Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-12-2023, 14:53   #271
morgenmufel
ford::amateur

Model: focus mk3
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Próba przelewowa Focus mk3 1.6 tdci - bańki powietrza z przelewu

Witam - podczas próby przelewowej widoczne są niewielkie bańki powietrza wychodzące z wszystkich wtrysków. podejrzewam że tak być nie powinno???
sama próba wyszła ok. po 4 minutach - na wszystkich wtryskach tak samo około 17ml przelało, na wolnych obrotach.
Pytanie : gdzie szukać przyczyn tego powietrza, objawy to lekkie szarpanie silnika przy jednostajnej jeździe przy około 1500 obr. - czy od tego - nie wiem.
próbę robiłem bo podejrzewałem jakieś problemy z wtryskami.

Ostatnio edytowane przez morgenmufel ; 18-12-2023 o 18:20
morgenmufel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2024, 08:35   #272
truman20
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3
Silnik: 1.6 TDCi 95
Rocznik: 2013
Domyślnie Czy Liqui Moly psuje wtryskiwacze?

Czy Liqui Moly psuje wtryskiwacze?

Focus mk3 1.6TDCi 95KM@130KM w zeszłym roku padł wtryskiwacz. Wymieniłem na nowy ze sklepu Siemens, oryginalne są Continental. Opiszę historię w punktach:

1) Auto ogólnie od początku jak go kupiłem ma dziwne drgania silnika, korekty wszystkich wtrysków blisko 1, czyli nawet ok
2) Dwa tygodnie temu postanowiłem przeczyścić wtryski (może drgania znikną?), wyjeździłem paliwo do rezerwy, wlałem Liqui Moly do baku, przegoniłem auto na autostradzie
3) Po tym nalałem paliwa do pełna (zwykły ON Orlen)
4) Pierwsze wrażenie - silnik pracuje gorzej niż wcześniej... Korekta nowego wtryskiwacza spadła na 0,87 na ciepłym
5) Przejechałem tak ponad 300km i praca silnika zrobiła się super, gładko pracuje, super przyspiesza itd... Ucieszyłem się niezmiernie.
6) Patrzę na korekty... nowy wtryskiwacz Siemensa ma 0,69 na ciepłym.

O co chodzi? Czyżby czyszczenie popsuło jeszcze bardziej ten nowy wtryskiwacz? W odczuciu silnik pracuje duuużo lepiej niż wcześniej, ale obawiam się o ten wtryskiwacz i co raz niższe CylBal.
truman20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-07-2024, 18:27   #273
Damn5
ford::amateur

Imię: Tomo
Model: FOCUS MK3 Titanium
Silnik: 1.6TDCI 115
Rocznik: 2014
Domyślnie Problematyczne wtryskiwacze Cylbal , adaptacja .

Dzień dobry drodzy forumowicze . Jest to mój pierwszy post choć przeczytałem od lat setki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. na naszym forum . Zazwyczaj w którymś postów znajdowałem odpowiedzi nie dublowałem tematów bez wnikliwego przeczytania całości postów . Po przesiadce z focusa Mk2 który był w średnim stanie ale do dziś wozi dzielnie drabinę do pracy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nabyłem pięknego MK3 w fajnej wersji postanowiłem pedantycznie o niego zadbać i czepiać się każdej pierdoły ,brałem pod uwagę też mały chip softu dlatego chciałem aby silnik i osprzęt był ideał.

Dzisiejszy temat/problem nim popłynę na diagnozach w warsztatach ( już część wiedzy mnie troszkę kosztowała . A temat to nasze kochane wtryskiwacze w 1.6 tdci , ogólnie sądzę , że większość osób ma błędy w PCM o których nie wie u mnie był to błąd 2 i 3 wtrysku czyli "programowanie wartości wtryskiwacza na granicy maksymalnej "

