Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl



Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-05-2011, 18:33   #1
buba3
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 11-05-2011
Skąd: małopolska
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2005
Postów: 1
Post pompa wspomagania wyje

Witam
Mam problem ze wspomaganiem,zaczęło wyć i widać lekkie wycieki,płyn się pieni.
Czy wystarczy sama wymiana płynu żeby nie ciekł płyn czy trzeba nową pompę?

buba3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-05-2011, 18:45   #2
Mariusz
FORD|ZAWODOWIEC
 
Avatar Mariusz
 
Imię: Mariusz
Zarejestrowany: 19-08-2008
Skąd: Blachownia
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
Postów: 5,921
Domyślnie Odp: pompa wspomagania wyje

Dziwne nieco pytanie. Skoro jest wyciek, to jak ma pomóc sama jego wymiana? Należy zlokalizować miejsce wycieku, usunąć je i później myśleć dalej.
__________________

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-05-2011, 20:30   #3
Maddragon
ford::advanced
 
Avatar Maddragon
 
Imię: Krzysztof
Zarejestrowany: 19-11-2010
Skąd: Łódź
Model: Xsara Picasso Exclusive
Silnik: 1,8 16V KME Nevo
Rocznik: 2002
Postów: 290
Domyślnie Odp: pompa wspomagania wyje

Skoro jest wyciek to się będzie pienił, bo się zapowietrza. A jak się zapowietrza to zaczyna wyć, bo pompa tłoczy powietrze. Radził bym szybko usunąć wyciek, bo następna do usunięcia może być pompa.
__________________

"Wszystko co najlepsze jest w ludziach"
"Mózg jest jak spadochron, działa jak jest otwarty"
Maddragon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2011, 12:51   #4
Papek
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 17-08-2011
Skąd: Wrocław
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002
Postów: 4
Exclamation pompa wspomagania-po wymianie auto wyje i strasznie trzeszczy przy poruszaniu kierown

Cześć!
Na sam początek wspomnę, że używałem opcji wyszukiwania i czytałem prawie wszystkie tematy związane z pompami wody i wspomagania. Mój problem był kilkakrotnie poruszany, ale objawy nie były takie same.

Jestem posiadaczem Mondeo MK3 z 2002 2.0 TDCi 130km. Tak jak w innych tematach auto zaczęło mi się grzać a wskazówka temperatury wędrowała na czerwone pole po przejechaniu 3-4 km.
Problem został rozwiązany po wymianie pompy wody (260zl) i pompy wspomagania (regenerowana 300 zł + oddanie starej) + robocizna 200 zł.
Niestety zaraz po wymianie auto wyje i strasznie trzeszczy przy poruszaniu kierownicą (w obie strony, a jak daje na max lewo lub prawo to już w ogóle jakby się miało zaraz rozpaść). Sprawdziłem poziom płynu wspomagania i jest OK. Kolor chyba tez nie jest najgorszy bo taki "sok babci Paoli do rozrabiania malinowy".

Mechanik twierdził, ze to wina części i powinienem się kontaktować z gościem od regeneracji pomp, tamten zaś twierdzi, ze to wina mechanika, bo nigdy nie miał żadnych skarg.

Czy to dobrze, ze przyjąłem takie auto, powinienem za to płacić skoro przed wymiana nie było żadnych zgrzytów?
Nie dość, ze słychać świst już od samego odpalenia i jest on nieustający (troszeczkę się nasila gdy przyspieszam) to jeszcze każdy, najmniejszy ruch kierownica (czy auto jedzie czy stoi nie ma znaczenia) jest odczuwalny, kierownica chodzi ciężej i potwornie grzmi (jak ciężka szafa przesuwana po dywanie).

Jak uważacie, czy układ nie został odpowietrzony po wymianie i wystarczy pokręcić w lewo i prawo kierownica, a będzie lepiej? Czy to się wyrobi z czasem? Czy to częsta usterka? Czy ten świst jest z tym powiązany? Czy jest możliwe, ze to wina nowej pompy i została źle zregenerowana? Stara nie miała już prawie frezów, wiec widziałem na własne oczy, ze trzeba było ja wymienić.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Papek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2011, 23:29   #5
paweu85
ford::average
 
Zarejestrowany: 07-07-2011
Skąd: Warka
Model: Mondeo MK1
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 1993
Postów: 52
Domyślnie Odp: pompa wspomagania-po wymianie auto wyje i strasznie trzeszczy przy poruszaniu ki

