Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-07-2018, 11:03   #1
weed_wizard
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 26-07-2018
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Postów: 10
Domyślnie Trzy dni grzebania i dalej nie odpala.

Witam. Panowie, jestem już na skraju podjęcia decyzji o zepchnięciu auta do rowu... Parę dni temu pojechałem do pracy ( ford mondeo mk3 2003, 2.0 TDCI). Auto odpaliło bez problemów. Kiedy chciałem wracać coś mu się odwidzialo i po troszkę dłuższym kreceniu odpalił na parę sekund i zgasł. Od tego czasu ma focha i nie "gada". Po zcholowaniu pod dom zabrałem się za podstawę. Paliwo. Pierwsza moja myśl to że się zapowietrzyl. Miałem niedopieta wtyczkę na filarze paliwa zostawiona przez mechanika z kiedyś, więc wydawało mi się to logiczne. Po ściągnięciu filtra , zdziwienie. Filtr jest pełny paliwa. Myślę spoko, wtryski i tak odpowietrze to będę przy okazji wiedział czy pompa daje jakieś ciśnienie. Tutaj też wszystko wyglądało ok, bo ciśnienie było dość duże. Przyszedł czas na zamówienie kabla obd bo bez tego to jak bez młota, nie robota... Po przeskanowaniu wyskoczymy tylko błędy powstałe na skutek odpowietrzania i rozladowanego akumulatora. No ale po skasowaniu i tak dalej nie odpala. Pomyslalem sobie że pora na broń ostateczna. Plaka. I tu najdziwniejsze. Auto odpaliło, na parę sekund ale pomimo dawkowania dalej plaka i tak go gasi. Błędów na komputerze brak. Ktoś ma jakiś pomysł? Wysyłam flaszkę kurierem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

weed_wizard jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2018, 11:17   #2
muffintsi
ford::advanced
 
Imię: Daniel
Zarejestrowany: 01-05-2017
Skąd: Słupsk
Model: Mondeo MK2, MK4
Silnik: MK2-1.8 Zetec E, MK4-2.0 DW10C 163KM
Rocznik: MK2-12.1997, MK4-06.2010
Postów: 284
Domyślnie Odp: Trzy dni grzebania i dalej nie odpala.

Rozumiem ze bledow z czujnikow polozenia walkow itp nie ma.

Opilki w filtrze paliwa sprawdziles czy sa? Jezeli nie to zrob. Wylej zawartosc filtra do kubka lakierniczego i sprawdz czy sa opilki przykladajac magnes od spodu. Nastepnie zrobilbym probe przelewowowa czyli gre w 4 kubki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
muffintsi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2018, 11:38   #3
weed_wizard
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 26-07-2018
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Postów: 10
Domyślnie Odp: Trzy dni grzebania i dalej nie odpala.

Błędów nie ma. Z filtra paliwo zlewane, było czyste i podczas odpowietrzania wtrysków lałem do butelki i też sprawdzałem, czyste. Jedyne co mnie jeszcze dziwi to jak włączyłem sobie parę czujników do podglądu na bieżąco przy kręceniu to jak zaznaczyłem stan dostępu do zabezpieczeń auta (sec_acces) to cały czas było "Denied" Może to mieć coś wspólnego z immo?

Bump:
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20180727_104040.jpg (114.4 KB, 34 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez weed_wizard ; 27-07-2018 o 11:40
weed_wizard jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2018, 12:00   #4
muffintsi
ford::advanced
 
Imię: Daniel
Zarejestrowany: 01-05-2017
Skąd: Słupsk
Model: Mondeo MK2, MK4
Silnik: MK2-1.8 Zetec E, MK4-2.0 DW10C 163KM
Rocznik: MK2-12.1997, MK4-06.2010
Postów: 284
Domyślnie Odp: Trzy dni grzebania i dalej nie odpala.

Nie pamietam czy immo w mk3 odcina rozrusznik. Mozesz sprawdzic czy napiecie sie pojawia na kostkach wtryskiwaczy. Wetnij sie w jeden jakos bezinwazyjnie woltomierzem i sprawdz.
muffintsi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2018, 13:34   #5
weed_wizard
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 26-07-2018
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Postów: 10
Domyślnie Odp: Trzy dni grzebania i dalej nie odpala.

Ok, jutro w takim razie sprawdzę to napięcie.
weed_wizard jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2018, 16:31   #6
Tvvardy
ford::professional
 
Imię: X
Zarejestrowany: 28-05-2012
Skąd: X
Model: XXX
Silnik: XXX
Rocznik: 1684
Postów: 1,684
Domyślnie Odp: Trzy dni grzebania i dalej nie odpala.

Zrób pomiar ciśnienia paliwa FRP przy włączonym zapłonie i podczas rozruchu
Prędkość obrotowa silnika RPM czy rośnie?
Odłącz wtyczki z wtryskiwaczy, poluzuj nakrętkę przewodu paliwa na pierwszym wtryskiwaczu, zakręć rozrusznikiem aż pokaże się paliwo, dokręć nakrętkę i tak z pozostałymi wtryskami.
Tvvardy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2018, 16:48   #7
weed_wizard
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 26-07-2018
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Postów: 10
Domyślnie Odp: Trzy dni grzebania i dalej nie odpala.

Cytat:
Napisał Tvvardy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odłącz wtyczki z wtryskiwaczy, poluzuj nakrętkę przewodu paliwa na pierwszym wtryskiwaczu, zakręć rozrusznikiem aż pokaże się paliwo, dokręć nakrętkę i tak z pozostałymi wtryskami.
Było robione. Zapomniałem tylko odpiąć wtyczek ale błędy od razu wykasowalem i nic się już nie pojawiło.
weed_wizard jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2018, 16:53   #8
Jaryska
ford::professional
 
Imię: ADAM
Zarejestrowany: 16-05-2018
Skąd: OTWOCK
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3
Rocznik: 2003
Postów: 1,170
Domyślnie Odp: Trzy dni grzebania i dalej nie odpala.

Jezeli jak pisałes silnik pracuje na plaku, odepnij rure od kolektora ssacego, krec rozrusznikiem, a druga osoba psika bezpośrednio w kolektor,silnik nie może zgasnąć, powinien po jakimś czasie sie odpowietrzyć, i po kłopocie.
Jaryska jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2018, 18:04   #9
weed_wizard
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 26-07-2018
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Postów: 10
Domyślnie Odp: Trzy dni grzebania i dalej nie odpala.

No właśnie problem jest w tym, że po paru sekundach pomimo że psikam cały czas auto jest na 3000 obrotów i nagle gaśnie.

Bump: Panowie, jest następna część zagadki. Przed chwilą dziewczyna przyznała mi się że jakieś nie całe dwa tygodnie temu zatankowała auto i nie jest do końca pewna czy ON czy PB... ( ach ta kochana płeć piękna) . Jest opcja żeby dopiero po takim czasie wyszły objawy. Od czasu tankowania auto zrobiło może z 50 km

Ostatnio edytowane przez weed_wizard ; 27-07-2018 o 18:08
weed_wizard jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2018, 18:40   #10
sebollo69
ford::average
 
Imię: Seba
Zarejestrowany: 03-02-2016
Skąd: Katowice
Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0 tdci 115km
Rocznik: 2005
Postów: 94
Domyślnie Odp: Trzy dni grzebania i dalej nie odpala.

podepnij zasilanie paliwa na krótko z bańki z czystą ropą i wtedy spróbuj..
sebollo69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , nie odpala , tdci , wtryskiwacze


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 23:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.