi mi po głowie jeszcze wymiana prawej półosi, jak się zdecyduję i wymienię to też podzielę się z Wami spostrzeżeniami. Pozdrawiam użytkowników hybryd, mam nadzieję że trochę Was uspokoiłem |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo Mk5, hybryda
Silnik: 2.0 hybryda 187KM
|
![]() Cytat:
Cześć, Czy wraz z skrzynią wymienili Tobie również tłumik drgań skrętnych (między silnikiem a skrzynią)? Z jakiego powodu wymieniłeś skrzynię? Mam Mondeo z 2021 o przebiegu 130 kkm. Przy ruszaniu i hamowaniu słyszę stuknięcie / kliknięcie. Serwis ASO, sprawdził poduszki silnika, hamulce, półosie - wszystko niby OK. Twierdzą, że ten typ tak ma. Dzisiaj jeździłem innym egzemplarzem Mondeo (też 2021, przebieg 114 kkm) - też klikało/ stukało. Może faktycznie ten typ tak ma? Byłem również w serwisie poza ASO i mechanik stwierdził, że to może być tłumik drgań skrętnych (wymieniał już taki przy 80 kkm). Wydaje mu się również, że mogę mieć za duży luz w mechaniźmie różnicowym (Kręcił kołami na podnośniku). Podobno Ford stosuje "miękkie" materiały stąd takie szybie zużycie. Sam już nie wiem co robić, czy cisnąć ASO (kupiłem od nich to auto jako używane), czy jeździć i obserwować? Pozdrawiam! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
|
![]()
Cześć taBaker, ja również kupiłem używane Mondeo od autoryzowanego dealera. Jak już kupiłem to poczytałem internety o stukaniu ecvt i co....? do auta, przód-tył, przód- tył .... i stuka !!!
Przyznam szczerze, że umęczyłem ASO od którego zakupiłem auto. Posprawdzali zaciski hamulcowe, klocki w jarzmach, tłumik drgań (osobiście go oglądałem jak auto stało rozebrane i czekało na skrzynie), poduszki, półosie i chyba sami wymiękli i zamówili skrzynię. Czekałem 5 miesięcy aż w końcu przyszła. Skrzynia nowa, a stary stuk (klick) podczas intensywniejszego ruszania czy hamowania pozostał. Ja mam przejechane 55tys.km. Skrzynie wymienioną miałem przy przebiegu 54 tys.km. Po głowie chodzi mi jeszcze prawa półoś choć podobno ją tez sprawdzali ale jak wejdę pod auto, chwycę ją ręką i poruszam to słyszę stukanie z okolicy łożyska podporowego. Nie wiem czy tak ma być ale gdyby to było takie proste pewnie wymieniliby półoś a nie skrzynie. Skąd jesteś? Jak jesteś gdzieś z okolic Katowic to możesz podjechać to porównamy czy tak samo stuka. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez BORYK ; 02-04-2025 o 21:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
|
![]()
Cześć,
Niestety mieszkam na drugim końcu Polski - okolice Trójmiasta. Jak dotąd idę tą samą ścieżką diagnostyczną co Ty. A ten tłumik drgań to w końcu też wymienili razem z przekładnią? Powiem Ci, że gruba sprawa, że po wymianie dalej stuka. Również sprawdzałem półosie, szczególnie tą długą (z prawej strony auta). Tylko robiłem to na najazdach i koła były podparte. Jak byłem u innego mechanika to ten sprawdzał luz jak auto było podniesione. Luzów promieniowych (poprzecznych) nie wyczułem - wszystko sztywne. Łożysko w podporze sztywne i bez luzów. Strona mocowania pół osi od strony dyferencjału też bez luzów - nawet minimalnych, bez pocenia się itp. (podobno jak się rozsypują łożyska wew. skrzyni to na uszczelniaczach pół-osi pojawiają się przecieki oleju). Jest natomiast luz osiowy - jak kręcę półosią. Czuć i słychać stukanie. Niestety nie umiem ocenić, czy jest to w granicach tolerancji. Generalnie, w przekładniach zębatych luz między zębami jest parametrem projektowanym, a ten może pochodzić z mechanizmu różnicowego. Mam niedługo przegląd auta, który będę realizował w miejscu zakupu i będę dalej zgłaszał stukanie. To, że inne modele też stukają to w zasadzie nie powinno być usprawiedliwieniem, bo dźwięk jest natury mechanicznej i co do zasady wskazuje na jakąś nadchodzącą usterkę. Męczy mnie ten temat.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
|
![]()
Cześć
tłumik drgań sprawdzali w ASO (ja go osobiście widziałem jak auto stało bez skrzyni i wyglądał jak nowy) ale go nie wymienili. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak w/w tłumik mógłby stukać tylko podczas zmiany kierunku jazdy. Gdyby stukał to najbardziej w momencie uruchamiania samochodu gdy zaczyna pracować. Dla mnie ewidentnie jest to stuk z przeniesienia napędu. Skrzynia w środku po rozebraniu nie miała żadnych oznak zużycia a miała najechane 54kkm. Mam to samo co Ty, że tez nie daje mi to spokoju ale nie chce mi się wierzyć że mam drugą skrzynie z identyczną usterką. Jak na razie autem jeżdżę, mam gwarancję Ford 12 i 2 lata gwarancji na skrzynię. Też osobiście sprawdzałem prawą półoś i jak chwycę ją ręką i zaczynam kręcić przód/ tył do słychać nawet mocny stuk. Nie wiem czy tak ma być i czy mam to reklamować w ASO. Boję się, że znowu będę kilka miesięcy bez auta Ostatnio edytowane przez BORYK ; 06-04-2025 o 20:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
|
![]()
Kolego Boryk,
Spójrz proszę na film od Pertyna [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Od ok. 7 minuty. Opowiada o nieprzyjemnym przejściu między układem rekuperacji, a układem hamulcowym. Nie mówi nic o pukaniu/stukaniu, ale skojarzyło mi się z naszym przypadkiem. Może faktycznie ten typ tak ma... Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez taBaker ; 03-05-2025 o 10:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Narzędzia wątku | |
|
|