|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
08-12-2024, 09:54 | #1 |
ford::beginner
Imię: Grzegorz
Model: Escape Titanium AWD
Silnik: 2,0 benzyna
Rocznik: 2020
|
Subiektywna ocena uruchamiania skrzyni biegów.
Witajcie,
Od niedawna mam Escape 2020 ze skrzynią 8F35 regulowaną pokrętłem. Czy powinienem odczuwać jakiekolwiek "zasprzęglenie" w kabinie pomiędzy PRND ? Skrzynia dalej w drodze pracuje płynnie ma przejechane 75tys km. pozdrawiam Grzegorz |
09-12-2024, 09:08 | #2 |
Imię: Michał
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Ecoblue 150KM
|
Odp: Subiektywna ocena uruchamiania skrzyni biegów.
Tak, bo silnik się napręża po wrzuceniu D i R.
Jeżeli czujesz to mocno i nie jest to wynikiem usterki typu poduszka, skrzynia możesz zrobić ponowną adaptację skrzyni. Najprościej odłączyć akumulator na 30 minut i włączyć ponownie, potem jest jakaś procedura adaptacji. Ja się do tego nie stosuje po prostu wsiadam i jadę i u mnie to działa. |
09-12-2024, 21:32 | #3 |
Imię: Grzegorz
Model: Escape Titanium AWD
Silnik: 2,0 benzyna
|
Dzięki za odpowiedź.
Po prostu czuć jak wchodzi w tryby zębatki : ) |
28-12-2024, 21:12 | #4 |
ford::amateur
Imię: Damian
Model: Escape
Silnik: 2.0 EcoBoost 250KM Twin Scroll
|
U mnie to samo w escape z 8F35, czuć przełączanie na D lub R z P i odwrotnie.
Co zauważyłem po pierwszym miesiącu jazdy - podczas parkowania najpierw pewnie przytrzymujesz hamulec nożny, potem załączasz ręczny i dopiero wrzucasz skrzynię z D/R na P, to nie ma tego delikatnego bujnięcia/szarpnięcia przy wrzuceniu na P. Jak stoisz gdzieś z górki to najpierw wrzuć neutral, potwierdź go guzikiem, załącz ręczny, puść nożny, dopiero znów wciśnij nożny i przełącz na P, skrzynia wtedy totalnie nieodczuwalnie wrzuci P |
29-12-2024, 01:20 | #5 |
ford::expert
Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
|
Niestety te skrzynie mają bardzo złą opinię jeśli chodzi o usterki. Sama jazda to bajka w porównaniu do 6F. Usterki częstsze niż w Powershift.
W skrzyni 8F zaleca się wymianę oleju co 40tys km. Na podstawie naprawdę dużej ilości auto które przerobiłem zauważalnie głośniej biegi wchodzą w roczniku 2020/2021 Powyżej 2022r biegi wchodzą dużo piszesz, sama skrzynia też pracuje ciszę, skrzynia podczas zmiany z R na D podczas jazdy miękko zmieni kierunek jazdy, rocznik 2020 w takiej sytuacji szarpie i jest to widoczna zmiana konstrukcyjna. Problem szarpania i dźwięków występuje na zimnym oleju, po przejechaniu 5km w sprawnej skrzyni wszelkie problemy i dźwięki giną. W skrzyniach uszkodzonych skrzynia szarpie cały czas.
|