![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 16v 125 km
Rocznik: 2006
|
![]()
Dzień dobry Panowie,
Mam taki problem w czasie jazdy, szczególnie na wysokich biegach 3< podczas puszczenia gazu słychać delikatne "klik" i konsekwentnie podczas ponownego dodawania gazu ponownie słychać "klik". Oczywiście w zależności od tego jak gwałtownie dodam gaz kliknięcie może się przeobrazić w metaliczne uderzenie połączone z szarpnięciem samochodu. Wszystkie to kliki i uderzenia są pojedyncze tak jakby był kasowany jednorazowo jakiś luz i teraz tak: - sprawdzone przeguby wew/zew - minimalny luz osiowy na przegubie wewnętrznym os strony pasażera - sprawdzone poduszki pod silnikiem - są ok, wymieniona poduszka pod skrzynią na nową (łącznik między skrzynią a podwoziem) - brak podstawowych objawów uszkodzonego koła dwumasowego - odpala i gaśnie w ciszy - sanki dokręcone i bez luzów Załączam link do filmu, na którym podniosłem jedno przednie koło samochodu, wrzuciłem bieg - chyba 1 lub 2 i zacząłem poruszać kołem. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ten dźwięk odpowiada temu co słyszę w czasie jazdy. Czy taki luz na obrocie koła jest ok, z czego wynika? Mechanizm różnicowy, skrzynia, koło dwumasowe ? Ten typ tak ma czy temat drążyć dalej, ewentualnie gdzie szukać ? Samochod to mk3 1.8 Pb 5 biegów hatchback |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::beginner
![]() Imię: Emus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
![]()
Mam identyczny problem w moim aucie ale mk4 taki sam luz półosi również wyczuwam klik podczas przyspieszania. Dodatkowe objawy to drgania kierownicy od 80 do 140.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Silnik: 1.8 16v 125 km
|
![]() Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Mam tak od zakupu auta przejechałem 40K nie pogarsza się idzie z tym żyć odczuwalem tylko jak zredukuje 4 na 3 i zaraz znów wbije 4 lekki klik wyczuwalny ale jak umiejętnie puszczę sprzęgło + gaz nie ma tego efektu chodzi może o płynna zmianę bez szarpniecia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2008
|
![]()
Mam tak samo. Mój ma przebieg 195600 mam go od ok 8k km. Znajomy, który mi go sprowadził jak jechał to czasami było ten dźwięk słychać. Jak ja jade to w 90% zmian z 3 na 4 bieg i to w określonym przedziale obrotów. Kolega mechanik powiedział żebym nie wymyślał i jeździł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Ja mam do tego jeszcze bicie na kierownicy w przedziale 80-130
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
|
![]()
Witam
Ten klik to nic innego jak odgłos luzu sumarycznego w skrz.biegów.Nic z tym nie zrobicie.Jest poprawnie. pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Basra ; 15-08-2019 o 11:41 Powód: literówka |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
luz przekładni , półoś , skrzynia biegów |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|