Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl



Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-09-2015, 02:13   #21
wojtekp27
ford::average
 
Zarejestrowany: 03-11-2009
Skąd: piaseczno
Model: ford escort/mondeo
Silnik: 1.8d/2.0 tddi
Rocznik: 1995/2002
Postów: 176
Domyślnie Odp: świeci kontrolka od ładowania.

wyjmuj po kolei bezpieczniki i będziesz mial winowajcę

wojtekp27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2015, 19:20   #22
pawel zygmunt
ford::amateur
 
Imię: pawel
Zarejestrowany: 08-10-2009
Skąd: przeworsk
Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002
Postów: 3
Domyślnie Odp: świeci kontrolka od ładowania.

Cytat:
Napisał wojtekp27 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wyjmuj po kolei bezpieczniki i będziesz mial winowajcę
Ok,spróbuję dzieki.

Bump: Dalej nic,kontrolka swieci cały czas.
pawel zygmunt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2015, 19:24   #23
pawel zygmunt
ford::amateur
 
Imię: pawel
Zarejestrowany: 08-10-2009
Skąd: przeworsk
Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002
Postów: 3
Domyślnie Odp: świeci kontrolka od ładowania.

Jest winowajca.nawet dwóch. Jeden to padniety moduł od centralnego zamka i to on rozwala akum.jesli jest auto nie zamknięte pilotem.Bo jak zamykam na pilota to jest ok.A drugi to, źle dobrany regulator napięcia do altka i komp sie z nim nie może dogadać i dlatego świeci kontrolka od ładowania chociaż ladowanie jest.

Bump: Czy ktoś miał już taki problem.
czy ktoś wie czy da się jakoś skonfigurować komputer z tym regulatorem. Czy muszę poszukać oryginalny.
pawel zygmunt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2015, 21:56   #24
benio
ford::professional
 
Avatar benio
 
Imię: Robert
Zarejestrowany: 25-04-2008
Skąd: Scyzorykowo
Model: Mdo Mk3 HB + DVB-T
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2006
Postów: 1,573
Domyślnie Odp: świeci kontrolka od ładowania.

Cytat:
Napisał pawel zygmunt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
..., źle dobrany regulator napięcia do altka i komp sie z nim nie może dogadać i dlatego świeci kontrolka od ładowania chociaż ladowanie jest.

Bump: Czy ktoś miał już taki problem.
czy ktoś wie czy da się jakoś skonfigurować komputer z tym regulatorem. Czy muszę poszukać oryginalny.
Pawel zygmunt luknij [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
Regulatora nie konfiguruje się manualnie - po podłączeniu właściwego altek ładuje i komunikuje się z PCM-mem w sposób poprawny.
Ja swego czasu miałem taki problem (link powyżej), a efektem tego była opóźnione doładowanie turbo - moduł sterowania geometrią turbiny "wstawał z duuużym poślizgiem". Po zamontowaniu odpowiedniego zniknęły problemy z doładowaniem i ładowaniem również w wysokiej temperaturze powietrza wynoszącej >36st.C.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2019, 18:36   #25
siwy720
ford::beginner
 
Avatar siwy720
 
Imię: mariusz
Zarejestrowany: 06-06-2010
Skąd: Poznań
Model: ford mondeo III
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003
Postów: 22
Domyślnie brak ładowania akumulatora

Witam
mam problem z ładowaniem a mianowicie po zgaszeniu auta padł akumulator, po naładowaniu i sprawdzeniu napięcie 12.5 natomiast ładowanie 12.4. Kupiony zregenerowany alternator i po założeniu nadal brak ładowania. Alternator zdjęty i sprawdzony w profesionalnym warsztacie i stwierdzili że jest ok. Ponadto zdecydowałem się i naprawiłem ten co miałem i nadal brak ładowania lecz co zaobserwowałem, kiedy silnik chodził na wolnych obrotach napięcie 12.5 i rosło , po dodaniu gazu albo włączeniu świateł spadło na 12 i niżej.pozostawiłem silnik włączony na wolnych obrotach i napięcie zaczęło rosnąć powoli i z 12.5 po 30 min pracy silnika zrobiło się 14.6 i wtedy trzymało. dzisiaj znowu to samo.
Czy przyczyną takiego stanu może być akumulator ? dodam że ma już 6 lat.
Boje się że jak pojade gdzieś mondziakiem i go zgasze to już nie odpale.
dodam że kontrolka od ładowania się nie zapala.

Ostatnio edytowane przez siwy720 ; 19-01-2019 o 22:41
siwy720 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2019, 18:57   #26
aprox99
ford::expert
 
Avatar aprox99
 
Imię: Piotr
Zarejestrowany: 30-10-2007
Skąd: Bytom/Lünen
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
Postów: 2,077
Domyślnie Odp: problem z ładowaniem w MK3

Zmierz napięcie ładowania bez akumulatora, po odpaleniu odołącz +
aprox99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2019, 21:25   #27
Garbojad
ford::professional
 
Imię: Jaro
Zarejestrowany: 03-09-2006
Skąd: Lubartów
Model: MK3
Silnik: TDDi 2.0
Rocznik: 2001
Postów: 1,042
Domyślnie Odp: problem z ładowaniem w MK3

Sprawdź akumulator w jakimś serwisie od akumulatorów niech zrobią test specjalnym urządzeniem.
Garbojad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2019, 18:37   #28
siwy720
ford::beginner
 
Avatar siwy720
 
Imię: mariusz
Zarejestrowany: 06-06-2010
Skąd: Poznań
Model: ford mondeo III
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003
Postów: 22
Unhappy Odp: brak ładowania akumulatora

akumulator sprawdzony i jest ok nawet do samochodu założyłem inny i to samo. sprawdziłem również przewody plusowy i minusowy, podłączone bezpośrednio do akumulatora i nic to samo brak ładowania.
także już skończyły mi się pomysły co może być
siwy720 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2019, 18:57   #29
Garbojad
ford::professional
 
Imię: Jaro
Zarejestrowany: 03-09-2006
Skąd: Lubartów
Model: MK3
Silnik: TDDi 2.0
Rocznik: 2001
Postów: 1,042
Domyślnie Odp: brak ładowania akumulatora

Sprawdź jaka jest upływność po przekręceniu na zapłon bez odpalania, może coś kradnie prąd.
Garbojad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2019, 19:07   #30
aprox99
ford::expert
 
Avatar aprox99
 
Imię: Piotr
Zarejestrowany: 30-10-2007
Skąd: Bytom/Lünen
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
Postów: 2,077
Domyślnie Odp: brak ładowania akumulatora

Jeśli aku jest dobre i nowy alternator to pozostaje tylko awaria,, inteligentnego"sterowania ładowaniem. Jeszcze odłączyłbym wtyczkę na alternatorze i bezpośrednio zmierzył a nim napięcie, innej opcji nie ma

Ostatnio edytowane przez aprox99 ; 20-01-2019 o 19:10
aprox99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
akumulator , alternator , klimatyzacja , ładowanie akumulatora , mk3 , mondeo


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 08:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.