Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-01-2012, 19:11   #61
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: klapa bagażnika

Cytat:
Napisał dafior01 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja też podmieniłem mikrostyk, zalałem klejem i silikonem. To był w maju 2011. I co? I już znowu zaczyna sam się otwierać od kilku dni.

Wtedy podchodziłem już do tematu trzeci raz - problem jest nie w mikrostyku (tzn w jego tylnej części - bo ta jest u mnie zabezpieczona na 1000%), tylko raczej w konstrukcji tej gumy prze którą zwieramy obwód. Tamtędy jakoś włazi wilgoć i mikrostyk śniedzieje z przodu.

....
A może by tak zainwestować w hermetyczny mikrostyk, ta guma będzie w sumie wtedy dla picu tylko i nie powinno mu się nic stać.
Chodziaż nie lubię grupy VAG, to taki np.;
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2012, 20:46   #62
griva
ford::beginner

Model: Octava III
Silnik: 1.8 TSI
Rocznik: 2015

Udało mi się rozkminić i naprawić taki włącznik, a dokładniej ten 3M51-19B514-AC

Małe how-to:

1. Odkręcić 2 śrubki torx z wnęk na dłoń w klapie bagażnika
2. Zdjąć plastikową pokrywę, jest na plastikowe zatrzaski więc z wyczuciem.
3. Plastikowa listwa nad rejstracją, na ktorej umocowany jest nasz włącznik, odkręcić - 4 nakrętki klucz 10tka od wewnątrz.
4. Listwe zdjąć (uwaga na 2 plastikowe zatrzaski)
5. Włącznik odłączyć - wewnątrz jest wtyczka
6. Włącznik wyjąć z listwy, wystarczy przygiąć boczne uszy śrubokrętem, włącznik wpada.
7. Wyjąć z kabelkiem
8. Zakupić nowy "Przełącznik subminiaturowy", symbol: D2HW-A201D 2A, polecam sklep [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], paczka na drugi dzień. Robie tam często zakupy i nigdy nie było problemów. Przełącznik kosztuje nie całe 9 PLN!!!!

Wygląda to tak:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

7. Osłonę gumowa zdejmujemy, stary przełacznik usuwamy, najlepiej wcisnąc go do środka, trzeba to niestety wykonać metoda "brute force".

8. Lutujemy nowy do starych kabelków, jak na poniższych obrazkach - uwaga na na kolejność nóżek - ważne! Używana jest nóżka na środku i ta pod "wypustkiem" (nie mam pojęcia jak to się nazywa). Który kabelek do której nóżki nie ma znaczenia, nasz przełącznik robi zwarcie, więc wszystko jedno, ważne tylko żeby użyć odpowiednich nóżek. Ważne żeby przełożyć kabelki przez otwór przed lutowaniem, inaczej nie złożymy.

http://img716.imageshack.us/img716/7...cznik10008.jpg

http://img821.imageshack.us/img821/4...cznik10006.jpg
9. Najlepiej teraz podpiąć nasze dzieło i sprawdzić czy działa, powinno.

10. Przykleić przełącznik, mi wygodnie bylo użyć POXILINY, tej do cieknących rur. Gumowa osłona jest upaprana jakimś dziadostwem, pozostałości na plastiku czyści się to zmywaczem do paznokci, potem przykleiłem ją silikonem.

11. Składamy w odwrotnej kolejności.

12. Jesteśmy jakieś 30 piw do przodu , pomijam cene usługi.
griva jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2012, 22:39   #63
tomi-n1
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: Ford C-MAX Titanium
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011

Witam.Ja w moim maxiu wymieniłem samemu ten felerny mikroprzełącznik a koszt naprawy to 3,50 złotych czyli koszt piwka.Kupiłem mikroprzełącznik w sklepie elektronicznym.Nie jest to orginalny oczywiście ale zasada działania taka sama.Montaż: to wycięcie starego (bo trudno go wyciągnąć gdyż jest wtopiony)Do montażu użyłem kleju na gorąco w pistolecie na prąd i lutowanie dwóch kabelków.Czas naprawy to jakieś 20-30 minut i po sprawie.Działa elegancko za 3,50 ZŁ!!! a nie 70zł czy 120zł.

Ostatnio edytowane przez tomi-n1 ; 08-03-2012 o 13:30
tomi-n1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2024, 20:08   #64
Domino77
ford::amateur

Model: Ford ć max
Silnik: 1.6 90 km
Rocznik: 2010
Domyślnie bagaznik nie otwiera

Witam nie otwiera bagaznika z mikrowlacznika ani z pilota slychac tylko cykniecie mikrowlacznika i z guzika pilota a klapa ani drgnie .Ktos mial podobny problem jak go rozwiazac
Domino77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bagażnik

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania