Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-10-2024, 11:49   #1
Seta22
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Escape
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2020
Domyślnie Światła do jazdy dziennej - konfiguracja

Witam Szamownych Kolegów

Piszę do Państwa z prośbą o pomoc w skonfigurowaniu świateł do jazdy dziennej w moim samochodzie Ford Escape 2020r 2.0 ecoboost. Posiadam program Forscan, ale nie mam doświadczenia w jego używaniu i obawiam się, że mogę coś uszkodzić.

Chciałbym, aby światła do jazdy dziennej włączały się automatycznie po uruchomieniu silnika. Obecnie reflektory przednie czterosoczewkowe ledowe włączają się automatycznie po zmierzchu, co nie jest dla mnie wygodne.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i rady, jak mogę to zrobić.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 31-10-2024 o 20:37
Seta22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2024, 22:57   #2
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Światła do jazdy dziennej

Cytat:
Napisał Seta22 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Obecnie reflektory przednie czterosoczewkowe ledowe włączają się automatycznie po zmierzchu...
A kiedy by się miały włączyć??? Przecież to światła standardowe mijania z możliwością włączenia świateł drogowych...

Sugeruję koledze, by stanął sobie w dzień przodzem auta przed jakąś szklaną witryną sklepową czy innym "lustrem" i przełączył wybierak skrzyni na na inną pozycję niż "P". Może być "N"...
A następnie przyjrzał się w owym "lustrze" przed którym stoi auto "cóż to się wydarzyło ze światłami"...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 28-10-2024 o 12:16
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2024, 21:22   #3
Seta22

Domyślnie Odp: Jaki program do zmian konfiguracji auta

Tedi_k ok przetestuje tak jak piszesz bo już sam nie wiem a obecnie mam auto u lakiernika .ale na pewno nie świeca mi się kontrolki na liczniku od świateł postojowych i pozycyjnych ,do tego nie działa mi automatyczna zmiana świateł drogowych na pozycyjna a na liczniku świeci się kontrolka świateł drogowych z literka A w środku
Teraz nie wiem czy to się jakoś aktywuje w programie czy cos mam zepsute
Stary 29-10-2024, 23:39   #4
teiksef
ford::average

Silnik: 2.0

Przy włączeniu samochodu standardowe ustawienie masz na "A", czyli automat. Jeśli jest jasno, na liczniku nie ma kontrolek, ale światła dzienne się świecą (co powinieneś zauważyć w sposób, który opisał tedi_k). Jeśli światła się zaświecają (czyli jest ciemno), na liczniku pojawia się zielona kontrolka od świateł pozycyjnych i obok biała ta z "A" od świateł mijania włączonych z automatu (jeśli przełączysz w niższą pozycję na przełączniku, będą światła mijania bez "A"). W momencie włączenia długich po prawej od kontrolki z literą "A" pojawia się niebieski symbol długich. Jeszcze po prawej jest miejsce na przeciwmgłowe tylne i przednie:
escape_lights.jpg

Poprawiłem, poprzednio błednie opisałem zieloną kontrolkę

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 31-10-2024 o 10:06
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2024, 19:22   #5
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał teiksef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Jeśli jest jasno, na liczniku nie ma kontrolek, ale światła dzienne się świecą ...
W autach USA światła dzienne standardowo NIE ŚWIECĄ w pozycji "P" wybieraka skrzyni. Dlatego pisałem wyraźnie, że dopiero po zmianie pozycji wybieraka (choćby na "N") w aucie z USA jest sens sprawdzać "czy świecą światła"...
Stary 30-10-2024, 21:15   #6
teiksef

Tak. I odnosiłem się do jazdy już (D), bo wtedy w dzień też żadna kontrolka nie wskazuje, że światła dzienne są załączone.
Stary 31-10-2024, 07:51   #7
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5/Clio IV PH2
Silnik: 1.0 mHEV 155KM/0.9 TCe 90KM
Rocznik: 2023/2020

Bo NIE BĘDZIE wskazywać.
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2024, 08:25   #8
Seta22

Jak przyjedzie auto od lakiernika to sprawdzę te światła dzienne, bo faktycznie może jest tak jak piszecie, tylko jak ja jechałem w nocy i świeciły światła mijania to żadna kontrolka zielona świateł mijania nie świeciła. Światła były włączane w trybie auto, żeby zmieniało się z drogowych na mijania i też to nie działa. Będę miał auto to porobię kilka zdjęć, jak to wygląda.
Stary 31-10-2024, 09:59   #9
teiksef

Czy jeteś pewien, że to, co się świeciło, to światła mijania? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W awarię pojedynczej kontrolki na liczniku mało wierzę, w tryb "nie pokazuj, że świecą się światła mijania" też, więc boję się, że mogłeś jechać na pozycyjnych.
Ten tryb "auto" na przełączniku nie opowiada za włączenie świateł drogowych (długich) - to jest konfigurowalne w Sync3 (i generalnie nazywa się AHB, czyli Auto High Beam). "A" na przełączniku to automat od włączania świateł mijania (jedno wyżej jest jazda na pozycyjnych, a jedno niżej zawsze włączone mijania).
Naprawdę warto przeczytać dokumentację.

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 31-10-2024 o 10:11
Stary 31-10-2024, 10:37   #10
Seta22

Pokrętło włączania świateł mam ustawione na sam dół i żadna kontrolka od świateł na liczniku się nie świeci
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania