Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-05-2019, 07:36   #1
Zawada1990
ford::amateur
 
Avatar Zawada1990
 
Imię: Łukasz
Zarejestrowany: 22-08-2012
Model: Mondeo Mk 4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
Postów: 5
Domyślnie Rozładowanie akumulatora po montażu radia Pioneer 2 DIN - gdzie jest + po stacyjce

Witam,

chcąc usprawnić nagłośnienie w aucie a w szczególności mieć bluetootha i usb, zakupiłem Radio Pioneer MVH 2100BT,
dodatkowo adapter [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], ramkę która z prostokąta robi owal fordowski oraz ze starego auta miałem subwoofer blaupunkta gtb8200a wraz z okablowaniem.

Niestety nie dokupiłem sterowania z kierownicy [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ponieważ stwierdziłem, że nie potrzebuje (tylko czy słusznie?).

Wszystko przez kilka godzin zrobiłem wraz z kolegą. Kabel zasilający do suba przeciągnęliśmy za schowkiem w przelotce. Konsola środkowa została rozebrana i wstawione nowe radio wraz okablowaniem.
Problem polega na tym iż w "przejściówce" zostały zmostkowane zasilanie oraz podtrzymanie (kabel zółty oraz czerwony) ponieważ nie mogliśmy znaleźć + po stacyjce i teraz radio uruchamia się wraz ze startem silnika ale trzeba je gasić ręcznie.

Wszystko wygląda naprawdę dobrze i nawet nieźle gra. Subwoofer uruchamia się po włączeniu radia ale mam pewne wątpliwości czy radio samo w sobie nie pobiera prądu nawet gdy jest wyłączone. I czy zmostkowanie było konieczne?
Niestety po kilku dniach stania na wyłączonym radiu akumulator został całkowicie rozładowany.
Po naładowaniu jest okej przez 2-3 dni i znów to samo.

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, gdzie szukać + po stacyjce tak aby po wyjęciu kluczyka wyłączało radio tak jak w przypadku oryginalnego radia. A może w oryginalnym sterowaniu z kierownicy to było ??
Za schowkiem wiem że są jakieś bezpieczniki bo tamtędy jest przeciągnięty kabel zasilania do subwoofera.

Proszę o podpowiedź

Pozdrawiam, Łukasz

Zawada1990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2019, 08:40   #2
yaris1
ford::advanced
 
Imię: Jarek
Zarejestrowany: 03-04-2013
Skąd: Irlandia
Model: Kuga
Silnik: 2.0 tdci 161KM
Rocznik: 2008
Postów: 485
Domyślnie Odp: Rozładowanie akumulatora po montażu radia Pioneer 2 DIN - gdzie jest + po stacyj

Cytat:
Napisał Zawada1990 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

chcąc usprawnić nagłośnienie w aucie a w szczególności mieć bluetootha i usb, zakupiłem Radio Pioneer MVH 2100BT,
dodatkowo adapter [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], ramkę która z prostokąta robi owal fordowski oraz ze starego auta miałem subwoofer blaupunkta gtb8200a wraz z okablowaniem.

Niestety nie dokupiłem sterowania z kierownicy [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ponieważ stwierdziłem, że nie potrzebuje (tylko czy słusznie?).

Wszystko przez kilka godzin zrobiłem wraz z kolegą. Kabel zasilający do suba przeciągnęliśmy za schowkiem w przelotce. Konsola środkowa została rozebrana i wstawione nowe radio wraz okablowaniem.
Problem polega na tym iż w "przejściówce" zostały zmostkowane zasilanie oraz podtrzymanie (kabel zółty oraz czerwony) ponieważ nie mogliśmy znaleźć + po stacyjce i teraz radio uruchamia się wraz ze startem silnika ale trzeba je gasić ręcznie.

Wszystko wygląda naprawdę dobrze i nawet nieźle gra. Subwoofer uruchamia się po włączeniu radia ale mam pewne wątpliwości czy radio samo w sobie nie pobiera prądu nawet gdy jest wyłączone. I czy zmostkowanie było konieczne?
Niestety po kilku dniach stania na wyłączonym radiu akumulator został całkowicie rozładowany.
Po naładowaniu jest okej przez 2-3 dni i znów to samo.

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, gdzie szukać + po stacyjce tak aby po wyjęciu kluczyka wyłączało radio tak jak w przypadku oryginalnego radia. A może w oryginalnym sterowaniu z kierownicy to było ??
Za schowkiem wiem że są jakieś bezpieczniki bo tamtędy jest przeciągnięty kabel zasilania do subwoofera.

Proszę o podpowiedź

Pozdrawiam, Łukasz
W mondeo ACC idzie po CAN więc potrzebujesz dekodera, czyli tego czego nie kupiłeś tam jest sterowanie z kierownicy i ACC
yaris1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 23:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy Kraków
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.