![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 biturbo diesel 210KM
Rocznik: 2024
|
![]()
Cześć,
planuję zakup dodatkowych całych kół do swojego nowego Wildtraka. Chcę wymienić fabryczne 18 calowe koła na 17 cali z oponami AT. Jak wygląda w tych samochodach kwestia dokupienia drugiej pary czujników TPMS? Czy wystarczy dokupić dodatkowe czujniki nieoryginalne dedykowane do takich pojazdów i samochód je sobie automatycznie zacznie czytać? Czy tak jak w koncernie Toyoty trzeba wykonać ekwilibrystykę z użyciem jakiegoś dedykowanego oprogramowania? Rozważam też wyjęcie oryginalnych czujników ze starych kół i przełożenie ich do nowych ale to trochę bez sensu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::advanced
![]() Imię: Grzegorz
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 BT 238KM
Rocznik: 2021
|
![]()
ZTCW to raczej będzie potrzeba zaprogramowania (przypisania) nowych czujników. Żadne z obecnie stosowanych nie są plug & play.
Dobra wiadomość jest taka, że można to zrobić Forscanem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Dzięki bardzo za odpowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 02-03-2023
Model: Ford Ranger Wildtrak
Silnik: 3.2 Automat
Rocznik: 2017
|
![]()
Ja mam co prawda starszy model i dwa komplety kół, ale działa to u mnie tak, że po przełożeniu kół muszę aktywować czujniki specjalnym przyrządem. Same nie są wykrywane. Aktywator kosztuje 40 zł, a sama procedura trwa chwilkę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
Pewnie tutaj będzie tak samo, czyli ogarnięty oponiarz powinien dać sobie z tym radę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Ranger XLT
Silnik: R4 2.2 TDCi Duratorq 160 KM
Rocznik: 2016
|
![]()
Rozumiem, chcesz mieć dwa komplety kół zima lato? Jeżeli byś zmieniał felgi to wystarczy przełożyć czujniki ja ostatnio tak zrobiłem. Jest też opcja wyłączać czujniki jak jest zestaw bez nich.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Szczerze mówiąc, to owe czujniki, to taki „gadżet” - czasami pokazują zaniżone a czasami zawyżone ciśnienie. Jak się wybieram w dłuższą podróż, to i tak sprawdzam ciśnienie w kołach manometrem i dopompowuję jak jest mało.
Jak padną baterie w czujnikach to je zwyczajnie wyprogramuję i po problemie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: 02-03-2023
Model: Ford Ranger Wildtrak
Silnik: 3.2 Automat
Rocznik: 2017
|
![]()
Bo to służy do tego żeby Cię poinformować o spadku ciśnienia w jakimś kole, a nie żeby sprawdzać dokładnie jakie ono jest. Ona nawet nie mierzą ciśnienia, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo, żeby tak to działało w Fordzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Zgadza się - jednak spadek ciśnienia o 1 bar w kole to ja odczuję bez czujnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
![]()
Co prawda nie Ranger, ale u mnie ciśnienie pokazywane z czujników raczej zgadza się z tym pokazywanym na kompresorze przy pompowaniu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|