![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#781 |
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 Hybrid
Rocznik: 2022
|
![]()
Ja miałem zamówionego diesla ale zadzwonili w trakcie oczekiwania, że tego diesla to mi już jednak nie zrobią i mogę brać hybrydę albo spadać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więc wziąłem hybrydę w wersji Vignale i absolutnie nie żałuję, w tej wersji faktycznie to jest mega auto za takie pieniądze!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#782 |
![]() Imię: Tomasz
Model: mk5
Silnik: 2.0hybryda
Rocznik: 2017
|
![]()
Witam wszystkich. Zastanawiam się nad zakupem mondeo hybryda, trochę poczytałem tutaj, jak i na FB i niestety często pojawiają się tematy o awarii skrzyni ecvt. Z waszego doświadczenia i użytkowania faktycznie te skrzynię są tak awaryjne i powyżej 100tys kilometrów one wcześniej czy później się zepsują?.
Ostatnio edytowane przez strzelec12 ; 07-03-2023 o 16:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo MK5
Rocznik: 2022
|
![]()
Ja mam w tej chwili 28 tys przebiegu tak więc jest idealnie i nic się nie dzieje. Generalnie ten wynalazek ma opinię długotrwałego ale gdy się z nim dobrze obchodzisz. Czyli często but w podłogę i będą konsekwencje a gdy suniesz dostojnie i spokojnie to się odpłaci długim działaniem. Stosuję tę drugą technikę jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#784 | |
ford::professional
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
![]() Cytat:
np w tym wątku, brak jakiejkolwiek takiej opini |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#785 | |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 09-02-2007
Model: C-Max Energi
Silnik: 2.0 plugin hybrid
Rocznik: 2017
|
![]() Cytat:
Awarie zdarzały się na samym początku - głównie w rocznikach 2013-2014 bodajże. Potem Ford coś poprawił i było ok. Ostatnio tu na forum można jedynie wyczytać o jakiś stukach w świeżych mondeo hybrydach które mogą potencjalnie pochodzić ze skrzyni (w ocenie użytkowników). W Toyotach te skrzynie są bardzo trwałe i praktycznie pancerne. W przeciwieństwie do zwykłych CVT, które nie są aż tak niezawodne |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#786 |
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
![]()
Jakie spalanie Wam wychodzi w hybrydach przy 120km/h i 150km/h?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#787 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 24-06-2009
Model: Mondeo Hybrid
Silnik: 2.0
Rocznik: 2018
|
![]()
Witam. Co do spalania przy konkretnych prędkościach to precyzyjnie nie odpowiem, ale ostatnio robiłem większą trasę do Włoch przez Czechy i Austrię powrót przez Szwajcarię i Niemcy. Trasa autostradami, s-kami i lokalnymi drogami, prędkość ok. 130 na autostradach (w Polsce i Niemczech trochę lepiej 150-160) reszta zgodnie z przepisami. Cztery osoby na pokładzie plus bagaż. Na powrocie przejazd przez Alpy (wjazd na 1760 m.n.p.m). Średnie spalanie z całej trasy na załączonym zdjęciu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#788 | |
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
![]() Cytat:
Ale i tak uważam że jest to dobry wynik jak na silnik o zapłonie iskrowym połączony z bateryjką w długiej trasie |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#789 | |
ford::expert
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#790 |
![]() Zarejestrowany: 04-09-2015
Model: Mondeo MKV
Rocznik: 2015
|
![]()
Koledzy, jako założyciel tego wątku z perspektywy prawie 8 lat eksploatacji nie mam żadnych zarzutów lub problemów z moją hybrydą. Skrzynia biegów nie zająknęła się ani razu. 130 tys km przyjechałem ze średnim zużyciem paliwa na poziomie 5,5 l/100 km. Poza standardowymi przeglądami rocznymi, jedyne, co trzeba było wymieniać, były to tylne amortyzatory, które nie tyle co się zużyły, ile uszkodzeniu uległ element mocujący, co objawiało się stukaniem podczas pracy. Nic tylko lałem paliwo i płyn do spryskiwaczy
![]()
![]() Ostatnio edytowane przez m_wawa ; 17-06-2023 o 23:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|