|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
13-08-2024, 12:05 | #1 |
ford::amateur
Imię: Mateusz
Model: Mustang V
Silnik: 3.7 V6
Rocznik: 2013
|
Kierunkowskazy tył - wyłączenie/ usunięcie diagnostyki tylnych kierunkowskazów
Cześć,
Pierwszy wątek ale postaram się o merytoryczne przedstawienie problemu. Dostałem przerobione lampy do mustanga do zaadoptowania tego w aucie znajomego, lampy ofc przerabiane nie przez kogoś "mojego". Niuans z diagnostyką kierunkowskazów - wywalają się bez wciśniętego stopu, działają ale z błędem spalonego kierunkowskazu, tj prędkość mrugania X2. Jak powszechnie wiadomo nie da się tego wykodować, nauczony doświadczeniem z innych dziwnych konwersji rozbebrałem BCM2 w poszukiwaniu drivera ze sprzężeniem diagnostycznym ale jak zobaczyłem, że sygnał z diagnostyki kierunkowskazów pierwsze co robi po spotkaniu z kondensatorem to wycieczka na multiplekser to rozłożyłem ręce - nie jest to warte doktoryzowania dla jednej sztuki. Diagnostykę wolałbym omijać odpowiednio przerobionym BCMem by oszukać to już u źródła bez dalszych rzeźb bo lampy są jakie są. Czy przerabiał ktoś BCM2 tak, by kierunkowskazy działały bez błędu uszkodzonej lampy? Zapłacę, wyśle gdzie trzeba - nie mam chęci i czasu na doktoryzowanie się dla jednego auta a jeśli jest ktoś ogarnięty tutaj, to z radością pozbędę się problemu. Kierunki tył podpięte są pod kierunki przód przy przednim BCM, lampy wyglądają tak jak w załączniku. Kierunkowskaz sekwencja wewnątrz na pomarańczowych ledach. Pozycja / stop sterowana napięciem 8V dla pozycji / 12V dla stopu na obwódkach. Cofania i mgła w środkowych przezroczystych kloszach razem z kierunkiem. Pinout lamp: 7 - diagnostyka 3,4,5 - trzy kolejne ringi dookoła kierunków wykorzystane jako pozycja zbite poza lampą step-down do 8V by uzyskać odpowiednią jasność 2 - stop po przekaźniku ze środkowego stopu 1 - cofanie 6 - GND Kierunek i mgła na osobnych przewodach dołożonych przewodach wystają z lampy. |
16-08-2024, 11:22 | #2 | |
FCP member
Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Odp: Kierunkowskazy tył - wyłączenie/ usunięcie diagnostyki tylnych kierunkowskazów
Cytat:
W konfiguracji oświetlenia zewnętrzengo w przednim BCM bez problemu są parametry "outage" dotyczące tych kierunków. Do wyłączenia "od ręki" przez kogoś z UCDS. Pewnie też "forscanowiec" by dał radę. Najprościej podjechać tym autem bez wyciągania czegokolwie do stosownego Kolegi - w lubelskiem najlepiej do Roberta @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Po wyciągnięciu BCM i wysłaniu do kogokolwiek szansa, że to zrobi jest bliska zera. Na aucie - 100%.
27-08-2024, 07:57 | #3 |
|
Odp: Kierunkowskazy tył - wyłączenie/ usunięcie diagnostyki tylnych kierunkowskazów
Pisałem maila, pisałem PW, niestety bez odzewu, masz jakiś inny namiar niż oficjalne kanały forum?
Jesteś pewien że 5gen ma możliwość takiego kodowania/flashowania? GEM/SJB kończy się na 726-24-01, nie znalazłem nigdzie arkusza który rozpisywałby to na części pierwsze jak dla mustanga 6g, wziąłem jeszcze dla pewności thinkdiaga i ma te same kodowania co rozszerzony ForScan ale bez lamp, z kim bym nie rozmawiał to twierdzi że jak dobrze przerobiona lampa to wystarczy poprawnie położony drut bez kodowania, ale drut "jak zawsze" nie działa jak zawsze. |
27-08-2024, 15:23 | #4 | |
FCP member
Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Czy to zadziała czy nie - będzie widomo jak się spróbuje. Roberta @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nie było i już jest na miejscu. Trzeba ponowić kontakt...
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem - choć jeżdżę Mitsubishi Outlander PHEV 4x4 2019 224KM Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 27-08-2024 o 15:28 |
|
28-08-2024, 08:10 | #5 |
|
Dziękuję, zgadałem się już z innym znajomym z UCDSem, dopytuję ponieważ dostałem już tyle porad od ludzi, którzy na koniec sugerowali rezystory "TO NA PEWNO POMOŻE", że wolę 5 razy dopytać zanim uwierzę w sens działań 😁
|
28-08-2024, 08:19 | #6 | |
FORD|AUTHORIZED
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Cytat:
Sugeruję nie wchodzić w głębsze dyskusje z osobami które używają wersji programu z 1.27.xxxx |
|
28-08-2024, 08:56 | #7 | |
|
Cytat:
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|