Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-12-2019, 20:34   #1
bienios89
ford::amateur
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 27-04-2019
Skąd: Pyskowice
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci 140km
Rocznik: 2007
Postów: 2
Domyślnie Po nocnym postoju auto odpala normalnie (aku 11,5v), lecz bardzo powoli chodzą szyby

Witam, szukałem na forum ale nic nie rozwiązuje mojego problemu. Mondeo 2007r 2.0 tdci 140km 340tys km.
Po kolei. Jakiś czas temu coś mi zaczęło szurać po odpaleniu zimnego silnika. Mechanik wymienił sprzegielko alternatora i szuranie ustało. Po tej wymianie pojawił się nowy problem nad którym ręce rozkładają 3 warsztaty z rzędu. Po nocnym postoju auto odpala normalnie (aku 11,5v), lecz bardzo powoli chodzą szyby i wycieraczki, zupełnie jakby miały się zatrzymać. Po chwili zapala się kontrolka ładowania i zaczynają wariowac zegary i światła (w trakcie wariacji ładowanie 14,5). Jak zgaszę silnik to po ponownym uruchomieniu albo odpala i wszystko jest ok albo nie odpala i tylko słychać cykanie. Warsztaty sprawdzały alternator, instalacje od alternatora i zostały wyczyszczone wszystkie masy. Po dłuższej jezdzie problem nie występuje. Akumulator trzyma napięcie na poziomie 11,2 po nocnym postoju. Czy ktoś mi może pomóc? Od dwóch miesięcy bujam się po różnych warsztatach zostawiając kasę a auto dalej jest niesprawne. Czy możliwe że aku (2014r) może być uszkodzony i robi takie cyrki? Na teście pod obciążeniem wszystko jest ok, jeden z mechaników twierdzi że może być walnięta cela i że może się zdarzyć że żaden test tego nie wykaże. Niestety nie mam opcji pozyczenia innego aku a nie chce w ślepo wydawać kasy na nowy jeśli ma się okazać że to nie pomoże. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi, pozdrawiam

bienios89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2019, 21:38   #2
gregor75
ford::professional
 
Imię: gregor
Zarejestrowany: 02-06-2012
Skąd: Oława
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008
Postów: 1,411
Domyślnie Odp: Po nocnym postoju auto odpala normalnie (aku 11,5v), lecz bardzo powoli chodzą s

Czym mierzysz to napięcie ? Takie napięcie aku to żywy trup .
__________________
pozdrowionka
gregor75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2019, 21:49   #3
bienios89
ford::amateur
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 27-04-2019
Skąd: Pyskowice
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci 140km
Rocznik: 2007
Postów: 2
Domyślnie Odp: Po nocnym postoju auto odpala normalnie (aku 11,5v), lecz bardzo powoli chodzą s

Ja sprawdzałem przez tryb testowy/serwisowy na zegarach. Czy jest możliwe że aku mimo że po teście obciążenia wychodzi ze jest ok może być uszkodzony? I czy aku może robić takie problemy o jakich pisałem?
bienios89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2019, 22:13   #4
gregor75
ford::professional
 
Imię: gregor
Zarejestrowany: 02-06-2012
Skąd: Oława
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008
Postów: 1,411
Domyślnie Odp: Po nocnym postoju auto odpala normalnie (aku 11,5v), lecz bardzo powoli chodzą s

Zmierz napięcie aku w spoczynku miernikiem . Moim zdaniem to aku powoduje te cyrki
__________________
pozdrowionka
gregor75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2019, 17:40   #5
michaael15
ford::average
 
Imię: Michał
Zarejestrowany: 16-10-2014
Model: Mondeo IV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Postów: 66
Domyślnie Odp: Po nocnym postoju auto odpala normalnie (aku 11,5v), lecz bardzo powoli chodzą s

Powoli chodzące szyby i wycieraczki u mnie też występują, jakoś się nigdy tym nie przejmowałem, po chwili chodzą normalnie. Ładowanie aku mam na podobnym poziomie.
michaael15 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2019, 11:06   #6
Marcian
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Mondeo MK IV 2011 r. 2.0 PB
Silnik: 2.0 145 km PB
Rocznik: 2011
Postów: 45
Domyślnie Odp: Po nocnym postoju auto odpala normalnie (aku 11,5v), lecz bardzo powoli chodzą s

Przydałby się normalny tester. Poszukaj w okolicy sklepu z akumulatorami, które mają w ofercie test aku gratis (w okresie zimowym pełno tego). Odnośnie cykania niech Ci zaufany elektryk-mechanik sprawdzi klemy przy akumulatorze. Ja kiedyś w MK3 miałem objawy cykania i zapalania się ładowania i okazało się, że klema + miała jakieś mikropęknięcie i po wymianie było ok - a jeden magik już chciał mi w ciemno rozrusznik regenerować.
__________________
Był: Mondeo MK III Kombi 2.0 TDDI 115 KM 2001 r.
Jest:Mondeo MK IV Sedan 2.0 145 KM FL 2011 r.
Fiesta MK VII 1.25 82 KM 2010 r.
Marcian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 22:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.