Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Stary 12-01-2018, 08:00   #1
kaku25
ford::average
 
Imię: Jacek
Zarejestrowany: 11-04-2015
Skąd: Kobyłka
Model: Fusion i Fiesta
Silnik: 1,4 benz
Rocznik: 2003 i 2002
Postów: 121
Domyślnie Nie zapala bez dodania gazu na zimnym

Witam! Ze względu na dobrze pracującą jednostkę silnikową w Fusionie zakupiłem taką samą Fiestę 1.4 duratec. Pojeździłem dosłownie tydzień i po dłuższej przejażdżce (ok. 40km.) rano nie chciał odpalić bez dodania gazu. Po odpaleniu dziś, było to samo. Objaw taki jakby NIE MIAŁ SSANIA. Po jakiś ok. 2 minutach trzymania na gazie ok 1500 obrotów auto zaczyna pracować na wolnych obrotach (760-790) i problem z odpaleniem znika. Problem pojawia się jak ostygnie. Wymienione wszystkie filtry, świece, przepustnicę wyczyściłem wg. rosyjskiej strony GURU. Brak przecieków. Czujnik temperatury cieczy też sprawdziłem i raczej działa sądząc po odczytach z komputerem Jedyny objaw jakiego brak w Fusionie to przy dodaniu dynamicznie gazu słychać "cmoknięcie" przepustnicy czego brak w Fusionie. Przy powolnym dodawaniu tego zjawiska nie ma.
Podaje dane z komputera:
builb
A 0000
nr0690
EE69
CF180
CF200
CF300
DTC NONE
E0000
E0000
SG0000
T0000 PRZY PRACUJĄCYM SILNIKU 760-790
TG0076 PRZY PRACUJĄCYM SILNIKU 334-344
F1135 PRZY PRACUJĄCYM SILNIKU 139
FP11160 PRZY PRACUJĄCYM 1155
FPT155 PRZY PRAC. 149
FG0006
000C PRZY PRAC. 7
CG001 PRZY PRAC. 2
ODO 000
TRN --
IUD 00
BAT 120 PRZY PRAC. 140
BF - 0
HB - 0 PRZY ZACIAGNIĘTYM RĘCZYM 6
SLP0
LC 0010
CR -0
AC-0
P0-00
P2-18 PRZY PRAC. - 01
PG -2D PRZY RPAC 2D
AD0151 PRZY PRAC. 182-3
AD1080 PRZY PRAC. 1099
AD2128 PRZY PRAC 2255
AD4255
Proszę o pomoc bo wiadomo, że jak się kupuje od kogoś to ten ktoś ci nie powie co się sp.....ło tylko chce wypchnąć brykę. Jedyne co wiem to, że grzebał przy nim jakiś "supermechanior" bo ułamana jest pokrywa zaworów i głowicę porysował śrubokrętem co już musiałem planować ale pokrywa na szczęście nie cieknie po naprawie. Nie wiem czy dalej pchać sie w ten samochód. Tyle czujników jest w tym aucie a diagnozować trzeba gorzej niż Syrenkę. Proszę o pomoc, bo już mi witki opadają!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

kaku25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2018, 08:17   #2
damianisko5
ford::specialist
 
Zarejestrowany: 07-03-2012
Skąd: małopolska/Kraków
Model: Focus MKI, Fiesta MK5
Silnik: 1,6/1,25
Rocznik: 2004/2000
Postów: 503
Domyślnie Odp: Nie zapala bez dodania gazu na zimnym

Błędów DTC NONE nie ma. Ale może jakiś inny czujnik pada. Podłącz pod kompa, prawdę Ci powie. I daj znać.
damianisko5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2018, 08:29   #3
kaku25
ford::average
 
Imię: Jacek
Zarejestrowany: 11-04-2015
Skąd: Kobyłka
Model: Fusion i Fiesta
Silnik: 1,4 benz
Rocznik: 2003 i 2002
Postów: 121
Domyślnie Odp: Nie zapala bez dodania gazu na zimnym

Podłączałem pod komputer. Stare błędy jakie się pokazały to E510, d262, E200, E197 ale wszystkie zeszły i nie wchodzą ponownie. Po wyjęciu czujnika temperatury pojawiał się jeszcze E199.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kaku25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2018, 13:29   #4
kaku25
ford::average
 
Imię: Jacek
Zarejestrowany: 11-04-2015
Skąd: Kobyłka
Model: Fusion i Fiesta
Silnik: 1,4 benz
Rocznik: 2003 i 2002
Postów: 121
Domyślnie Odp: Nie zapala bez dodania gazu na zimnym

Nurtuje mnie jeden parametr z odczytów komputera:
Cr - 0
W opisie na rosyjskiej stronie wyczytałem (oczywiście przez translator), że jest to "Percepcja uruchamiania silnika (-b - sygnał wejściowy wysokiego napięcia, -0 - niskie napięcie wejściowe).
Interesuje mnie u Was, jak wygląda ten parametr?
kaku25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2018, 06:04   #5
kaku25
ford::average
 
Imię: Jacek
Zarejestrowany: 11-04-2015
Skąd: Kobyłka
Model: Fusion i Fiesta
Silnik: 1,4 benz
Rocznik: 2003 i 2002
Postów: 121
Domyślnie Odp: Nie zapala bez dodania gazu na zimnym

Myślałem, że przynajmniej otrzymam jakieś sugestie co do tej naprawy, ale cisza. Niestety będę musiał sam się zabrać za rozwiązanie problemu, podejrzewam błachego. Problem z rozebraniem boczku w drzwiach na pewno zostałby szybko rozwiązany ale tu widzę sami przeglądający tematy. Proszę mnie nie banować. Taka jest gotrzka prawda tego forum. Zamykam temat i jestem rozczarowany poziomem wiedzy na tym forum!

