![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Imię: Sławek
Model: Ford Fusion
Silnik: 1400
Rocznik: 2007
|
![]()
Cześć,
Podczas jazdy zgasły zegary,podświetlenie i radio, po przełączeniu pokrętła świateł w pozycję OFF i załączeniu na ON napięcie wróciło. Dwa dni wcześniej paliła mi się kontrolka drzwi za kierowcą, gdy drzwi zamknąłem zapaliła się kontrolka poduszki powietrznej, po wyłączeniu zapłonu i ponownym załączeniu kontrolka poduszek zgasła. Coś zaczyna się w Fusionie dziać, miał ktoś takie atrakcje? Czy od zegarów, podświetlenia i radia jest dedykowany przekaźnik? podejrzanym jest też stacyjka(wymieniana 4 lata temu) lub przełącznik świateł. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::professional
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
|
![]()
Przekaźnika oświetlenia brak, ale istotnymi elementami jest przekaźnik zapłonu, stacyjka i włącznik świateł.
Obejrzyj schemat połączenia: https://fiesta-mk6.pl/in/schematy/po...fiesta-mk6.jpg Ale jak ruszanie pokrętłem włącznika oświetlenia daje efekt, to pewnie w nim tkwi sedno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-12-2023
Model: Mondeo
Silnik: 1,5
Rocznik: 2019
|
![]()
U mnie co jakiś czas mrygały wszystkie kierunkowskazy, pojawiała się informacja o niedomkniętych drzwiach z tyłu, a przy starcie zgrzytał czasami tak, jakby padał rozrusznik.
Po poczytaniu na forum padło na kostkę stacyjki (po przeciwległej stronie kierownicy niż zamek stacyjki). Wymieniłem (łatwe) i wszystko jak ręką odjął. Dodatkowo wcześniej miałem wrażenie, że to auto umiera (355 tys. przebiegu), a teraz idzie jak żyleta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Imię: Paweł
Model: Fusion
Silnik: 1,4 benzyna
Rocznik: 2008
|
![]()
Cześć Wam,
mam podobne problemy co kolega Sopoth30, w czasie jazdy na pewien czas (5s-5min) gasną zegary, opadają wskazówki, gaśnie radio, dodatkowo przestają działać kierunkowskazy, świeci się tylko kontrolka od poduszek, silnik pracuje, działa nawiew i sterowanie szyb, świecą światła. Gdy wszystko się znowu budzi zostaje tylko kontrolka poduszek. Czasem zdarza się, że już po przekręceniu kluczyka wskaźniki nie działają, jest tylko kontrolka od poduszek i szybko migająca czerwona lampka u góry zegarów, silnik nawet nie próbuje ruszać. Ktoś sugerował na Forum, że czasem problemem są zimne luty gniazda panela z zegarami więc go wymontowałem i chociaż nie było nic widać to profilaktycznie całe gniazdo przelutowałem, nic to jednak nie pomogło. Wczoraj na postoju spędziłem trochę czasu z podłączonym ForScanem, może logi powiedzą coś więcej: 1. po pojawieniu się problemu: Kod:
===PCM DTC U0155-60=== Kod: U0155 - Utrata komunikacji z modułem sterowania tablicą rozdzielczą Status (-60): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). ===END PCM DTC U0155-60=== ===PCM DTC P1000-70=== Kod: P1000 - Test gotowości diagnostyki On-Board (OBD) niekompletny Status (-70): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). Szczegóły kodów usterek Test gotowości diagnostyki On-Board (OBD) niekompletny Wykonaj czynności opisane w podręczniku warsztatowym, aby usunąć usterki oznaczone wymienionymi kodami DTC. ===END PCM DTC P1000-70=== ===OBDII DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Diagnostyka pokładowa II ===END OBDII DTC Brak=== ===IC DTC B1317-60=== Kod: B1317 - Zbyt wysokie napięcie akumulatora. Status (-60): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Tablica przyrządów Szczegóły kodów usterek Zbyt wysokie napięcie akumulatora. Niniejszy kod mógł został zarejestrowany w konsekwencji użycia urządzenia wspomagającego (booster charger) bądź usterki układu ładowania akumulatora. Posługując się Rejestratorem Danych, sprawdź napięcie układu ładowania akumulatora. ===END IC DTC B1317-60=== ===RCM DTC U0155=== Kod: U0155 - Utrata komunikacji z modułem sterowania tablicą rozdzielczą Moduł: Moduł układu SRS ===END RCM DTC U0155=== ===ABS DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem). ===END ABS DTC Brak=== Kod:
