Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Stary 12-01-2015, 18:27   #1
jackobt
ford::amateur
 
Imię: Jakub
Zarejestrowany: 07-01-2015
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1,6l 100KM
Rocznik: 2007
Postów: 5
Unhappy niedziałające tylne głośniki i kupno nowych

Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem Focusa Mk2 i mam problem. Nie działają mi dwa tylne głośniki. Próbowałem już praktycznie wszystkiego. Grzebałem w menu radia (6000 cd), ustawiłem fade i balance. Odkreciłem też radio i dołączyłem je od zasilania. Po wpisaniu kodu problem wciąż był obecny. W końcu zdjąłem tapicerkę drzwi i sprawdziłem przewody, styki, wszystko nietknięte. Nie sprawdzałem napięcia na głośniku, ale wnioskuję że połączenie z radiem jest ponieważ wcześniej wymieniona przeze mnie funkcja fade jest dostępna, a jak wyczytałem osoby u których obwód między głośnikiem a radiem jest otwarty w menu nie mają opcji fade. Membrana po naciśnięciu chodzi miękko. Czy głośnik jest w takim razie mimo wszystko spalony? Jeżeli tak to jakie głośniki mogę kupić? Przełożył bym głośniki z przodu na tył a w ich miejsce wstawił bym coś ciekawiej grającego. Jakie głośniki zagrają z tym radiem dobrze? (przypomnę 6000 cd z czerwonym podświetleniem i funkcją aux) pozdrawiam

jackobt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2015, 21:46   #2
adi fokus
ford::beginner
 
Avatar adi fokus
 
Imię: Adi
Zarejestrowany: 04-01-2014
Skąd: Gdańsk
Model: Focus MK 2
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2005
Postów: 17
Domyślnie Odp: niedziałające tylne głośniki i kupno nowych

kolego mialem w swojej foce to samo ale lewa strone przod i tyl w drzwiach, nie wiem czy to ma jakis zwiazek ale ta strona byla kiedys przetarta i malowana. Moze kiedy drzwi byly sciagane do malowania, o ile byly sciagane doszlo do jakiegos uszkodzenia, na tyl nie zwracalem uwagi dopoki sie przod nie przepalil.Raz gral raz nie az w koncu padl w ogole kupilem uzywki na allegro 50 zl za sztuke rozebralem drzwi zmienilem glosniki i graja do dzis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
adi fokus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2015, 23:45   #3
Kaju88
ford::average
 
Avatar Kaju88
 
Imię: Karol
Zarejestrowany: 02-01-2015
Skąd: Malbork
Model: Ford Focus Ghia
Silnik: DuraTorq 1.8 TDCi CR, 115KM
Rocznik: 2004
Postów: 113
Domyślnie Odp: niedziałające tylne głośniki i kupno nowych

Ja bym się nie sugerował tym czy obwód jest zamknięty, bo z elektronicznego punktu widzenia obwód może być zamknięty, a z akustycznego - głośniki nie będą przetwarzały dostarczonego sygnału elektrycznego na fale dźwiękowe. Pare razy spotkałem się z takim czymś, ale nie w aucie, a przyczyny były różne. Czy głośniki nie wydają żadnego dźwięku, czy może jest charakterystyczne "syczenie" podczas odtwarzania dźwięku? Auto masz od nowego? Może wtyczka ISO jest przerobiona pod inne radio i ma styki od głośników w innym pinie? Sprawdź piny gniazda radia w manualu radia i piny wtyczki w manualu forda(powinna być taka informacja). Wrzuć jakieś fotki. Radio orginalne było tam od nowego? Zdjęcie boczki z drzwi to połowa sukcesu, słyszałem o samochodach "niebitych, niemalowanych" z przeciętą instalacją audio na słupku pomiędzy drzwiami przód-tył. Możesz także sprawdzić miernikiem czy jest sygnał na kablu z tyłu przy głośniku podczas odtwarzania dźwięku. Gdyby to było za trudne możesz zawsze po prostu przełożyć radio do innego auta ze sprawdzonymi głośnikami (zważając na parametry) i sprawdzić czy jest ok, lub trochę więcej zabawy - posprawdzać w analogiczny sposób głośniki.
Kaju88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2015, 09:03   #4
jackobt
ford::amateur
 
Imię: Jakub
Zarejestrowany: 07-01-2015
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1,6l 100KM
Rocznik: 2007
Postów: 5
Domyślnie Odp: niedziałające tylne głośniki i kupno nowych

Auto było od samego początku w rodzinie, nie bite, nie spawane, nie palone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Głośniki wcześniej grały, więc wiązki są podpięte dobrze. Nie, nie wydają żadnych dźwięków mimo bardzo mocnego podkręcenia radia. Radio też oryginalne, nie było od nowości ruszane. Zakładam że jedyną słuszną przyczyną jest to, że auto przez kilka miesięcy stało na podjeździe z rozładowanym akumulatorem. Dziś przełoże działający głośnik z przodu na tył i zobaczę, czy zagra czy też nie. Tak chyba najszybciej będę mógł się zorientować co się dzieje. Jeszcze pytanie odnośnie głośników. Jeżeli miałbym kupować nowe, to raczej dedykowane, tak jak kolega wyżej za 50zł? Rozumiem że nic innego nie zagra z tym radiem dobrze?
jackobt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2015, 21:07   #5
Kaju88
ford::average
 
Avatar Kaju88
 
Imię: Karol
Zarejestrowany: 02-01-2015
Skąd: Malbork
Model: Ford Focus Ghia
Silnik: DuraTorq 1.8 TDCi CR, 115KM
Rocznik: 2004
Postów: 113
Domyślnie Odp: niedziałające tylne głośniki i kupno nowych

Z tego akurat radia więcej raczej nie wyciągniesz, ale jeśli jesteś fanem słuchania muzyki to polecam zakupić jakiś zestawik car audio. Może dla niektórych spory wydatek, ale uwierzcie mi - opłaca się.
__________________
* Ford Focus mk1 Ghia! 1.8 TDCI 115KM 2004r.
* Renault Master III 2.5 dCi 2002r.
* Alfa Romeo 156 2.0 TS 155KM 2000r.
Kaju88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2015, 22:59   #6
luszeqmobile
ford::amateur
 
Imię: Łukasz
Zarejestrowany: 18-07-2013
Skąd: Łódź
Model: C-max
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
Postów: 1
Domyślnie Odp: niedziałające tylne głośniki i kupno nowych

Panowie mam podobny problem z głośnikami jak kolega jackobt z tym ze, po zakupie auta działały mi wszystkie, ale po pewnym czasie wysiadł prawy tylni, potem wysiadł lewy. Jak zresetuje radio to załącza sie lewy tył ale prawy nadal nie działa. Co więcej po pewnej chwili przestaje działać i działają ponownie tylko przednie.
Kiedyś z ciekawości sprawdziłem napięcie na wtyczkach w boczkach i niestety nie dochodzi nic. Co więcej przejrzałem kable i pozostałe połączenia włącznie z wymontowaniem tapicerki słupka i nie ma żadnej rdzy,ani nic nie wskazuje na problemy z przewodami. Sprawdziłem napięcie na wtyczce przy radiu opierajac sie na wiedzy z forum [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] moje radio to podpunkt g czyli 6000CD ISO2
Co zauważyłem ze po podpięcia miernika do styku 1 i 5 mam 0V odpowiednio dla 4 i 8 tez 0V. Dla porównania sprawdziłem fronty i tez 0V. Dziwne. Wiec uziemilem na masie w aucie miernik i sprawdzałem samym plusem okazało sie ze każdy styk na radiu od 1 do 8 ma 6V. To mnie jeszcze bardziej zdziwiło.
Obecnie wertuje forum i szukam pomocy żeby naprawić te tylne głośniki. Znalazłem tutaj podobny objaw i postanowiłem poprosić bardziej doświadczonych i znających sie na temacie o pomoc. Mam nadzieje ze aż tak sie nie ośmieszyłem ale specjalista od car audio nie jestem ale bardzo lubię zrobić coś samemu i nauczyć sie czegoś na przyszłośćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Generalnie liczę na pomoc
luszeqmobile jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2015, 17:17   #7
KonGos
ford::average
 
Avatar KonGos
 
Imię: Konrad
Zarejestrowany: 03-03-2015
Skąd: Lublin
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi 90 KM
Rocznik: 2007
Postów: 105
Domyślnie Odp: niedziałające tylne głośniki i kupno nowych

