![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Fabian
Model: S-MAX
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
|
![]()
Witam
Posiadam S-MAX 2.0 tdci 163km 2012r w którym pęka rura miedzy turbo a intercoolerem. Po wymianie rury i przejechaniu około 300-500km znowu pęka rura (wybucha jak balon) auto straciło moc, na wyświetlaczu informacja usterka silnika, check i falowanie obrotów Przejechałem w trybie awaryjnym około 500km do warsztatu. W warsztacie mechanik stwierdził zapchany dpf, trafiona sonda lamda, falownik, czujnik ciśnienia różnicowego i wtrysk1. Po wymianie wszystkich części i wyczyszczeniu chemicznie dpf-u auto odebrałem do testowania, przejechałem niespełna 5km i znowu rura pękła (rury zakładane różnych firm). w ciągu 2 miesięcy wymieniłem 6 rur i nikt nie wie o co chodzi. Wszystkie parametry po podłączeniu do kompa są poprawne nie ma żadnego przeładowania ani zatkania. Czy ktoś się spotkał z takim problemem?: Ostatnio edytowane przez fw1945 ; 05-04-2022 o 23:00 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: S-Max
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2006
|
![]()
A nie przeladowuje? Może grucha się zatarła albo dv padł. Zobacz czy sztanga pracuje jak dodajesz gazu.
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
W serwisie Bosch mechanik sprawdzał czy turbina nie przeładowuje i wszystko niby jest poprawnie bez jakiś znaczących odchyleń, żadnych błędów odnośnie ciśnienia i na wykresie tez wszystko ok
Wstawił dodatkowa aluminiową osłonę termiczną i na resztę rozkłada ręce nie ma pomysłu co dalej robić. Czy jest dostępna oryginalna taka rura bo nie mogę nigdzie znaleźć, widze tylko zamienniki które się nie nadają |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-04-2004
Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009
|
![]()
To prosty kawalek rury. Kup silikon. Np. Ze sklepu fmic. U mnie peka wszystko. Ale silikony
o zmiennych przekrojach sa dla mnie za drogie |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
|
![]() Cytat:
W sobotę montaż i od razu daleka trasa 3tys kilometrów wiec zobaczymy czy się sprawdzi. Dzięki szynszyl za pomysł po przyjeździe dam znać czy się sprawdziłoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
|
![]() Cytat:
W sobotę montaż i od razu daleka trasa 3tys kilometrów wiec zobaczymy czy się sprawdzi. Dzięki szynszyl za pomysł po przyjeździe dam znać czy się sprawdziłoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-04-2004
Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009
|
![]() Cytat: