![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#31 |
ford::amateur
![]() Imię: Przemek
Model: Focus
Silnik: 1.6 Benzyna
Rocznik: 2002
|
![]()
Tak jak obiecałem, przesyłam film oraz zdjęcia. Gruszka dostaje ciśnienie po przesunięciu tej dzwigni od turbo(oczywiście po zdjęciu wodzika od gruszki)
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
![]()
Na filmiku wszystko stoi nieruchomo, zresztą na postoju przy tych obrotach to jest normalne. Zdjęć nie mogę otworzyć, wrzuć te zdjęcia na forum jako załączniki. Wytłumacz mi, w jaki sposób poprzedni właściciel przeregulował sztangę (wydłużył), bo ja tego nie widzę.
Cytat:
Zawór Wastegate w turbosprężarce działa w ten sposób, że w zakresie mniejszych obrotów, a więc i mniejszej mocy, jest zamknięty (grucha się nie rusza), więc spaliny - które wtedy mają mniejszą energię - nie są upuszczane bokiem do wydechu, ale w całości kierowane są na turbinę. Likwiduje się dzięki temu turbodziurę i silnik w dolnym zakresie obrotów ma lepsze osiągi. Kiedy wzrastają obroty silnika i moc, energia spalin dla tej sprężarki jest już za duża, więc zawór się otwiera i upuszcza część spalin do wydechu, a tylko ich część jest kierowana na turbinę. Więc skrócenie sztangi tylko opóźni otwarcie zaworu Wastegate i dłużej turbina będzie prawidłowo doładowywać silnik w średnim zakresie obrotów. Jest szansa, że odzyska osiągi w tym zakresie. Na okres próbnych regulacji to w ogóle niczym silnikowi i turbinie nie zagraża.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 25-04-2023 o 11:23 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
Tagi |
brak mocy , mulenie , transit , turbo |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|