Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mustang

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-08-2024, 12:05   #1
buzzjunkies
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Mustang V
Silnik: 3.7 V6
Rocznik: 2013
Domyślnie Kierunkowskazy tył - wyłączenie/ usunięcie diagnostyki tylnych kierunkowskazów

Cześć,

Pierwszy wątek ale postaram się o merytoryczne przedstawienie problemu.
Dostałem przerobione lampy do mustanga do zaadoptowania tego w aucie znajomego, lampy ofc przerabiane nie przez kogoś "mojego".

Niuans z diagnostyką kierunkowskazów - wywalają się bez wciśniętego stopu, działają ale z błędem spalonego kierunkowskazu, tj prędkość mrugania X2.
Jak powszechnie wiadomo nie da się tego wykodować, nauczony doświadczeniem z innych dziwnych konwersji rozbebrałem BCM2 w poszukiwaniu drivera ze sprzężeniem diagnostycznym ale jak zobaczyłem, że sygnał z diagnostyki kierunkowskazów pierwsze co robi po spotkaniu z kondensatorem to wycieczka na multiplekser to rozłożyłem ręce - nie jest to warte doktoryzowania dla jednej sztuki.
Diagnostykę wolałbym omijać odpowiednio przerobionym BCMem by oszukać to już u źródła bez dalszych rzeźb bo lampy są jakie są.

Czy przerabiał ktoś BCM2 tak, by kierunkowskazy działały bez błędu uszkodzonej lampy? Zapłacę, wyśle gdzie trzeba - nie mam chęci i czasu na doktoryzowanie się dla jednego auta a jeśli jest ktoś ogarnięty tutaj, to z radością pozbędę się problemu.

Kierunki tył podpięte są pod kierunki przód przy przednim BCM, lampy wyglądają tak jak w załączniku.
Kierunkowskaz sekwencja wewnątrz na pomarańczowych ledach.
Pozycja / stop sterowana napięciem 8V dla pozycji / 12V dla stopu na obwódkach.
Cofania i mgła w środkowych przezroczystych kloszach razem z kierunkiem.

Pinout lamp:
7 - diagnostyka
3,4,5 - trzy kolejne ringi dookoła kierunków wykorzystane jako pozycja zbite poza lampą step-down do 8V by uzyskać odpowiednią jasność
2 - stop po przekaźniku ze środkowego stopu
1 - cofanie
6 - GND

Kierunek i mgła na osobnych przewodach dołożonych przewodach wystają z lampy.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Screenshot_20240813-115412.jpg (4.1 KB, 14 wyświetleń)

buzzjunkies jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2024, 11:22   #2
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Kierunkowskazy tył - wyłączenie/ usunięcie diagnostyki tylnych kierunkowskazów

Cytat:
Napisał buzzjunkies Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Kierunki tył podpięte są pod kierunki przód przy przednim BCM, lampy wyglądają tak jak w załączniku...
Czyli zachowanie "standard, zgodnie z intencją konstruktorów".
W konfiguracji oświetlenia zewnętrzengo w przednim BCM bez problemu są parametry "outage" dotyczące tych kierunków. Do wyłączenia "od ręki" przez kogoś z UCDS. Pewnie też "forscanowiec" by dał radę.
Najprościej podjechać tym autem bez wyciągania czegokolwie do stosownego Kolegi - w lubelskiem najlepiej do Roberta @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] .

Po wyciągnięciu BCM i wysłaniu do kogokolwiek szansa, że to zrobi jest bliska zera. Na aucie - 100%.
Stary 27-08-2024, 07:57   #3
buzzjunkies

Domyślnie Odp: Kierunkowskazy tył - wyłączenie/ usunięcie diagnostyki tylnych kierunkowskazów

Pisałem maila, pisałem PW, niestety bez odzewu, masz jakiś inny namiar niż oficjalne kanały forum?
Jesteś pewien że 5gen ma możliwość takiego kodowania/flashowania? GEM/SJB kończy się na 726-24-01, nie znalazłem nigdzie arkusza który rozpisywałby to na części pierwsze jak dla mustanga 6g, wziąłem jeszcze dla pewności thinkdiaga i ma te same kodowania co rozszerzony ForScan ale bez lamp, z kim bym nie rozmawiał to twierdzi że jak dobrze przerobiona lampa to wystarczy poprawnie położony drut bez kodowania, ale drut "jak zawsze" nie działa jak zawsze.
Stary 27-08-2024, 15:23   #4
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał buzzjunkies Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Jesteś pewien że 5gen ma możliwość takiego kodowania...
Mam zwyczaj sprawdzania przed pisaniem... Szczegóły na obrazku.
Czy to zadziała czy nie - będzie widomo jak się spróbuje.

Roberta @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nie było i już jest na miejscu. Trzeba ponowić kontakt...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg MustangV.jpg (96.6 KB, 25 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 27-08-2024 o 15:28
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2024, 08:10   #5
buzzjunkies

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam zwyczaj sprawdzania przed pisaniem... Szczegóły na obrazku.
Czy to zadziała czy nie - będzie widomo jak się spróbuje.

Roberta @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nie było i już jest na miejscu. Trzeba ponowić kontakt...
Dziękuję, zgadałem się już z innym znajomym z UCDSem, dopytuję ponieważ dostałem już tyle porad od ludzi, którzy na koniec sugerowali rezystory "TO NA PEWNO POMOŻE", że wolę 5 razy dopytać zanim uwierzę w sens działań 😁
Stary 28-08-2024, 08:19   #6
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
innym znajomym z UCDSem
Na gorze screena masz podaną wersję programu UCDS.
Sugeruję nie wchodzić w głębsze dyskusje z osobami które używają wersji programu z 1.27.xxxx
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2024, 08:56   #7
buzzjunkies

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na gorze screena masz podaną wersję programu UCDS.
Sugeruję nie wchodzić w głębsze dyskusje z osobami które używają wersji programu z 1.27.xxxx
W tym przypadku obędzie się bez przygód, znajomy pracuje w firmie zajmującej się szeroko pojętą regeneracją zespołów elektromechanicznych i elektronicznych, UCDSa ma ori więc nie powinno być komplikacji.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania