![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Przemek
Model: Fusion
Silnik: 1.6 Duratec
Rocznik: 2011
|
![]()
Witam wszystkich!
Niedawno kupiłem Fusiona z 2011 r., silnik 1.6 Duratec. Ogólnie fajne autko, ale... Niestety dopiero po kilku dniach użytkowania zorientowałem się, że przyciski / pokrętła znajdujące się pod wyświetlaczem (zlokalizowanym między zegarami) nie działają, tzn. po ich wciśnięciu lub pokręceniu nic na wyświetlaczu się nie zmienia (wyświetlacz cały czas pokazuje tylko: wskazanie zasięgu na paliwie w baku, licznik dzienny / trip [który nie wiedzieć czemu sam się resetuje, podobnie zresztą jak zegarek w radiu] i przebieg całkowity). Domyślam się, że jeden z przycisków służy do resetowania przebiegu dziennego / trip, a drugi - pojęcia nie mam, pewnie do jakiegoś wyboru. Jednak naciśnięcie jednego bądź drugiego, przytrzymanie, ani nawet próba kręcenia nimi, niczego nie zmienia. W mojej wersji autka nie mam w manetce kierunkowskazów przycisku set/reset. Prośba o pomoc / sugestie. Jaka może być przyczyna opisanego wyżej problemu z przyciskami pod wyświetlaczem? Czy ktoś tam kiedyś grzebał przy zegarach i coś źle podłączył lub nie podłączył w ogóle? Szybka osłaniająca zegary trochę się rusza i w jednym miejscu widać ślady po kleju, więc bardzo bym się nie zdziwił. Z góry dzięki za sugestie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam
O jakim Fusionie mówimy => czy o takim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 2) Czy czytał kolega instrukcję obsługi auta => polecam: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] oraz [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pozdrawiam Arturek
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 30-03-2024 o 08:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Tak, dokładnie o takim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]()
Nie, o polifcie.
Przeciez '11 1.6B to jak najbardziej właściwy dział, nie ma co się czepiać. Kolega ma jakiegoś mixa. Niby komputer pokładowy sterowany manetka z lewej strony, a przyciski (służą tylko do wciskania , ale nie w tej wersji) i szybka z podstawowego licznika. Ostatnio edytowane przez Antej ; 30-03-2024 o 08:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam
1) Tu nie chodzi o przedlift / polift - tylko wolałem sie upewnić czy nie mówimy o amerykańskim Mondeo - nie zawsze dane w profilu są aktualne / poprawne 2) Autor pytania powinien uzytkowanie auta zacząć od lektury instrukcji, do której dostał linki pozdrawiam Arturek
![]() |
#6 | |||
|
![]() Cytat:
Bump: Cytat:
Bump: Cytat:
A co do instrukcji, tak, jak pisałem wcześniej: czytałem i w tym rzecz, że to, co w instrukcji nie do końca pokrywa mi się z tym, co widzę (i przyciskam) na kokpicie w moim aucie. Kokpit mam taki sam, jak na zdjęciu. Tylko na zdjęciu manetki z lewej nie widzę. Niemniej ja nie mam na manetce przycisku set/reset. ----- Czyli wracając do mojego pytania - bo zwyczajnie nie wiem, co o tym myśleć - czy sytuacja, w której przyciski pod wyświetlaczem nie działają świadczy o tym, że coś jest w nich uszkodzone? A może - i tu zaznaczam, że nie wiem, jak to wygląda we wszystkich (przedliftowych i poliftowych) fusionach - moje autko oryginalnie nie miało tych przycisków, ale ktoś zamontował zegary z przyciskami (tak dla bajeru, albo po prostu nie miał innych zegarów na zamiennik)? Instrukcja - jak rozumiem - wskazuje, że przyciski są w każdej wersji, ale przez to, że u mnie nie działają, sam już nie wiem. Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe głosy w temacie. Ostatnio edytowane przez zdzislav ; 30-03-2024 o 09:05 |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
FORD|AUTHORIZED
|
![]() Cytat:
Napisałem licznik to mix. Podejrzewam co się wydarzyło. Spodziewam się że manetka zalatwi temat. Wskazania temperatury są na zegarach? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) OK, w takim razie w tym kierunku będę zmierzał. Jeśli chodzi o wskazania temperatury, to tak, temperatura jest na zegarach. Dla uzupełnienia pytania, załączam zdjęcia, jak to dokładnie wygląda u mnie: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Speedo ; 08-04-2024 o 13:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
FORD|AUTHORIZED
|
![]()
To nie sa zegary z komputerem, tylko zwykle.
Przebieg calkowity,dzienny Pod wyswietlaczem sa przyciski do zegarka i zerowania km. Działają "na wciskanie". |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
![]() Cytat:
|