Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl



Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-07-2020, 21:32   #41
Svedrus
ford::average
 
Imię: Tomasz
Zarejestrowany: 01-09-2018
Skąd: Śmigiel
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009
Postów: 111
Domyślnie Odp: Błędy p0229(00) i p003a(17) 2.0tdci

Sama strzykawka da radę rozruszać łopatki gdy się przycinaja?

Svedrus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2020, 08:03   #42
Raf66
ford::average
 
Imię: Rafal
Zarejestrowany: 15-03-2019
Model: Mondeo MK4 Titanium X/ Fusion
Silnik: 2.0 TDCI/ 1.4 TDCI
Rocznik: 2008/ 2002
Postów: 93
Domyślnie Odp: Błędy p0229(00) i p003a(17) 2.0tdci

Trudno powiedzieć... Nie zaszkodzi spróbować. Podłączyć strzykawkę i pompować dłuższą chwilę-powinno być słychać pracę sztangi gruszki. Jeżeli się rusza, to z turbo jeszcze źle nie jest. Ale jeśli łopatki są bardzo zapieczone, to pewnie trzeba będzie w najbliższym czasie przygotować się na regenerację
Raf66 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2020, 09:03   #43
uneasy
ford::average
 
Zarejestrowany: 09-07-2020
Skąd: Cardiff
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2008
Postów: 157
Domyślnie Odp: Błędy p0229(00) i p003a(17) 2.0tdci

Zmieniłem u siebie na Volty, Vane_POS.
Że strzykawka idzie do 180 i wyżej ale w dół idzie do 0.6 i nie schodzi poniżej teraz pytanie czy to czujnik kopiowania, czy łopatki rzeczywiście się nie ruszają w drugą stronę?


Na odpalonym silniku mam 277 a przy gazowaniu schodzi może do 150 i tyle.

Nie ma mowy o minusie

Podmienilem zaworki podciśnienia ale żadnej różnicy.

Wychodzi na to ze czujnik kopiowania pracuje w złym zakresie? Dlatego że strzykawka nie schodzi poniżej 0, a na odpalonym pokazuje 280,


I teraz pytanie, jaki jest numer czujnika. Wydaje mi się że ktoś już go wymienial. Może wymienił na jakiś zły i dlatego pracuje w innym zakresie?

Ostatnio edytowane przez uneasy ; 26-07-2020 o 09:39
uneasy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2020, 09:42   #44
Raf66
ford::average
 
Imię: Rafal
Zarejestrowany: 15-03-2019
Model: Mondeo MK4 Titanium X/ Fusion
Silnik: 2.0 TDCI/ 1.4 TDCI
Rocznik: 2008/ 2002
Postów: 93
Domyślnie Odp: Błędy p0229(00) i p003a(17) 2.0tdci

Na początek wymontuj czujnik kopiowania turbo i sprawdź go za pomocą multimetru jak na linku poniżej:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]a=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DrD9o336vtJk&ved=2ahUKEwiRg9P1werqAhWTv osKHXqpALIQwqsBMAB6BAgJEAM&usg=AOvVaw3MdWYTHcpZE8R aWP1z-NaY.
Będziesz miał odpowiedź czy działa prawidłowo czy trzeba kupić nowy... Jeżeli jego rezystancja będzie ok, to turbo do regeneracji..
Raf66 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2020, 10:19   #45
uneasy
ford::average
 
Zarejestrowany: 09-07-2020
Skąd: Cardiff
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2008
Postów: 157
Domyślnie Odp: Błędy p0229(00) i p003a(17) 2.0tdci

Wyjąłem, sprawdziłem i wygląda ok.
Pracuje jak ten nowy w filmiku niestety.

Przebieg u mnie to 150kkm i już turbina do regeneracji? :/
uneasy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2020, 10:25   #46
uneasy
ford::average
 
Zarejestrowany: 09-07-2020
Skąd: Cardiff
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2008
Postów: 157
Domyślnie Odp: Błędy p0229(00) i p003a(17) 2.0tdci

Ok zrobiłem test, wyjęty czujnik i wpięty w forscan. I pracuje i w zakresie od 0 do 320V, więc mimo że czujnik dobry wg filmiku, to nie pokazuje 180 - 180

Może coś się zmieniło w forscan i dobrze zaczęli to przeliczać? Bo niemożliwe żeby tam było ujemne napięcie.

Więc jeśli czujnik jest dobry, to turbo na strzykawce też jest ok jak jest odpalony to też coś tam pokazuje i się rusza, pytanie jaki powinien być zakres.


Przy okazji prawidłowa praca to 160 i - 160 skrajne wartości.

Wygalda na to że po prostu to poprawili i okazuje poprawnie od 0 do 320 czyli zakres pracy taki sam

Ostatnio edytowane przez uneasy ; 26-07-2020 o 10:29
uneasy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2020, 10:51   #47
Raf66
ford::average
 
Imię: Rafal
Zarejestrowany: 15-03-2019
Model: Mondeo MK4 Titanium X/ Fusion
Silnik: 2.0 TDCI/ 1.4 TDCI
Rocznik: 2008/ 2002
Postów: 93
Domyślnie Odp: Błędy p0229(00) i p003a(17) 2.0tdci

Ale błąd pozostaje czy ustąpił?

Bump: A autko ma moc, kopci po depnięciu w podłogę gazu?
Raf66 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2020, 10:55   #48
uneasy
ford::average
 
Zarejestrowany: 09-07-2020
Skąd: Cardiff
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2008
Postów: 157
Domyślnie Odp: Błędy p0229(00) i p003a(17) 2.0tdci

Pozostał, po skasowaniu odrazu po odpaleniu się pojawia

Na jalowym wskazanie jest 282V, przy gazowaniu schodzi do 120V

Tak mniej więcej jest zakres.
Jak mówiłem strzykawka działa w pełnym zakresie.
Sterowanie podmienięm więc to też nie ten czujnik.
Pozostaje, ciśnienie/podciśnienie za male do sterowania?
Albo, czujnik kopiowania turbiny uszkodzony w jakiś inny sposób i dlatego ma źle wartości mimo że działa w całej skali? :/

Ostatnio edytowane przez uneasy ; 26-07-2020 o 10:59
uneasy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2020, 11:12   #49
Raf66
ford::average
 
Imię: Rafal
Zarejestrowany: 15-03-2019
Model: Mondeo MK4 Titanium X/ Fusion
Silnik: 2.0 TDCI/ 1.4 TDCI
Rocznik: 2008/ 2002
Postów: 93
Domyślnie Odp: Błędy p0229(00) i p003a(17) 2.0tdci

Może też być mała nieszczelność na przewodach od podciśnienia i dlatego wywala błąd. A po wykasowaniu błędu i ponownym załączeniu samego zapłonu (bez odpalania silnika) też pojawia się?
Raf66 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2020, 11:14   #50
uneasy
ford::average
 
Zarejestrowany: 09-07-2020
Skąd: Cardiff
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2008
Postów: 157
Domyślnie Odp: Błędy p0229(00) i p003a(17) 2.0tdci

Wcześniej wydawało mi się że tak, ale teraz jak patrzyłem, to dopiero po odpaleniu.

Tam w to samo miejsce idą chyba 3 przewody, jest gdzieś rozpiska który gdzie powinien iść? Może ktoś pomylił przewody?
uneasy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 09:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy Białystok

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.