Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Stary 13-09-2017, 11:25   #1
FatumX
ford::amateur
 
Avatar FatumX
 
Imię: Patryk
Zarejestrowany: 05-08-2017
Skąd: Wro
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2004
Postów: 4
Domyślnie 2.5 V6 Druga Sonda - płaski wykres na ciepłym silniku

Cześć,

Witam wszystkich serdecznie. Mam problem z Fordem Mondeo MKIII 2.5 V6.

Pali mi sie CHECK z powodu sondy lambda za katalizatorem.

Podpiąłem się pod zapis parametrów Forscanem.

MAF, Sonda przed katalizatorem, czujnik temperatury etc pracują ładną sinusoidą jednak sonda za katalizatorem podaje odczyt: od 0,00 V do 0,24 V (sinusoisą) kiedy silnik jest zimny.

Sonda 2 podaje powyższe napięcie przy temp. ok 60 *C

Po osiągnięciu pułapu ok 70 *C wykres sondy pada całkowicie na płasko 0,00V.

Odczyt to odcinek ok. 7 Km przy prędkości do 70 km/h.

Tutaj muszę wspomnieć o tym, że możliwe jest uszkodzenie alternatora tj. przy włączonych wszystkich bajerach (szyby, radio, światła) napięcie akumulatora spada z 13,60 na 11,90V ale tylko na postoju. W trakcie jazdy 13,5V - 13,6V (nigdy nie dochodzi do 14,4V nawet pod obciążeniem)

Powyższe parametry mierzyłem po skasowaniu błędu, jednak powraca on po 2-3 odpalaniach auta.

Nie odczuwam przy tym spadku mocy / innej pracy silnika.

Wydaje mi się i tu proszę poprawcie mnie jeśli się mylę, ale sonda za katalizatorem powinna pokazywać wysokie napięcie od 0,450V do 0,900V ze względu na dużą ilość spalin, a małą powietrza. Chyba że mam padnięty Kat lub dziurę za nim ?

FatumX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2017, 10:20   #2
FatumX
ford::amateur
 
Avatar FatumX
 
Imię: Patryk
Zarejestrowany: 05-08-2017
Skąd: Wro
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2004
Postów: 4
Domyślnie Odp: 2.5 V6 Druga Sonda - płaski wykres na ciepłym silniku

Up.
FatumX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2017, 08:36   #3
FatumX
ford::amateur
 
Avatar FatumX
 
Imię: Patryk
Zarejestrowany: 05-08-2017
Skąd: Wro
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2004
Postów: 4
Domyślnie Odp: 2.5 V6 Druga Sonda - płaski wykres na ciepłym silniku

Dla zainteresowanych,

Sonda 2 (za katalizatorem) miała przerwany przewód grzałki, ale po próbie reanimacji i tak okazało się, że nie działa.
Wskazywała błąd P0136
FatumX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3


Narzędzia wątku

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 16:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy Kraków
Regeneracja turbosprężarek

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.