|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
09-01-2025, 14:32 | #1 |
ford::amateur
Imię: Paweł
Model: Puma ST X
Silnik: 1,5
Rocznik: 2023
|
Czy u was hamulec nożny działa w taki sam sposób
Witam, od pół roku jestem posiadaczem Pumy ST X 200km i do teraz przejechałem lekko ponad 5 tyś km. Jest to moje pierwsze nowe auto i pierwszy Ford w moim życiu stąd moje doświadczenia z marką są znikome. Moje pytanie dotyczy pracy hamulca nożnego, którego praca od jakiś 2 miesięcy zmieniła swoją charakterystykę a mianowicie przez pierwsze miesiące pedał hamulca działał bardzo "reaktywnie" - wciśnięcie i puszczenie pedału było sprężyste i natychmiastowe. Teraz odnoszę subiektywne wrażenie, że pedał hamulca nie ma już swojej sprężystości a jego charakterystykę można określić jako gąbczasty - gdy ściągam stopę z hamulca, pedał potrzebuje krótkiej chwili by powrócić do wyjściowej pozycji. W trakcie wizyty serwisowo-olejowej w ASO był sprawdzony układ hamulcowy pod kątem zapowietrzenia oraz było sprawdzone podciśnienie w serwo wraz prawidłowością pracy pompy hamulcowej. Pracownik serwisu stwierdził, że układ hamulcowy w modelach ST ma taką charakterystykę i żadnych nieprawidłowości nie stwierdzili w trakcie jazdy próbnej. Czy rzeczywiście jestem zbyt wyczulony na tym punkcie i w waszych modelach pedał hamulca pracuje podobnie? Jeździłem różnymi modelami samochodów innych marek a tylko w swoim Fordzie widzę taką różnicę. Proszę was o odpowiedź.
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|