Ostatnio edytowane przez kaku25 ; 13-01-2018 o 06:10
kaku25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2018, 09:36   #6
Skolmi
ford::expert
 
Zarejestrowany: 11-02-2004
Model: Fusion
Silnik: 1.4 16V LPG
Rocznik: 2006
Postów: 3,113
Domyślnie Odp: Nie zapala bez dodania gazu na zimnym

No już Ci miałem odpisywać, bo sprawa może być prosta, ale...

sorry - nie wszyscy siedzą na Forum 24/7.
Skolmi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2018, 11:02   #7
Ermac
ford::average
 
Zarejestrowany: 20-12-2015
Model: Fieta mk VI
Silnik: 1,4 tdci
Rocznik: 2003
Postów: 104
Domyślnie Re: Nie zapala bez dodania gazu na zimnym

Spokojnie, kolega jest poddenerwowany problemem z autem i potrzebuje pilnie pomocy, też jestem w takiej sytuacji z innym tematem na tym forum i poprostu czekam na pomoc, nie ma co go zaraz rypać.
Ermac jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2018, 17:39   #8
slawomirro
FCP member
 
Avatar slawomirro
 
Imię: Sławek
Zarejestrowany: 02-04-2016
Skąd: Warszawa
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 110KM
Rocznik: 2007
Postów: 804
Domyślnie Odp: Nie zapala bez dodania gazu na zimnym

Cytat:
Napisał kaku25 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zakupiłem taką samą Fiestę 1.4 duratec. Pojeździłem dosłownie tydzień i po dłuższej przejażdżce (ok. 40km.) rano nie chciał odpalić bez dodania gazu. Po odpaleniu dziś, było to samo. Objaw taki jakby NIE MIAŁ SSANIA.

Po jakiś ok. 2 minutach trzymania na gazie ok 1500 obrotów auto zaczyna pracować na wolnych obrotach (760-790) i problem z odpaleniem znika. Problem pojawia się jak ostygnie.

Wymienione wszystkie filtry, świece, przepustnicę wyczyściłem wg. rosyjskiej strony GURU. Brak przecieków. Czujnik temperatury cieczy też sprawdziłem i raczej działa sądząc po odczytach z komputerem
W mnie na zimnny, zwłaszcza teraz gdy mróz, silnik pracuje po odpaleniu na jakieś 1200-1400 obr, potem po paru km spada do nominalnych. Gdy jest lato, wystarczy zwykle kilkaset metrów. O tym pewnie wiesz, ale to tytułem wstępu.
Fiesta/Fusion ma cała masę czujników i pewnie któryś znich nie pracuje jak powinien. Prawdopodobnie to czujnik położenia przepustnicy Ci padł. Niestety jest on w przepustnicy i całość nie jest rozbieralna. Kolejnym czujnikiem jest czujnik spalania stukowego. Następnym jest czujnik położenia wałka rozrządu i też czujnik położenia wału korbowego. Być może masz też styki brudne, coś tak nie kontaktuje, co zanika po rozgrzaniu się silnika?
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2018, 10:39   #9
kaku25
ford::average
 
Imię: Jacek
Zarejestrowany: 11-04-2015
Skąd: Kobyłka
Model: Fusion i Fiesta
Silnik: 1,4 benz
Rocznik: 2003 i 2002
Postów: 121
Domyślnie Odp: Nie zapala bez dodania gazu na zimnym

Sorry, trochę mnie poniosło z tym ocenianiem. Używana fura potrafi wprowadzić człowieka w szał. Problem rozwiązany. Przyczyną był czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Oporność się rozbiegała przy pomiarach w różnych temperaturach.
kaku25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2018, 11:04   #10
slawomirro
FCP member
 
Avatar slawomirro
 
Imię: Sławek
Zarejestrowany: 02-04-2016
Skąd: Warszawa
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 110KM
Rocznik: 2007
Postów: 804
Domyślnie Odp: Nie zapala bez dodania gazu na zimnym

Cytat:
Napisał kaku25 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sorry, trochę mnie poniosło z tym ocenianiem. Używana fura potrafi wprowadzić człowieka w szał. Problem rozwiązany. Przyczyną był czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Oporność się rozbiegała przy pomiarach w różnych temperaturach.
Czyli jednak najczęstsza awaria. Ja pominałem go w opisie, bo pisałeś, że sprawdzałeś go. W smie ten czujnik u wielu osób szwankuje.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 13:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy Kraków
Regeneracja turbosprężarek

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.