|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
16-01-2021, 11:55 | #1 |
ford::amateur
Imię: Szymon
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 TdCi, 163 KM
Rocznik: 2011
|
Hybrid - ocena awaryjności skrzyni eCVT
Witam,
przyszedł czas na zmianę samochodu.... Planuję sprzedaż swoje Mondeo mk4 w dieslu i zakupić rodzinną hybrydy do miasta (krótkie odcinki) oraz sporadycznie w trasy. Wybór padł na Toyotę Corollę Hybrid 2.0 184KM ze względu na relatywnie wysoką bezawaryjność, niskie spalanie oraz całkiem żwawy silnik. Po jeździe próbnej okazało się, że komfort jazdy + wyciszenie auto (skrzynia eCVT) jest daleki od optymalnego. W związku z tym zacząłem rozglądać się za czymś innym. Na szczęście okazało się, że w nowej wersji Mondeo mk5 jest taki sam układ napędowy (Ford kupił licencję od Toyoty). Po jeździe próbnej okazało się, że Mondeo bije na głowę Toyotę... Jeździ się tym świetnie (może przyzwyczajenia z mk4), wyciszenie jest o niebo lepsze, a spalanie oraz dynamika jest na wysokim poziomie. Wiem, że bateria umieszczona w bagażniku ogranicza jego litraż w znacznym stopniu + fakt, że mk5 jest generacyjnie jest już raczej starszą konstrukcją zniechęcają ludzi do kupienia tego auta. Mnie to mocno nie zniechęciło, tym bardziej, że ceny Mondeo Hybrid w kombi są teraz naprawdę przystępne. Po tym przydługim wstępie w końcu pytanie/prośba do użytkowników Mondeo Hybrid (sedan, kombi, nie ma znaczenia): jak to się sprawuje po 50-100k km? Jak z układem napędowym? Czy z uwagi na bezstopniową skrzynię eCVT (w Toyotach bezawaryjna) oraz niskowysilonym silnikiem benzynowym Ford ma szanse jeździć kilka lat bez poważnych awarii? Sorry za ten wywód i dzięki z góry za odpowiedzi! Ostatnio edytowane przez SRS ; 04-09-2024 o 18:24 |
16-01-2021, 12:10 | #2 |
ford::expert
Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
Odp: Ford Mondeo mk5 Hybrid - ocena awaryjności
W mojej ocenie (ale nie użytkownika) . Model będzie miał wszystkie te cechy które ma Mk5 poza napędem. Ten jak zauważyłeś jest sprawdzony - licencje zostały zakupione od Toyoty jakieś kilkanaście lat temu. W 2017 roku miałem okazję jeździć 8 letnim Escapem z tym napędem po Gruzji i nie było żadnych problemów. Więc ze względu na napęd brałbym bez obaw - natomiast pozostałe rzeczy jak w benzynie lub dieslu
|
16-01-2021, 22:55 | #3 |
Imię: Jozef
Model: Fusion energi
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017
|
Odp: Hybrid - ocena awaryjności
Witam
jestem użytkownikiem Forda Fusiona ale plug in, w mojej ocenie jest to super auto jeżeli ktoś nie potrzebuje dużego bagażnika, jest to mój drugi fusion pierwszy był 20017 SE użytkowałem go 2 lata sprzedałem i kupiłem drugiego takiego samego plug in 2018 w bogatszej wersji pierwszym zrobiłem 20tys km zero problemów drugim przejechałem około 2 tys tez zero problemów co najważniejsze zużycie średnie na tamtym na 20 tys 2,4 L/100 a były trasy nawet po 800km na 2018 na 100km 1l jak na razie fakt ze dużo jeżdżę na prądzie ale to specyfika użytkowania w granicach 30-40 km w moim przypadku nie widzę innej alternatywy trzeci będzie pewnie też Fusion wygodny cichy bezpieczny cena tez przystępna jak na takie auto w porównaniu z innymi tej klasy ja osobiście polecam ale myślę że chyba lepsza opcja to plug in tzw z wtyczką koszt 100km na prądzie to około 7zł latem |
09-07-2024, 23:16 | #4 |
Imię: Marek
Model: Dodge grand caravan
Silnik: 3.6
Rocznik: 2011
|
czy skrzynie ecvt z hybrydy są awaryjne?
Witam czy skrzynie ecvt z hybrydy mondo 5 są awaryjne? I jakie robią przebiegi
Ostatnio edytowane przez SRS ; 10-07-2024 o 17:38 |
09-07-2024, 23:50 | #5 | |
FCP member
Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Odp: Awarie ecvt w mondeo 5
Cytat:
Nie ma się co psuć/zużywać. Bolaczką ewentualnie jest "tłumik drgań" (między skrzynią a silnikiem spalinowym).
10-07-2024, 17:34 | #6 |
ford::advanced
Imię: Tomek
Model: R400/Mondeo Mk4/Mk5 Vignale
Silnik: 1.4-103PS/2.0EB-203PS/Hybrid-ECO
Rocznik: 1998/2011/2020
|
można jeszcze zaliczyć słabe łożyska które po zlekceważeniu dźwięków wydobywających się ze skrzyni doprowadzi do kosztów... dużych kosztów. Wymiana oleju i zwracanie uwagi na głośność skrzyni powinno prewencyjnie pomóc.
|
10-07-2024, 18:01 | #7 | |
FCP member
Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
co do oleju - parę razy juz pisałem, że olej w tej skrzyni mozna sobie wymieniać nawet codziennie rano przed wyjazdem w trasę...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Producent jednak zaleca co 240.000km i nie bardzo widać powód by to zalecenie uważac za przesadzone...
11-07-2024, 12:06 | #8 | |
ford::advanced
Imię: Tomek
Model: R400/Mondeo Mk4/Mk5 Vignale
Silnik: 1.4-103PS/2.0EB-203PS/Hybrid-ECO
Rocznik: 1998/2011/2020
|
Cytat:
Problem jednak jest bo łożyska są wykonane z .... jak to ująć... są słabe. Moja zasugerowana wymiana oleju nie ma na celu wymiany oleju stricte co bardziej stwierdzenie co wraz z olejem spłynęło. Łatwo po zlaniu oleju wyłapać ślad aluminium czy lekkie opiłki ale chyba tego tłumaczyć nie trzeba. Ślepo w 240k km też bym nie wierzył bo nie od dziś wiadomo że 30k, 40k czy nawet 60k interwałów olejowych w silnikach raczej ich długowieczności nie służy. Wiem, przeskok ze skrzyni na silnik. Co do łożysk i usterek ogólnie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Na polskim youtubie też ktoś to rozbierał i wymiana łożysk jedynie dostępnych z Ukrainy. Zastanawia mnie to. Dlaczego brak jest części bardziej renomowanych producentów. Koszt? Mała opłacalność? |
|
28-08-2024, 12:07 | #9 |
Model: Mondeo ghia
Silnik: 2.5
Rocznik: 2004
|
Informacje o skrzyni ecvt
Dzień doby, od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem hybrydy poliftowej rok 2019-2022. Lecz nurtują mnie pewne rzeczy, dlatego szukam informacji na temat skrzyni, która tam się znajduję. Spotkałem się z informacją, że w polifcie nastąpiły zmiany w sterowniku tej skrzyni, które mają wpłynąć na polepszenie jej pracy. Faktycznie coś było poprawiane? Ponadto interesuje mnie czy cokolwiek było zmienione od strony mechanicznej, ponieważ spotkałem się z opiniami, że w tych skrzyniach dość nagminnie padają łożyska. Czy to dotyczy wszystkich roczników, czy były wprowadzane jakieś zmiany? Chciałbym też poznać opinie użytkowników, którzy posiadają mondeo hybrid. Jakie mają przebiegi, czy cokolwiek działo się z tymi skrzyniami oraz czy wymieniali w niej olej chociaż raz, pozdrawiam.
|
04-09-2024, 15:15 | #10 |
ford::average
Imię: maciek
Model: s-max
Silnik: 2.0 180 kucyków
Rocznik: 2018
|
Skrzynia ecvt
Pytanie laika 😁
Jaka jest różnica między skrzynia cvt a e-cvt i czy w użytkowaniu skrzynia e-cvt są jakieś "specjalne" zasady czy tak jak w każdym automacie ? Jak z awaryjnością tych skrzynia czy jest to dobre rozwiązanie czy często się psują? Dzięki za odpowiedzi |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|