|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
02-04-2022, 12:22 | #1 |
ford::average
Model: Mondeo MK2 MK3 MK4 obecnie Kuga MK2 Titanium
Silnik: 2.0 PB, 2.0 TDDI, teraz 2.0 TDCI
Rocznik: 2013
|
Czujnik deszczu/zmierzchu nieprawidłowe działanie
Witam mam problem z czujnikiem deszczu, otóż to na przednią szybę musi nieźle napadać aby czujnik uruchomił wycieraczki (bez znaczenia jak jest ustawiona regulacja czułości).
Szyba oryginalna, od nowości nie zmieniana, jak przysłonie czujnik ręką - wycieraczki się włączają. W dniu dzisiejszym sprawdziłem czujnik, okazuje się, że już ktoś grzebał przy nim, blaszka wygięta w jednym miejscu co spowodowało, że czujnik nie do końca przylegał do szyby. Druga uwaga nie było żelu pomiędzy czujnikiem a szybą... Poprawiłem powyższą blaszkę, które teraz idealnie dociska czujnik, robiłem test ze spryskiwaczem i jest znaczna poprawa tzn. jak zraszam szybę za ok 3 razem czujnik włącza wycieraczki, natomiast jak spryskam strumieniem skupionym to odrazu uruchamia. Moje pytania czym najlepiej przeczyścić sam czujnik ? Czy jak kupię żel to poprawi sprawność czujnika tzn. jego czułość ??? Forscan nie wywala żadnych błędów, czujnik zmierzchu działa poprawnie. Dziękuję i pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Tomas123 ; 02-04-2022 o 16:53 |
19-04-2022, 20:09 | #2 |
ford::average
Model: Mondeo MK2 MK3 MK4 obecnie Kuga MK2 Titanium
Silnik: 2.0 PB, 2.0 TDDI, teraz 2.0 TDCI
Rocznik: 2013
|
Odp: Czujnik deszczu nieprawidłowe działanie
Witam informacyjnie rozebrałem ponownie czujnik, założyłem wcześniej zakupioną płytkę żelową do sensora (zamiennik), wszystko spryskałem alkoholem izopropylowym aby nie powstały pęcherze podczas składania. Teraz czujnik działa perfekcyjnie !!!
Pozdrawiam |
28-07-2024, 20:44 | #3 |
ford::beginner
Imię: Tomek
Model: Kuga MK2 2012 2.0 163km titanium automat
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012
|
Odp: Działanie czujnika zmierzchu
Ja mam inny problem. Mam w aucie ustawione światła dzienne z długich na chyba 30%. Wszystko się uruchamia automatycznie. Ale radio jest cały czas w trybie nocnym. Już kupiłem tak ustawione, ale radio było założone zwykle 2din. Ja kupiłem Androida dedykowanego, wszystko działa poprawnie, sterowanie z kierownicy oraz panelu radia. Więc to raczej nie wina radia, że pokazuje tryb nocny. Przyciski na kierownicy i panelu świecą się cały czas, nie wiem czy w dzień tak powinno być? Myślałem kupić dedykowane ledy montowane zamiast zaślepki pod lampami, mam pytanie kto może wyłączyć te dzienne ze świateł drogowych w Częstochowie lub okolicach?
Ford Kuga MK2 2012 |
28-07-2024, 23:33 | #4 | |
FCP member
Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Odp: Działanie czujnika zmierzchu
Cytat:
Trzeba go znaleźć i starannie i prawidłowo poodłączać.
01-08-2024, 14:51 | #5 |
ford::beginner
Imię: Tomek
Model: Kuga MK2 2012 2.0 163km titanium automat
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012
|
Odp: Czujnik deszczu/zmierzchu nieprawidłowe działanie
Przejrzałem skrzynkę bezpieczników przy akumulatorze oraz za schowkiem pasażera, nic nie ma tam dodatkowego. Przy lampach też nie zauważyłem dodatkowych kabli. Ma ktoś pomysł gdzie tego szukać?
Dzisiaj widziałem Kugę i miała tak samo dzienne ze świateł drogowych, może to jednak programowo jest? W Kuge MK2 światła drogowe mają żarówkę H15. Jest to żarówka dwu włóknowa, 55W światła drogowe i 15W światła dzienne. Lampa też ma homologację świateł dziennych. Czyli to fabryczne jest. Taka ciekawostka, żarówka ta kosztuje koło 100 zł. Ostatnio edytowane przez tomcyg12 ; 22-08-2024 o 06:20 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|