Witam,pokręć kierownicą w lewo prawo na zgaszonym silniku..jeśli nadal bedzię trzeszczeć coś to znaczy ze to nie pompa bo przeciez nie pracuje..zregenerowana pompa nie powinna wyć..układ jest tak zrobiony że sam się odpowietrza
paweu85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2011, 11:01   #6
cyklonz
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 16-07-2011
Skąd: ostrowiec sw
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Postów: 9
Domyślnie Odp: pompa wspomagania-po wymianie auto wyje i strasznie trzeszczy przy poruszaniu ki

Ja wczoraj zmienialem plyn w ukladzie wspomaganie i takie efekty dzwiekowe wlasnie sa. Trzeba bylo pokrecic od czasu do czasu kierownica a auto zapalone zeby w tym czasie bylo i niech tak z 15 min pracuje. Jest to gdzies w opisie wymiany plynu na forum. A jezeli to nie to to skontaktuj mechanika z tym gosciem od regeneracji i niech sie dogadaja.
cyklonz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2011, 15:02   #7
Max*
ford::average
 
Avatar Max*
 
Zarejestrowany: 11-02-2011
Skąd: Sandomierz
Model: Mondeo III
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
Postów: 199
Domyślnie Odp: pompa wspomagania-po wymianie auto wyje i strasznie trzeszczy przy poruszaniu ki

Wczoraj wymieniałem płyn wspomagania i tez tak bylo trzeba pokręcic trocheGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i bedzie ok
Max* jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2011, 15:58   #8
Papek
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 17-08-2011
Skąd: Wrocław
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002
Postów: 4
Domyślnie Odp: pompa wspomagania-po wymianie auto wyje i strasznie trzeszczy przy poruszaniu ki

No wlasnie krecilem juz na włączonym motorze i dalej to samo, a krecilem do maxów lewo-prawo przez 15 minut. Zero poprawy.

Gość od regeneracji powiedział mi, żebym odkręcił tą największą śrubę w pompie (chyba kluczem 24) i wlaczyl silnik. Wtedy uklad sie odpowietrzy i będzie niby git.
Trochę się boję odkręcać coś w pompie gdy auto chodzi. Myślicie, że to dobry pomysł i nic się przez to nie stanie? Te odgłosy zdają się być mocniejsze po 2 dniach użytkowania.
Dodatkowo ten świst się pogłębia i stał się wyższy, tak wyje po prostu...
Papek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2011, 08:58   #9
1olek
FORD|ZAWODOWIEC
 
Avatar 1olek
 
Zarejestrowany: 29-11-2005
Skąd: Dublin
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
Postów: 6,377
Domyślnie Odp: pompa wspomagania-po wymianie auto wyje i strasznie trzeszczy przy poruszaniu ki

Jak Ci sie nie odpowietrzy to podjedz do goscia od regeneracji bo chyba cos schrzanil. Mechanik tylko wlozyl to co mu dales, raczej nie mogl jej zepsuc.
__________________
Pomoc tylko na forum ! Nie pros o pomoc przez PW !

Ostatnio edytowane przez 1olek ; 19-08-2011 o 09:00
1olek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2011, 11:53   #10
Papek
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 17-08-2011
Skąd: Wrocław
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002
Postów: 4
Domyślnie Odp: pompa wspomagania-po wymianie auto wyje i strasznie trzeszczy przy poruszaniu ki

Panowie pomozcie bo to juz przechodzi ludzkie pojecie!
Krecilem kiera na wylaczonym, dzwieku tego nie ma, ale wspomaganie jak wiadomo tez nie pracuje, wiec wcale sie nie dziwie. Jest to dla mnie tylko dowodem na to, ze to na pewno uklad wspomagania a nie np. cos na drazku czy cos.
Dzwonilem do mechanika, mowil, ze przy wymianie nie wymienial plynu, bo miescil sie on w normie i byl Ok, a plynu we wspomaganiu nie wymienia sie doputy nie jest zepsuty (ten od pomp mowil, ze sie powinno zmieniac co 20 tys. km).
Dodatkowo ten od pomp twierdzil, ze to wina mechanika, bo powinien zmienic plyn, a tak to jakis opiłek ze starego pewnie sie dostal do pompy i zablokowal zaworek, przez co jest mniejsze cisnienie w pompie i dlatego kiera ciezko chodzi. Dla mnie to troche wydumane, bo poprzednia pompa dzialala na tym samym plynie i jakos nic nie warczalo.

Zrzucaja na siebie odpowiedzialnosc, mechanik powiedzial, ze tak czy siak bede musial poniesc koszty ponownego zdjecia tej i zalozenia nowej pompy, że ten gość od pomp to jakis laik i sprzedał mi szajs, a teraz sie wypiera.

Nie macie jakiegos pomyslu? Wydalem ostatnie pieniadze na ta naprawe, a nie przelewa sie u mnie...
Papek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 17:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.