1.wtryskiwacz zamówiony niby nowy.. warsztat ( robią głownie fordy ) stwierdził , że jest zły nie będzie chodzić -odesłany część kasy zwrócone .
2.wtryskiwacz nowy nowy zamówiony kwota 840 zł , ten wymieniałem już sam kodowanie adaptacja...ale tak trzęsło autem , że nie kontynuowałem adaptacji...i to może był błąd.
3.wtryskiwacz zamówiony polecony przez warsztat i to cenna informacja ponieważ nie ma w obiegu "regenerowanych dobrze " bo po prostu nie ma do nich części zamiennych mamy albo nowe nowe albo regenerowane fabrycznie dokładnie takie same sprzedaje ASO w Kwocie 1800 i 1500 jak pytałem jaka różnica Pan w Aso mówił żadna na oba gwarancja . Regenerowanie fabrycznie to nr 16 085 183 80 . Takie też montował warsztat klientowi i wyszło super .
Taki też zamówiłem na próbę 1 szt. zamontowany , zakodowany i zaadaptowany i teraz gorąca prośba bo nasze 1.6 tdci nie mają podglądu pracy jedyne co mamy to cylball . Ale chyba się w tym gubię ,.celowo zrobiłem zdjęcie po odpaleniu auta po samym kodowaniu ktoś wytłumaczy czy dobrze rozumiem? Wtryskiwacz wymieniony bilans mocy ok 0.6...bardzo słabo reszta powyżej 1 czy może się tak dziać ponieważ pozostałe leją?

Odrazu mówię po adaptacji i uczeniu jazdą bilans 3 cylindra to już 0.96-0.97.
Wiem także , że cylinder 2 oraz 3 na tym bilansie zawsze wypadają nieco słabiej . Chciałbym zamówić kolejny lub kolejne wtryski ale nie chciał bym utopić kasy . Ogólnie auto jeździło dobrze moc , zero dymienia itp lekko już tam słychać było te wtryski przebieg ok 180 tys . Jedyne co mnie martwi i zastanawiam się czy to nie wina wymienionego wtrysku lub/egr to przyspieszanie ale z muśnięciem pedału gazu między 1400-1900 czuć drobne drobne jakby przerywanie , pewnie jakby ktoś wsiadł nawet by nie zauważył tego . Przy wciśnięciu gazu zdecydowanie do oporu nie ma żadnego szarpania w tym zakresie , jeżdżąc z Forscan widzę lekkie otwarcie EGR przy delikatnym przyspieszaniu może on pracuje skokowo a nie płynnie .

Proszę wybaczyć za obszerny opis nie potrafię inaczej nakreślić sprawy .Ktoś ogarnia albo może też wymieniał tylko 1 wtrysk ?jak to z tym cylball jest.
Kolejny post będzie o DPF bo już 1,5 tys km a DPF tylko po zmianie wtrsyku pozauje 2% nabicia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w ogóle się nie zapycha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ps. Przestrzegam z zakupem wtrysków z dziwnych " miejsc " byłem u takiego starego rzemieślnika w Gdańsku który robi tylko diesle , on mówił , ze cewki do tych wtrysków są nie dostępne poza Aliekspres ,a nowych nowych np Contintental nie ma na rynku jeśli są to albo domowo odnowione albo jakieś leżaki magazynowe . Obecnie wszystkie cześci dla PSA dostarcza już Mopar .

Pozdrawiam . Proszę o wyrozumiałość na mój 1 post .
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20240727_170640.jpg (90.2 KB, 33 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20240727_175010.jpg (95.0 KB, 27 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20240727_180540.jpg (87.7 KB, 24 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg e5e5e634-723c-44eb-92e0-1ed213f244d9-2.jpg (98.2 KB, 27 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg a436672f-5806-44b3-9ff8-cf4e401243dd-1.jpg (93.0 KB, 25 wyświetleń)
Damn5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2024, 11:56   #274
kubaw20055
ford::expert

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010
Domyślnie Odp: Wymiana wtryskiwacza 1.6 tdci

Panowie, rok temu wymieniłem wszystkie wtryskiwacze na nówki oryginalne i wszystko jest "cacy". Pojawił się problem bardzo twardej (szorstkiej wręcz) pracy zimnego silnika. Np. po nocy uruchamiam silnik (temp. na zewnątrz około 5 stopni) i samochodem rusza się jak Ursusem C-330, tzn. silnik chodzi strasznie twardo. Jeśli już złapie temp. roboczą jest super jak latem. Co może być przyczyną takiego zachowania silnika? Na pewno mam do wymiany poduszkę silnika przy rozrządzie (bardzo czuć w kabinie szarpnięcie silnikiem podczas odpalania i gaszenia silnika). Ale na "słuch" to nie poduszka jest przyczyną takiej pracy silnika:/
kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
szarpanie silnika , wtryskiwacze

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania