![]() |
|
Do³±cz teraz!
|
Do³±cz ju¿ teraz do najwiêkszej spo³eczno¶ci mi³o¶ników Forda w Polsce. Zarejestruj siê i uzyskaj pe³en dostêp do wszystkich dzia³ów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzêdzia w±tku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imiê: Marcin
Sk±d: Pi³a
Model: Ford KUGA
Silnik: 1,5 EcoBoost 16V
Rocznik: 2019
|
![]()
Ford KUGA MK2 EcoBoost 16v 1,5 z 2019
Historyjka Podczas powrotu do domu pojawi³ siê komunikat za wysoka temperatura silnika, zjedz bezpiecznie , wy³±cz silnik. Pod maska brak p³ynu ch³odniczego, kupuje na stacji ,uzupe³niam a ten p³yn leci gdzie¶ na ziemie, nie widaæ wycieku, pod³oga od do³u a z góry nie wci¶niesz palca. Stresu ,nocny powrót taxi do domu, wizyta u mechanika nastêpnego dnia. Diagnoza: Zsuniêtym w±¿ z trójnika dolna cze¶æ ch³odnic prawa strona + 5l ró¿owego p³ynu , auto do odbioru. II rozdzia³ Poziom p³ynu zmienia siê od max do dna zbiorniczka. Uzupe³ni³em p³yn na zimnym silniku. po trasie 100km znów musia³em uzupe³niæ p³yn. Dr±¿y³em temat bo nadal mi co¶ mi nie pasuje. Korek zbiornika wyrównawczego p³ynu ch³odz±cego, podoba on jest winien ¿e z mojego samochodu wylecia³ ca³y p³yn na asfalt ... a w serwisie nie powiedzieli ¿e w Fordzie temat znany i nie wymienili korka na nowy , nie wykonali testu czy korek "upuszcza ci¶nienie "powy¿ej 21psi. Tego dowiedzia³em siê sam . Jakie moje zdziwienie w sklepie gdy powiedzieli ¿e to standard w Fordzie , kupi³em korek za ca³e 16 zeta Go¶cie nie mog± ogl±daæ obrazków w postach. Zarejestruj siê klikaj±c tutaj aby uzyskaæ pe³en dostêp do forum. II rozdzia³ Nadal poziom p³ynu ch³odniczego siê zmienna . Pytanie jak upewniæ siê ze wszystko jest ok kiedy poziom siê ustabilizuje. Co siê mog³o zepsuæ w korku , rozegra³em bêd± fory...
![]() |
#2 |
|
![]()
zamówi³em oryginalny korek
Korek o numerze 1301104 3M5H-8100-AD - jest zast±piony nowym 5193938 nr fabryczny DG93-8101-AA
![]() |
#3 |
ford::average
![]() Imiê: Artur
Sk±d: Sanok
Model: Kuga DM2
Silnik: 1.5 EB 150KM
Rocznik: 2018
|
![]()
Jaki¶ czas temu po d³u¿szej trasie ok. 1000km autostrad± zauwa¿y³em, ¿e poziom p³ynu w zbiorniku wyrównawczym spad³ z po³owy poziomu pomiêdzy MIN/Max do MIN.
Kilka dni szuka³em wycieku, obserwowa³em gdzie mo¿e ubywaæ - ale bez efektu. Zdecydowa³em siê go dolaæ i wtedy siê okaza³o, ¿e niski stan wynika z ci¶nienia i "rozepchania wê¿ów": w momencie odkrêcenia korka i spadku ci¶nienia poziom wróci³ do poprzedniego. Sytuacja by³a jednorazowa. Do dzisiaj nie wiem sk±d wtedy wziê³o siê to ci¶nienie. Aktualnie poziom p³ynu nie spada, ci¶nienie nie ro¶nie i nie widaæ nawet najmniejszych "b±bli powietrza" dostaj±cych siê do zbiornika wyrównawczego - co mog³oby wskazywaæ na uszczelkê pod g³owic± Go¶cie nie mog± ogl±daæ obrazków w postach. Zarejestruj siê klikaj±c tutaj aby uzyskaæ pe³en dostêp do forum. Podejrzewam, ¿e w moim przypadku ci¶nienie by³o ni¿sze ni¿ 21psi wiêc korek go nie zredukowa³ lub wy¿sze i mam niesprawny korek. Tak czy inaczej: czy rosn±ce ci¶nienie (dlaczego?) i jego "upuszczanie" przez korek to normalna sprawa? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::expert
Sk±d: ¦wiêtoch³owice
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
![]()
Tuleja Go¶cie nie mog± ogl±daæ obrazków w postach. Zarejestruj siê klikaj±c tutaj aby uzyskaæ pe³en dostêp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
Pisz±c "Tuleja" masz na my¶li, ¿e "Tuleja" mo¿e byæ/jest uszkodzona?
Typowe objawy uszkodzenia to: 1. Ubywaj±cy p³yn ch³odniczy bez widocznych wycieków 2. Bia³y dym z wydechu (nawet po rozgrzaniu silnika) 3. Ci¶nienie w uk³adzie ch³odzenia zaraz po odpaleniu zimnego silnika 4. Olej w p³ynie ch³odniczym lub odwrotnie 5. Utrata kompresji / nierówna praca silnika 6. Przegrzewanie siê silnika 7. Zawilgocone ¶wiece zap³onowe / p³yn w cylindrze ¯aden z nich NIE wystêpuje. Jak pisa³em przypadek ci¶nienia by³ jednorazowy. Aktualnie ci¶nienie z pkt. 3 NIE wystêpuje ani na zimnym ani po d³u¿szej trasie typu 200km. Trasy 1000km na razie nie mia³em okazji powtórzyæ, ale my¶lê, ¿e co mia³o by siê staæ po 1000km powinno byæ widoczne te¿ po 200km. Ostatnio edytowane przez artur251 ; 06-04-2025 o 12:15 Powód: uzupe³nienie |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
NIE CYTUJEMY CA£YCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZW£ASZCZA GDY ZNAJDUJ¡ SIÊ BEZPO¦REDNIO NAD TWOIM !!!!!
MO¯NA U¯YÆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (czê¶æ tekstu zaznaczonego) U mnie nie ma tych typowych objawów. Z taka ró¿nica ¿e ju¿ 2 razy dolewa³em p³ynu mo¿e 100ml razem. Czyli mia³em po je¼dzie tyle , oczywi¶cie jak odkrêcam korek troczê wzro¶cie poziom ale nadal brakuje do MAX wiec uzupe³niam do MAX
Ford KUGA ST-LINE Ostatnio edytowane przez SRS ; 14-04-2025 o 16:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
U mnie p³ynu w ogóle nie ubywa.
Kilka miesiêcy i jakie¶ 3tys km temu dola³em do po³owy stanu pomiêdzy MIN i MAX. Ró¿nica w poziomie p³ynu w zbiorniku wyrównawczym "z ci¶nieniem" i "bez ci¶nienia" to jak na zdjêciach czyli ok. 5-7mm. Te¿ macie wahania w takim zakresie - czy kto¶ móg³by to potwierdziæ? Mo¿e to normalne i za du¿o siê temu przygl±dam...? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Nikt nie rzuci okiem czy ma takie wahania?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
ch³odzenie silnika , p³yn ch³odniczy , zbiornik wyrównawczy |
Narzêdzia w±tku | Przeszukaj ten temat |
|
|