Cytat:
Napisał luszeqmobile Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie mam podobny problem z głośnikami jak kolega jackobt z tym ze, po zakupie auta działały mi wszystkie, ale po pewnym czasie wysiadł prawy tylni, potem wysiadł lewy. Jak zresetuje radio to załącza sie lewy tył ale prawy nadal nie działa. Co więcej po pewnej chwili przestaje działać i działają ponownie tylko przednie.
Kiedyś z ciekawości sprawdziłem napięcie na wtyczkach w boczkach i niestety nie dochodzi nic. Co więcej przejrzałem kable i pozostałe połączenia włącznie z wymontowaniem tapicerki słupka i nie ma żadnej rdzy,ani nic nie wskazuje na problemy z przewodami. Sprawdziłem napięcie na wtyczce przy radiu opierajac sie na wiedzy z forum [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] moje radio to podpunkt g czyli 6000CD ISO2
Co zauważyłem ze po podpięcia miernika do styku 1 i 5 mam 0V odpowiednio dla 4 i 8 tez 0V. Dla porównania sprawdziłem fronty i tez 0V. Dziwne. Wiec uziemilem na masie w aucie miernik i sprawdzałem samym plusem okazało sie ze każdy styk na radiu od 1 do 8 ma 6V. To mnie jeszcze bardziej zdziwiło.
Obecnie wertuje forum i szukam pomocy żeby naprawić te tylne głośniki. Znalazłem tutaj podobny objaw i postanowiłem poprosić bardziej doświadczonych i znających sie na temacie o pomoc. Mam nadzieje ze aż tak sie nie ośmieszyłem ale specjalista od car audio nie jestem ale bardzo lubię zrobić coś samemu i nauczyć sie czegoś na przyszłośćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Generalnie liczę na pomoc
Hej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a sprawdzałeś czy głośniki są dobre lub podpinałeś inne?
Mi natomiast grał prawy tył, lewy od zakupu 2 razy się załączył. Dzisiaj jadąc do pracy nagle piękne stereo z basem :O wszystkie graja. Radocha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wracając do domu czekała na mnie muzyka tylko z przodu. Ani prawy (co działał zawsze) ani lewy nie wykrzesały z siebie dźwięku. Stukałem, pukałem, głaskałem, ruszałem wiązką i nic. Też chce się za to zabrać ale to jakaś loteria... Pozdrawiam. Będę walczył z tym i dzielił się rezultatami i również podawajcie co robiliście u siebie co pomogło a co nie.
__________________
<a href=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/74610 target=_blank> <a href=http://www.motostat.pl/user_images/74610/icon1.png target=_blank>http://www.motostat.pl/user_images/74610/icon1.png</a></a>
Przyczepności
To moje -->http://forum.fordclubpolska.org/album.php?albumid=1355
KonGos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2015, 09:30   #8
lgruszkos
ford::beginner
 
Imię: Łukasz
Zarejestrowany: 22-01-2015
Skąd: Dąbrowa Gornicza
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 PB
Rocznik: 2007
Postów: 24
Domyślnie Odp: niedziałające tylne głośniki i kupno nowych

U mnie podobnie, pierw poleciał prawy tył, kupiłem cała blache i przełozyłem, jakis czas grały wszystkie a wczoraj zauwazyłem że nie gra znowy lewy tył....czy to jest normalne że w focusa tak czesto przepalaja sie głośniki?
lgruszkos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2015, 14:13   #9
syncpoland
ford::amateur
 
Imię: Tomek
Zarejestrowany: 07-07-2015
Model: Ford Focus MK2 hatchback
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2005
Postów: 7
Domyślnie Odp: niedziałające tylne głośniki i kupno nowych

W moim Focusie MKII Hatchback mam problem z prawym przodem i tylnimi.
Wszystkie są sprawne, tylko że mają kaprysy... raz działa raz nie działa. Powiedziałbym że 85% czasu działają tylko wysokotonowe z przodu i lewy w drzwiach z przodu, a prawy i tylnie to tylko w 15% czasu słuchania muzyki.

Nie wiem od czego to zależy, już sprawdzałem na 2 radiach, 2 razy sprawdzałem kostki połączenia. Wydaje mi się że gdzieś musi nie stykać sygnał.

Pytanie mam czy na tył kable idą jedną stroną (np. prawą? zgadzałoby się), czy może obiema. Nie chce mi się za to zabrać to nienawidzę rozkręcać plastików ale będzie trzeba.
syncpoland jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2015, 17:26   #10
Gzp
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 06-09-2015
Model: Focus II
Silnik: 1.6 tdci 109km
Rocznik: 2007
Postów: 3
Domyślnie Odp: niedziałające tylne głośniki i kupno nowych

Podepne się pod temat ponieważ problem mam podobny, radio 6000cd z serii v (pokrętło na środku). Działają mi tylko głośniki z przodu kierowcy i od wysokich tonów pasażera tył nic nie gra(fade/bal jest na 0), jednak po teście 3i6 słychać dźwięki ze wszystkich głośników powiedzcie mi czy potrzebna będzie wymiana głośników czy to coś z radiem. Albo za co wgl się tu zabierać
Gzp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
focus mk2 , głośniki , kupno


Narzędzia wątku

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 04:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy Kraków
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.