Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-10-2017, 12:56   #11
Gregi86
ford::professional
 
Avatar Gregi86
 
Imię: Grzesiek
Zarejestrowany: 22-04-2017
Skąd: Holandia
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
Postów: 1,565
Domyślnie Odp: 2.0 DURATEC sporadycznie nie odpala na ciepłym

dobrze jest sprawdzic styki na wtryskach, w mk3 czesto sie lamaly zatrzaski ze starosci, moje sa spiete na opaski kablowe. druga opcja to ta sama wiazka kabli od wtryskow i przepustnicy ma duza szara kostke, dobrze jest ja sprawdzic

Gregi86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2017, 09:26   #12
mati1026
ford::beginner
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 11-09-2017
Skąd: Ksawerów
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2007
Postów: 19
Domyślnie Odp: 2.0 DURATEC sporadycznie nie odpala na ciepłym

Sprawdzę to wszystko, chociaż od założenia tego wątku stało się tak może 2 razy tylko, a odpalam go kilka razy dziennie. Dzięki za odpowiedzi
mati1026 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2017, 12:29   #13
Lukasp85
ford::average
 
Avatar Lukasp85
 
Imię: Łukasz
Zarejestrowany: 13-04-2015
Skąd: Mazowieckie
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2006
Postów: 154
Domyślnie Odp: 2.0 DURATEC sporadycznie nie odpala na ciepłym

Mam to samo od dawna, nie robię z tym nic, jak ma focha i nie chce odpalić, to pomaga mu dodanie gazu, tak jak kolega wcześniej pisał za radą Solid Garage
Lukasp85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2018, 08:13   #14
dmochu85
ford::amateur
 
Imię: Damian
Zarejestrowany: 17-06-2017
Model: Mk4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2008
Postów: 9
Domyślnie Odp: 2.0 DURATEC sporadycznie nie odpala na ciepłym

U mnie to samo na zimnym zawsze idealnie, natomiast na ciepłym czasem ciężko odpala i wskakuje na 500 obr. Pomaga przygazowka i wszystko wraca do normy. Odpalajac na ciepłym dodaje gazu za każdym razem i wtedy jest ok. Tylko że tak raczej nie powinno być ale da się z tym żyć. Będzie cieplej wyczyszcze przepustnice jak koledzy doradzają ale też piszą ludzie o egr że chodzi o spaliny, które pozostają i o sposobie aby naciskać gaz tuż po wyłączeniu silnika ale u mnie się to nie sprawdza.
dmochu85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2018, 16:38   #15
dmochu85
ford::amateur
 
Imię: Damian
Zarejestrowany: 17-06-2017
Model: Mk4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2008
Postów: 9
Domyślnie Odp: 2.0 DURATEC sporadycznie nie odpala na ciepłym

Wyczyszczona przepustnica oczywiście odłączylem kleme od akumulatora prze odpięciem wtyczki. Użyłem płynu do czysczenia egr i pędzelka. Nie wierzcie w te pseudo srodki ktore czyszcza przepustnice bez jej sciagania bo pędzlem ledwo to doczyscilem. Założyłem kleme i po kilku kilometrach wszystko się ustawilo i od dwóch tygodni chodzi idealnie i nie mam problemu z odpalaniem na ciepłym. O wiele lepiej pracuje i nie jest ospaly. Mam nadzieję że pomogłem Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20180727_182541.jpg (96.2 KB, 83 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20180727_184302.jpg (93.0 KB, 74 wyświetleń)
dmochu85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2018, 16:49   #16
Lestatcp
ford::amateur
 
Imię: Rafał
Zarejestrowany: 10-08-2018
Skąd: Lublin
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2007
Postów: 2
Domyślnie Odp: 2.0 DURATEC sporadycznie nie odpala na ciepłym

Cytat:
Napisał mati1026 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdzieś jeszcze wyczytałem że powodem tego może być katalizator lub błędy z sądy przy katalizatorze, co o tym sądzicie?

Jak występuje to dziwne odpalenie, to dosłownie po max 2-3 sekundach już pracuje normalnie, bez żadnego gazowania.
Dokładnie tak samo się dzieje w moim mondeo mk4 2007. Czasem, losowo, na rozgrzanym silniku kreci ale nie pali. Daję mu trochę gazu i odpala. Dodam tylko że zapala się i gaśnie check engine od katalizatora (Dokładnie nie jestem w stanie wyjaśnić tego błędu ani jego symbolu. Symbolu nie pamiętam ale wiem że to było cos z katalizatorem). Angielski mechanik powiedział że to nic takiego i cytuje "sensor na wydechu źle czyta i ten błąd sam zgaśnie". Prawda. Zanim dałem do sprawdzenia to błąd pojawiał się i świecił się przez ok 400-500km potem zanikał na kolejne 200 i tak w kółko. W międzyczasie wymieniłem olej w silniku. Czekam aż błąd zgaśnie i zobaczę czy wróci ponownie.
Lestatcp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2018, 08:44   #17
mati1026
ford::beginner
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 11-09-2017
Skąd: Ksawerów
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2007
Postów: 19
Domyślnie Odp: 2.0 DURATEC sporadycznie nie odpala na ciepłym

Wyczyściłem już przepustnicę i pomogło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mati1026 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2019, 16:00   #18
Mondek666
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 10-08-2017
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Petrol
Rocznik: 2008
Postów: 1
Domyślnie Odp: 2.0 DURATEC sporadycznie nie odpala na ciepłym

Ja kiedy silnik nie pali, z pilota zamykam auto ,czekam 5sek, otwieram ponownie i silnik startuje jak nowy. Nie wiem czy ma to rzeczywisty zwiazek z przepustnica.
Mondek666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2019, 07:40   #19
michalm153
ford::amateur
 
Imię: Michał
Zarejestrowany: 30-05-2018
Skąd: Warszawa
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Postów: 0
Domyślnie Odp: 2.0 DURATEC sporadycznie nie odpala na ciepłym

Witam,
Panowie ja mam podobny problem z odpalaniem, ale na zimnym silniku. Na ciepłym pali za każdym razem idealnie.
W momencie trzymania przycisku power i kręcenia rozrusznikiem nie ma tego momentu "załapania" dość wyraźnie. Przez to czasem muszę zakręcić rozrusznikiem 2gi raz, lub dłużej. Wtedy auto odpali.
Co może być tego powodem? Jakieś pomysły?
michalm153 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
duratec , nie odpala , pompa wody , rozrząd


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 20:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.