Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-03-2011, 11:03   #11
crk81
 
Postów: n/a
Domyślnie Odp: nie odpala na mrozie

Moje doświadczenia z odpalaniem na mrozie są narazie pozytywne, pomimo dużych obaw - akumulator z 2004r org. motorcraft. Akyualnie fuzje urzytkuję mało intensywnie (2 do 3 razy w tygodniu, a czasami i 2 tygodnie stoi niepalona). Garażuje w blaszaku... i pali od razu po zakończeniu jednokrotnego grzania świec, niezależnie od temeratury. Stracha miałem kilkanaście dni temu ...przymusowy postój pod chmurką przez 5 mroźnych dni i nocy (w nocy do -22). Wróciłem do auta, przekręciłem zapłon i po jednokrotnym ok. 25-30s! grzaniu świec O D P A L I Ł. Mam wręcz wrażenie że zabardzo "rwie" przy rozruchu z podgrzewaniem. Po tym wymrożeniu dopiero po ok 150km przejechanej trasy zaczął normalnie reagować na gaz... ale dla jasności nie krztusił sie i przyśpieszał tyle że "ociężale". Filtr paliwa wymienię ...jesienią, a aku jak padnie...

  Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2011, 20:26   #12
jrfs
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 25-02-2010
Skąd: Kraków
Model: Ford Fusion
Silnik: 1,4 benzyna
Rocznik: 2006
Postów: 28
Domyślnie Nie pali na zimnym silniku

Nie chce mi odpalić na zimnym silniku (1,4 benzyna). Rano dramat, trzeba kręcić kilka razy żeby zapalił. Jak przejedzie nawet kilkaset metrów to jest ok! Pali później od kopa. Akumulator nowy, ma 6 m-cy. Świece wymienione w ubiegłym roku, przejechane na nich jakieś 8 tys. km. Sprawdzałem na komputerze w warsztacie - nie wykazał żadnych błędów. Wycieków paliwa nie widać. Co może być przyczyną tej usterki?
jrfs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2011, 18:34   #13
kacper69
ford::specialist
 
Avatar kacper69
 
Zarejestrowany: 12-02-2004
Skąd: Mazowsze, TenKraj.
Model: Foka 4 kombi
Silnik: diesel 1,5
Rocznik: 2019
Postów: 809
Domyślnie Odp: Nie pali na zimnym silniku

Może pompa paliwa "nie trzyma " , paliwo się cofa do zbiornika i dlatego trzeba tak długo kręcić.
kacper69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2011, 19:25   #14
jrfs
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 25-02-2010
Skąd: Kraków
Model: Ford Fusion
Silnik: 1,4 benzyna
Rocznik: 2006
Postów: 28
Domyślnie Odp: Nie pali na zimnym silniku

Mechanik mówi że pompa jest chyba ok. Coś zaczął mówić o zaworze/regulatorze ciśnienia paliwa, ale nie jest pewien. Podobno trzeba zmierzyć ciśnienie paliwa w układzie, ale mechanik u którego byłem nie ma takiego urządzenia. Może ktoś wie kto to ma w Krakowie, oprócz firmowych serwisów.
jrfs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2011, 10:22   #15
1maciej
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 30-04-2008
Model: FORD FOCUS
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2011
Postów: 34
Domyślnie Odp: Nie pali na zimnym silniku

Witam,
Miałem podobny problem, tylko że u mnie jest 1.4 TDCI.
Odwiedziłem kilku mechaników i każdy z nich wymyślał coś innego, począwszy od akumulatora, rozrusznika, świec żarowych, wtrysków, EGR, czujników temperatury itp. itd. Po podłączeniu do komputera nie odczytywano żadnych błędów, dlatego wstrzymywałem się z naprawą ww. elementów. Ostatecznie pomogła aktualizacja softu w serwisie Forda i potwierdziła się opinia "mistrza" serwisu, że ww. czynność w 90% przypadków jest antidotum na wszelkie trudne do zlokalizowania dolegliwości autka. Autko pali od "pierwszego" bez względu na temperaturę oraz czas postoju autka.
__________________
Pozdrowienia
Maciek
FORD FOCUS 1.6 TDCi 95KM 2011r.
1maciej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2011, 14:25   #16
jrfs
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 25-02-2010
Skąd: Kraków
Model: Ford Fusion
Silnik: 1,4 benzyna
Rocznik: 2006
Postów: 28
Domyślnie Odp: Nie pali na zimnym silniku

Odłączyłem akumulator na jakiś czas, po ponownym podłączeniu akumulatora, auto pali "od kopa". Zobaczę jak będzie po zrobieniu dłuższej trasy. Na razie jeżdżę krótkie odcinki i jest ok. Problem pojawiał się zawsze kiedy dzień wcześniej przejechałem kilkadziesiąt kilometrów.
jrfs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2012, 17:20   #17
jrfs
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 25-02-2010
Skąd: Kraków
Model: Ford Fusion
Silnik: 1,4 benzyna
Rocznik: 2006
Postów: 28
Domyślnie Odp: Nie pali na zimnym silniku

Odnawiam wątek. Przejechałem kilkaset kilometrów i problem wrócił. Na drugi dzień samochód nie chce zapalić. Przy próbie odpalenia "żezi". Dopiero jak kilka razy przekręce kluczyk bez odpalania a następnie spróbuje zapalić jest ok! Przed wyjazdem sprawdzałem samochód na komputerze wszystko było dobrze. Czy ktoś miał podobny problem?
jrfs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2012, 21:12   #18
kacper69
ford::specialist
 
Avatar kacper69
 
Zarejestrowany: 12-02-2004
Skąd: Mazowsze, TenKraj.
Model: Foka 4 kombi
Silnik: diesel 1,5
Rocznik: 2019
Postów: 809
Domyślnie Odp: Nie pali na zimnym silniku

zmień sobie rurkę paliwową, na przeźroczystą, taką igielitową, będziesz widział, czy masz paliwo w przewodzie, czy się samo nie cofa do zbiornika.
kacper69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2012, 19:15   #19
jrfs
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 25-02-2010
Skąd: Kraków
Model: Ford Fusion
Silnik: 1,4 benzyna
Rocznik: 2006
Postów: 28
Domyślnie Odp: Nie pali na zimnym silniku

Rozumiem że jeżeli paliwo się cofa to należy wymienić zawór - tylko nie wiem jak się nazywa? i jaki jest jego koszt

Ostatnio edytowane przez Jitter ; 30-07-2012 o 19:35 Powód: Nie cytujemy całych wypowiedzi swoich poprzedników.
jrfs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2012, 20:51   #20
jrfs
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 25-02-2010
Skąd: Kraków
Model: Ford Fusion
Silnik: 1,4 benzyna
Rocznik: 2006
Postów: 28
Domyślnie Odp: Nie pali na zimnym silniku

Wreszcie usterka wykryta, podejrzenia były że to regulator ciśnienia paliwa, albo pompa paliwowa, a okazało się że to ..... rozrusznik!!! Na razie jest ok!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jrfs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 17:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.