|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
06-12-2023, 09:03 | #21 |
ford::advanced
Model: Mondeo MK4
Silnik: DW10C 163KM
Rocznik: 2012
|
Odp: Wypalanie dpf 2.0 163 dw10c
Skąd idzie zasilanie do wtryskiwacza w dpf? Bezpośrednio z pompy WC? Czy z listwy CR?
|
12-12-2024, 19:49 | #22 |
ford::amateur
Model: C-Max Grand
Silnik: Diesel
Rocznik: 2013
|
Odp: Wypalanie dpf 2.0 163 dw10c
Tak dla usystematyzowanie bo może to komuś pomoże. Silnik dw10c przebieg około 260k. Od nowości zero problemów z DPF i ostatniej zimy wypalanie co 70-100km. Miałem niesprawny dodatkowy wtryskiwacz i jeden z trzech czujników temperatury. Profilaktycznie wymieniłem termostat bo trzymał niskie temperatury ale tego nie sugeruje jako pierwszy punkt naprawy. Wydaje mi się, że wystąpił połączony problem usterki czujnika temperatury, zaworu EGR oraz piątego wtryskiwacza. Egr zaślepiłem kontrolnie blaszką (brak błędów), wtryskiwacz poszedł nowy i nowy czujnik. Od tego momentu do tej zimy wszystko było ok. Aktualnie wypalanie dpf było wywoływane już po kilkunastu kilometrach i procedura była przerywana a samochód wchodził w tryb awaryjny. Diagnoza to zwarcie wiązki czujnika ciśnienia mierzącego ciśnienie przed i za dpf i w efekcie uszkodzenie tego czujnika. Po wymianie praca wróciła do normy. Różnica w obu awariach to przy uszkodzeniu dodatkowego wtryskiwacza rósł poziom oleju a przy uszkodzeniu czujnika poziom oleju był stabilny. Wiem, że są w tym układzie jeszcze inne elementy ale opisuje objawy mojej awarii.
Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez tfaro ; 12-12-2024 o 19:52 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|