===PCM DTC U0155-60=== Kod: U0155 - Utrata komunikacji z modułem sterowania tablicą rozdzielczą Status (-60): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). ===END PCM DTC U0155-60=== ===PCM DTC U2510-60=== Kod: U2510 - Niewłaściwe lub brakujące dane zabezpieczenia pojazdu Status (-60): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). Szczegóły kodów usterek Niewłaściwe lub brakujące dane zabezpieczenia pojazdu Komunikat/ komunikaty z PATS nie zostały odebrane, jak oczekiwano. Brak komunikatu CAN z %(HEC) Błąd magistrali komunikacyjnej CAN (brak komunikatów) Nigdy nie należy wymieniać modułów wyłącznie na podstawie kodu 'U'. Kody te nie zawsze oznaczają problem i mogą być spowodowane przez normalne funkcje diagnostyczne wykonywane w pojeździe. Wykasuj DTC i powtórz test własny. Ten kod oznacza błąd komunikacji pomiędzy PCM a zestawem wskaźników na magistrali danych CAN. Ostrożnie sprawdź przewody magistrali danych CAN i zasilanie PCM. ===END PCM DTC U2510-60=== ===PCM DTC P1000-70=== Kod: P1000 - Test gotowości diagnostyki On-Board (OBD) niekompletny Status (-70): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). Szczegóły kodów usterek Test gotowości diagnostyki On-Board (OBD) niekompletny Wykonaj czynności opisane w podręczniku warsztatowym, aby usunąć usterki oznaczone wymienionymi kodami DTC. ===END PCM DTC P1000-70=== ===OBDII DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Diagnostyka pokładowa II ===END OBDII DTC Brak=== ===IC DTC B1317-20=== Kod: B1317 - Zbyt wysokie napięcie akumulatora. Status (-20): - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Tablica przyrządów Szczegóły kodów usterek Zbyt wysokie napięcie akumulatora. Niniejszy kod mógł został zarejestrowany w konsekwencji użycia urządzenia wspomagającego (booster charger) bądź usterki układu ładowania akumulatora. Posługując się Rejestratorem Danych, sprawdź napięcie układu ładowania akumulatora. ===END IC DTC B1317-20=== ===RCM DTC U0155=== Kod: U0155 - Utrata komunikacji z modułem sterowania tablicą rozdzielczą Moduł: Moduł układu SRS ===END RCM DTC U0155=== ===ABS DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem). ===END ABS DTC Brak=== Kod:
===PCM DTC U0155-60=== Kod: U0155 - Utrata komunikacji z modułem sterowania tablicą rozdzielczą Status (-60): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). ===END PCM DTC U0155-60=== ===PCM DTC P1000-70=== Kod: P1000 - Test gotowości diagnostyki On-Board (OBD) niekompletny Status (-70): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). Szczegóły kodów usterek Test gotowości diagnostyki On-Board (OBD) niekompletny Wykonaj czynności opisane w podręczniku warsztatowym, aby usunąć usterki oznaczone wymienionymi kodami DTC. ===END PCM DTC P1000-70=== ===OBDII DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Diagnostyka pokładowa II ===END OBDII DTC Brak=== ===IC DTC B1317-60=== Kod: B1317 - Zbyt wysokie napięcie akumulatora. Status (-60): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Tablica przyrządów Szczegóły kodów usterek Zbyt wysokie napięcie akumulatora. Niniejszy kod mógł został zarejestrowany w konsekwencji użycia urządzenia wspomagającego (booster charger) bądź usterki układu ładowania akumulatora. Posługując się Rejestratorem Danych, sprawdź napięcie układu ładowania akumulatora. ===END IC DTC B1317-60=== ===RCM DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Moduł układu SRS ===END RCM DTC Brak=== ===ABS DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem). ===END ABS DTC Brak=== Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
Wymień akumulator na nowy.
Jak problem wróci, masz do naprawy regulator napięcia w alternatorze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Dzięki slawomirro za odpowiedź ale wszystkie te błędy, które odczytał Forscan pojawiły się przy wyłączonym silniku, czy regulator napięcia w alternatorze może mieć wtedy jakiś wpływ? Akumulator ma ok. pół roku, napięcie 12,3-12,4 na postoju (Forscan odczytuje praktycznie to samo co miernik). Profilaktycznie wymieniłem przedwczoraj kostkę stacyjki jak sugerował zel4zny ale nic to nie zmieniło.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
|
![]() Cytat:
Fordy są wrażliwe z elektroniką na niewłaściwe napięcie. W zasadzie identyczne problemy pojawiają się w Fieście, Focus, Mondeo, itd ipo wymianie aku ustępują. A co ma regulator napięcia? Znikąd się nie bierze niewłaściwe naładowanie aku. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Cześć,
wymieniłem baterie w moim mierniku i pożyczyłem dwa inne. Wszystkie pokazują 12,63-12,65 tylko Forscan 12,3. Mam szansę pożyczyć używane zegary z demontażu, dokładnie ten sam model, nieco niższy przebieg. Czy ich podłączenie na próbę w moim aucie może coś zepsuć? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]()
Nie, do podlaczenia wystarczą.
Auto i tak na nich nie odpali. Trzeba zrobić PATS. Napiecie aku zamontowanego w aucie na poziomie 12.1V to norma. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Dzięki Antej,
na początek chciałbym się tylko upewnić czy problem leży w samych zegarach. Jeżeli nie będą gasły jak moje stare to wtedy zobaczymy czy łatwiej będzie naprawić stare czy programować nowe. Dam znać co wyjdzie Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|